Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Sanat

‘Godot’yu Beklerken ‘ oyununu lefke çöplüğünde sahneledi

Bilindiği gibi, Lefke çöplüğü yıllardır çevreye korkunç zararlar vermektedir.    Merkezi ve yerel yönetimlerin duyarsızlığı nedeniyle doğal yaşam katledilmekte,    insan sağlığı da hiçe sayılmaktadır. Çöp dökülen bu lanetli yerin,      ağır metal atıklarıyla dolu eski bir maden ocağı olmasına rağmen;     hemen yakınında yerleşim birimlerine göz yumuluyor olması, bu insanların tarım ve hayvancılık faaliyetleri durumu iyice korkunçlaştırmaktadır.  Sıklıkla çıkan yangınlardan yükselen yoğun dumanların taşıdığı zehirli gazları,     karbon monoksiti solumak zorunda kalıyor çocuklarımız!
Lefkelilerin çığlıklarına sağır yüreklerin kulakları !
Sıvı atıklar, arıtım yapılmaksızın derelere, ovalara ve denizimize boşaltılıyor!      Elektrik santralları hala daha ölüm üflüyor bacalarından! Kimyasal ilaçlarla,    böceklerle birlikte bizi de zehirliyor yerel yönetimlerimiz! Tarım alanlarımızda,      denetimsizce kullanılan kimyasallar! Yediklerimiz, içtiklerimiz! Can çekişen toprak!    Taş ocakları tarafından, kar hırsıyla kemirilen dağlarımız! Pet şişeler,        tarım naylonları ve her türlü atıkla kaplanan makiliklerimiz, ormanlarımız!       Plajlarımız, piknik alanlarımız!
Devasa bir zibilliğin içine kurulmuş bir “mandıra”dır yaşadığımızı sandığımız yer!  
Adamızın yaşantısına uyarlandı oyun, yerel renklerimizle ve "kendi" tavrımızla      bezedik oyunumuzu. Kıbrıs’ın özellikle bu tarafında, Godot’yu beklemekte olan;    aslında da “kurtarılmayı” beklemeyi “acemice” oynayan statükodan beslenen     insanlarımızın sahteliklerini eleştirmek istedik. Godot’nun bir başka sembolik    karşılığı olan “umut” etmeyi, bir başka güce sığınmak olarak gören teslimiyetçiliğin       ve kimliksizliğin de altını çizelim, dedik. Bizimse, Godot’yu beklemek gibi tavrımız  olamaz; çünkü Godot biziz, bizi bizden başka kimse kurtaramaz; umut bizdedir !
Oyunu uyarlayarak sahneleyen: İsmail Işılsoy 
Yönetmen yardımcıları: Pembe Coşkun ve Buğçe Atakan
Müzik: Muharrem Cemoğlu   Slayt: Atila Karaderi, Hasan Karlıtaş, Deniz Işılsoy
Fotoğraf: Teoman Oktay, Hasan Karlıtaş, Pembe Coşkun  Işık: Buğçe Atakan
Çalgıcı: Muharrem Cemoğlu   Birinci oyuncu: Pembe Coşkun
İkinci oyuncu: Yusuf Nidai   Ağaç: Fadıl Kuni  Üçüncü oyuncu: İsmail Işılsoy
Dördüncü oyuncu: Havva Gazi   Çocuk: Selin Çolak
Lefkeli Yavaş Tiyatro, “GODOT’YU BEKLERKEN” isimli oyununu;  29 Mayıs 20.30’da Girne AKM ve 31 Mayıs 20.30’da Lefkoşa Arabahmet’te de sahneleyecek.