Guterres dopingi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Güney KıbrısKıbrısManşet

Guterres dopingi

BM Genel Sekreteri Guterres, geçici özel danışmanı Lute’un taraflarla istişarelerine ilişkin değerlendirmelerinin ardından Kıbrıs raporunu Güvenlik Konseyi’ne sundu. Rapor Kıbrıs’ın iki yakasında da olumlu karşılandı

UMUTLARI CANLI: Guterres, raporunda Ada’da iki kesim arasında kapsamlı bir çözümün hayata geçirileceğine inandığını belirtti. Guterres, “Ada’da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğuna inanıyorum” dedi

BAŞLANGIÇ NOKTASI: Guterres raporunda, tam teşekküllü müzakerelere başlamadan taraflardan başlangıç noktasında anlaşmalarını istedi. Guterres, kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ölçmek için Lute’u yeniden Ada’ya gönderecek


İKİ TARAF DA İSTEKLİ: İki tarafın da müzakere konusundaki istekliliği göz önünde bulundurularak “bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması” gerektiğini belirten Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için “yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, Ada’da kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğunu vurguladı.

Guterres, Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un taraflarla istişarelerine ilişkin değerlendirmelerinin ardından, raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu.

AA’nın haberine göre raporda Guterres, Ada’da iki kesim arasında kapsamlı bir çözümün hayata geçirileceğine inandığını belirtti.

Guterres, “Ada’da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğuna inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Sonuç vermeyen ve sonu olmayan bir sürecin geride kaldığını, Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün sürdürülemeyeceğine dair yaygın bir anlayış olduğunu kaydeden Guterres, “Kıbrıslıların sadece net bir ufukta başarılabilecek kalıcı bir barışın getirebileceği ortak bir geleceği hak ettiğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

Çözüm tüm Kıbrıslılar için fırsattır

Ada’da çözümün gelecekte her Kıbrıslının koşullarını iyileştireceğine değinen Guterres, taraflar beklentilerinden daha azını kabul etse de çözümün büyüme, refah ve geleceğe dönük güven fırsatları sunacağına işaret etti.

“Yeni fikirlere ihtiyaç duyulabilir”

İki tarafın da müzakere konusundaki istekliliği göz önünde bulundurularak “bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması” gerektiğini belirten Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için “yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği” yorumunu yaptı.

Guterres, müzakereler başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ve tarafların kendi öngörebileceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğini ölçmek için Lute’tan Ada’ya giderek istişarelerini sürdürmesini isteyeceğini aktardı.

Başlangıç noktası konusunda uzlaşı

Ayrıca Guterres raporunda, tam teşekküllü müzakerelere yeniden başlamadan önce taraflardan başlangıç noktası konusunda anlaşmalarını istedi.

“Bir kez daha Kıbrıs’ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini yineliyorum.” değerlendirmesinde bulunan Guterres, doğal kaynakların, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.

Söz konusu rapor, 30 Ekim’de BM Güvenlik Konseyinde görüşülecek.


Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyine sunduğu raporunu değerlendirdi

Rapor memnuniyet verici

GÖRÜŞLERİM RAPORA YANSIDI: Akıncı: Guterres raporunda, Kıbrıs’ta statükonun sürdürülebilir olmadığını ve kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu söylemektedir. Sonuç getirmeyen, sonu gelmeyen görüşmelerin artık geride kaldığını, çözümün ancak sonuç odaklı bir yaklaşımla ve görünür bir gelecekte başarılabileceğini belirtmesi önemli

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile yakında gerçekleşmesini umduğumuz görüşmede, yeni görüşleri varsa dinlemekten memnun olacağını ancak çözüm, federal ortaklık devleti olacaksa, ortaklaşa kullanılacak yetkilerde tarafların etkin katılımının kaçınılmaz olacağını belirtti. Akıncı, “Çözümün iki kurucu tarafı bulunacağı ve siyasi eşitliğin en önemli ilkelerden biri olacağı açıktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs ile ilgili raporuna ilişkin görüşlerini paylaştı.

Raporu müzakere heyetiyle birlikte detaylı bir biçimde incelediğini kaydeden Akıncı, Kıbrıs müzakere süreçlerinde yaşanan deneyimler ışığında yeniden bir müzakere süreci başlayacaksa, bunun ancak ucu açık olmayan, sonuç odaklı ve stratejik bir yaklaşımla başarılı olabileceği yönünde önceden açıkladığı görüşlerinin ciddi yansımalarını raporda görmekten memnuniyet duyduğumu belirtti.

Akıncı, kamuoyuyla sıkça paylaştığı görüşlerini, hem geçen yıl, hem de geçen Eylül ayında New York’ta görüştüğü genel sekretere, hem de geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’a detaylı bir biçimde aktardığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Sayın Genel Sekreter raporunda, Kıbrıs’ta statükonun sürdürülebilir olmadığını ve kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu söylemektedir. İlaveten, sonuç getirmeyen ve sonu gelmeyen görüşmelerin artık geride kaldığını ve çözümün ancak sonuç odaklı bir yaklaşımla ve görünür bir gelecekte başarılabileceğini belirtmesi önemli ve altı çizilmesi gereken bir husustur” dedi.

Lute’un Genel Sekreter tarafından yeniden görevlendirilmesinin de önemli bir husus olarak raporda yer aldığını kaydeden Akıncı, modalitelerle ilgili görüşlerinin de rapora büyük oranda yansıdığını belirtti. Akıncı, “Fakat, bunun bir anlam kazanabilmesi için görev tanımıyla ilgili mutabakatların da aynı hassasiyet çerçevesinde ele alınması gerekmektedir. Yani, ne istediğini bilen, ucu açık olmayan, sonuç odaklı, iyi yapılandırılmış ve stratejik bir anlayışla hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümü hedefleyen ve her zaman yapıcı bir tutum sergileyen taraf olarak, Lute kendilerini ziyarete geldiğinde yapıcı katkılarını sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

Güney Kıbrıs’ta dile getirilen yeni görüşler

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta son zamanlarda dile getirilen yeni görüşlere de değindi.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Çözüm sürecinin modalitesinin yanında, içerikle ilgili olarak son günlerde Kıbrıs Rum tarafından ‘gevşek federasyon’, ‘daha az yetkili merkez’ gibi ifadelerle bazı görüşlerin ortaya konduğu görülmektedir. Sayın Anastasiadis ile yakında gerçekleşmesini umduğumuz görüşmede, adamızın geleceğine dair yeni görüşleri varsa, elbette dinlemekten memnun olacağız. Ancak şu önemli husus da unutulmamalıdır ki, bulunacak çözüm, hangi sıfat verilirse verilsin, federal bir ortaklık devleti olacaksa, ortaklaşa kullanılacak olan yetkilerde tarafların etkin katılımı kaçınılmazdır. Çözümün iki kurucu tarafı bulunacağı ve siyasi eşitliğin en önemli ilkelerden biri olacağı açıktır”

Derinya ve Aplıç kapıları

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldiğinde, Derinya ve Aplıç kapılarının açılma tarihlerini de saptamayı umut ettiğini belirtti.
Akıncı, “Kıbrıs Türk tarafı olarak her iki kapının açılması için hazır olduğumuzu da anımsatmak isterim” dedi.


Başbakan Tufan Erhürman, Genel Sekreter Guterres’in Kıbrıs raporuyla ilgili değerlendirmesini sosyal medyadan paylaştı

“Guterres’in açıklamaları son derece önemli”

Tufan Erhürman elektrik zammı

Başbakan Tufan Erhürman, BM’nin Kıbrıs’ta bir çözüm için sonuç odaklı ve sonu belli olan bir sürece destek verebileceğine işaret etmesinin gerçekçi olduğunu vurguladı.
Başbakan Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs raporuyla ilgili değerlendirmesini sosyal medyadan paylaştı.
Erhürman, Guterres’in, sonuç vermeyen, sonu olmayan süreçlere destek vermeye devam etmenin artık geride kaldığı yönündeki açıklamasının son derece önemli olduğunu kaydederek “BM’nin ancak sonuç odaklı ve sonu belli olan bir sürece destek verebileceğini işaret ediyor ki gerçekten çözüm için çaba gösterilecekse gerçekçi olan bu…” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erhürman, Guterres’in “adanın etrafındaki doğal kaynaklardan her iki toplum da faydalanmalı ve bu kaynaklar gerginlik gerekçesi değil, karşılıklı kabul edilebilir ve kapsamlı bir çözüm için güçlü bir teşvik unsuru teşkil etmeli” sözüyle ilgili de “Bu kaynaklar her iki tarafın da üzerinde hak sahibi olduğu, dolayısıyla paylaşılması gereken ortak varlıklar. Gerginlik her iki tarafa da kaybettirir, paylaşmayı becermek ise her iki tarafa da kazandırır” değerlendirmesinde bulundu.


Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Guterres raporunu yorumladı:

“Ayakları yere basan bir rapor”

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs raporunun gerçekçi ve ayakları yere basan bir değerlendirme olduğunu kaydetti.

“Müzakerenin başlayabilmesi için önce tarafların temel konularda neyi anlaşıp anlaşmadıklarını netleştirecek şekilde bir diyaloğa işaret edilmektedir” ifadelerini kullanan Özersay şöyle devam etti:

“Müzakerelere kaldığı yerden devam edin yaklaşımı yerine müzakereye geçebilmek için önce nasıl bir müzakere olacağı üzerinde uzlaşmaya varılması gerekliliğine işaret edilmiş olması son derece önemlidir. Müzakere aşamasına geçmeden önce yeni ve yaratıcı fikirlerle tarafların anlaşarak birlikte tasarlayacakları ortak gelecek konusunda kendi aralarında uzlaşmaları ihtiyacına da vurgu yapılmıştır. Genel Sekreter ‘anlaşacak olan sizlersiniz, neyi anlaşıp neyi anlaşmadığınızı önce bir netleştirmelisiniz, ben kendimi sizin yerinize koyamam’ demektedir.

Özetle Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs sorununu belirli kalıplar içerisine hapsetmekten kaçınmış olması olumludur.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar