Görneç’te bayram başkadır - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Pazar, Nisan 28, 2024
KıbrısManşet

Görneç’te bayram başkadır

Kıbrıs’ın en güzel köylerinden biri olan Görneç’te yaşayanlar atalarından kalan geleneklerini bozmadı. Sabah karanlığında fırınlar yandı, çörekler ve ekmekler yapıldı

 Devrim DEMİR

Köylerde yaşayanlar Kıbrıs kültürünü bu bayramda da unutmadı. Mesarya bölgesinde bulunan Görneç köyünde yaşamını sürdüren köy kadınları, sabah karanlığında ekmeklerini yoğurdu ve fırınlarını yaktı.

Yıllardır devam eden gelenekler Görneç köyünde de bozulmazken, bütün evlerin bayram temizliği yapılıp, mezarlık ziyaretleri tamamlandı.


Her bayram arifesinde olduğu gibi ekmekler ve çörekler yoğruldu fırınlar yakıldı. Sabahın erken saatlerinde uyanarak toplanan köy kadınları, elleri ile yoğurdukları ekmek ve çöreklerini hazırladı. Fırından çıkan çörekler, pilavunalar bayrama hazırlandı.

Kendine özgü yapısı halen bozulmayan Görneç, bayramı gelenenek ve göreneklerimize göre karşıladı. Çok sayıda evde fırınlar yandı, yapılan çörek ve ekmekler komşularla paylaşıldı.


“Adetlerimiz değişmez”

Güler yüzü ve misafirperverliği ile evinin kapılarını Havadis’e aralayan Pembe İnce, adetlerini hiç bozmadıklarını atalarından öğrendiklerini ise çocuklarına bırakmayı hedeflediklerini söyledi.

Sadece bayramlarda değil, fırınlarını her zaman yakarak ekmek ihtiyaçlarını kendileri karşıladığını söyleyen İnce, “Fırınlarımız sadece bayramlarda değil, ekmeklerimizi kendimiz yaptığımız için yine yakarız. Komşuluk köy yerlerinde daimi ve bayram arifelerinde herkes kendi fırınında pişeni birbiri ile paylaşır. Adetlerimiz değişmez biz böle büyüdük” dedi.


Samiye İnce: Bayramlar davul zurna ile kutlanırdı

Yaşamını Görneç köyünde sürdüren 78 yaşındaki Samiye İnce’de eski bayramları Havadis okurları için anlattı.

8 çocuk, 18 torun ve 4 torun çocuğu olan Samiye nene, eskiden bayram arifesinde alınan kıyafetlerle yattıklarını ve heyecanla bayram sabahını beklediklerini söyledi.

Samiye İnce,”Bayramlar çok güzeldi, akşamüstü oldumu davul zurna çalar köylüler hep bir yerde yer içer eğlenirdik. Eskisi gibi tadı olmazsa da biz geleneklerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. 18 yaşında evlendim ve 49 sene evli kaldık. Eşim 12 sene önce vefat etti çocuklarım ve torunlarım beni hiç yalnız bırakmasa da hayat arkadaşımı hep özlüyorum.

Eskiden fakirlik vardı kimse para nedir bilmezdi ama hayat çok tatlıydı. Komşular bir parça ekmeği bölüşürken, şimdi birçok insan komşusunu tanımaz hale geldi. Şimdi para var insanlar çok birbirlerinin derdinde değildir. Bayramlarımızı biz atalarımızdan öğrendiğimiz gibi devam ettireceğiz” dedi.

gornec-2

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar