Gençler tatilde! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Poli

Gençler tatilde!

çocuk
Damla Günsel
Damla Günsel
Uzman Psikolojik Danışman

Yaz tatili devam ederken anne babalar olarak en fazla kaygı duyduğunuz konulardan biri tatildeki çocuklarınızı mutlu edebilmek için ne yapacağınız konusu oluyor genelde. Özellikle ergen çocukları olan aileler iş mesailerine devam ederlerken çocuklarını evde en konforlu ve güvenli şekilde bırakmış olabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar: Çocuklar geç saatlere kadar uyuyor, masada hazırlanmış kahvaltıya uyanıyor ve günün kalanını televizyon önünde ellerinde akıllı cihazları ile geçiriyorlar.

“Çocuklarınıza her istediklerini verdiğiniz zaman onlar için iyi bir şey yapmıyorsunuz.”


Çocuklarınızı her zaman mutlu edemeyeceğinizi ve bu konuda neden kendinizi kötü hissetmemeniz gerektiğinden önceki yazılarımda bahsetmiştim.  Onlara her istediklerini sunduğunuz zaman mutlu bireyler olabilecekleri ve ancak bu şekilde iyi bir ebeveyn olabileceğiniz yanılgısına kapılabiliyorsunuz. Ancak üzerinde defalarca durduğum bir konuyu yinelemek istiyorum: Çocuklarınızın kendilerine yetebilen bağımsız ve sağlıklı bireyler olarak yetişmesini istiyorsanız sorumluluklarını onlara teslim etmelisiniz. Sınırları belirlenmiş, görevleri tanımlanmış, her istediğini her durumda elde edemeyeceğini anlamış bir çocuk ancak mutlu bir birey olma yolunda ilerleyebilir.

Yaz tatili devam ederken çocuklarınızı neden ve nasıl evde yapılması gereken işlere dahil etmeniz gerektiğini geçtiğimiz hafta yayımlanan “Evde İş Zamanı” başlıklı yazımda ele almıştım. Bir çocuğun karakterini şekillendirmek öncelikle evde başlayan bir süreçtir. Siz hangi malzemeyi katarsanız çocuklar da o içerikle büyürler. Sizler anne-babalar olarak çocuklarınızı mutlu etmek adına elinizden geleni yaparken her istediğini hiçbir çaba sarf etmeden elde edebilen çocuklarınız ise kolay tatmin olamayan bireylerolarak büyüyorlar.Evet, çocuklarınız çok değerli ve özeller; ancak dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var: Bu şekilde bir tutum sergilediğiniz zaman çocuklarınız bir şeylere sahip olmak için çaba sarfetmeleri gerekmediği yanılgısına kapılırlar. Arzuladıklarına sahip olamadıkları zaman ise kendilerini mutsuz, değersiz ve öfkeli hissedebilirler. Gerçek hayatta işler sizin onlara sunduğunuz kadar kolay yürümüyor.  Bir şeylere sahip olmak ya da başarmak için çabalamaları gerekiyor; buna kendi mutlulukları ve kahvaltıları da dahil!Akıllı telefonunu şarj etmeyi unutmayan bir birey kahvaltı yapma konusunda da sıkıntı yaşamayacaktır emin olun! Eğer siz kendi kahvaltınızı yapamadan oğlunuza ya da kızınıza kahvaltı hazırlayıp işe gidiyorsanız bu tutumunuzçocuğunuzun mücadele gerektiren bir durumla karşılaştığı zaman ne yapması gerektiğini bilemeyen vekolay öfkelenen bir bireyolmasına neden olabilir.

Yaz tatilini uyuyarak ve hiç bir şey yapmadan geçirmenin onlar için ödül olduğunu düşünüyor olabilirsiniz: Okul dönemi çok çalıştı zaten, dinlensin! diyebilirsiniz. Elbette sabah erkenuyanıp havuz problemi çözmeleri gerektiğinden bahsetmiyorum; hayatlarını planlamaları, zamanlarını verimli bir şekilde kullanmalarıve bu süreçte empati ve sorumluluk gibi olumlu kişilik özellikleri geliştirebilmeleri için onları hayata dahil edecek fırsatlar sunmanızdan bahsediyorum. Sorumluluktan uzak çocuklar kendilerine uygun motivasyon kaynağı bulmaktazorlanırken bu tatminsizlik, sizin inandığınızın aksine daha mutsuz bireyler olmalarına neden olabiliyor.Bu durumu tersine çevirmek ise zannettiğinizden daha kolay:

“Hayır diyemiyorsunuz.”

Hayır dediğiniz zaman onları üzdüğünüzü, onlar üzülünce başarısız bir ebeveyn olduğunuzu düşünüyorsunuz. Özellikle söz konusu olan çocuklarsa onlara istediklerini vermek işinize de geliyor bazen. Böylece ısrar ettikleri, mızmızlandıkları konu ne ise kolayca kapanmış oluyor. Fakat sonuçta onlara yeterince mızmızlandıkları ve şikayet ettikleri zaman pes edeceğinizi ve istediklerini elde edebileceklerini öğretmiş, her seferinde de bu öğretiyi pekiştirmiş oluyorsunuz. Kısa sürede işinizi kolaylaştıran bu yaklaşımınız aslında uzun sürede büyük bir soruna dönüşebiliyor.

Özellikle ergenlik döneminde çocuklarınız varsa sorumluluk almalarını sağlamak sizin anne baba olarak en büyük görevlerinizden biri. Sorumluluklarını yerine getirebilen, sağlıklı kararlar alabilen mutlu ve tatminkar çocuklar için neler yapabileceğinize dair birkaç öneri vermek istiyorum:

 

  • Öncelikle hangi koşullarda çocuğunuzun kendisi ile ilgili kararlar alabileceğini netleştirmeniz önemli. Bu pratiğe ev içi sorumluluklarla başlayabilirsiniz. Onların yataklarını ve odalarını toplamaktan vaz geçip bu görevleri onların yerine getirmeleri için net bir görev dağılımı yapabilirsiniz. Bu görevlerin yerine getirmedikleri zaman ne ile karşılaşacaklarını da net bir şekilde ifade etmeli ve bu kararınızda tutarlı olmalısınız.

 

  • “Evet” opsiyonu!

Ev içi sorumluluklar sizin planlı ve organize bir şekilde hareket etmenize katkı sağlayacaktır. Ancak bunlar dışında çocuklarınızın kendileri adına karar almasını gerektirecek durumlarla da karşılaşacaksınız. Bunun içinse günlük olarak yaz tatilini nasıl geçirmek istediklerini planlamakla başlayabilirsiniz.Onların taleplerine “evet” demeniz onların kararlarını onaylamanız anlamına geliyor; bu kararlar sizin hoşunuza gitmese bile! Aldıkları kararlara dair “evet” demeden önce ön koşulunuz ise bu kararların onları tehlikeye atmayacak kararlar olduğundan emin olmanız. Eğer bu konuda net iseniz yaptıkları planları ya da aldıkları kararları beğenmeseniz dahi onlara karışmamaya çalışmalısınız. Aksi durumlarda ise “hayır” yanıtını vermekten çekinmemeli ancak nedenlerini mutlaka izah etmelisiniz.

  • “Belki” opsiyonu!

Eğer verdiğiniz “hayır” yanıtı koşullara göre “evet” yanıtına dönüşebiliyorsa bu esnekliği mutlaka sağlamalısınız. Koşullar değiştiği zaman kararların da değişebildiğini görmesi çocuğunuzun hayatıyla ilgili daha fazla sorumluluk almasını sağlayacaktır.

Ergenler genel olarak arzuladıkları şeyleri elde edebilmek için güvenliklerini riske atmaktan çekinmezler ve uzun süreli sonuçlarla pek ilgilenmezler. Eğer onlara güvendiğinizi gösterebilir, kararlarına saygı duyar ancak gerçekten zarar göreceklerini düşündüğünüz bir duruma neden “hayır” dediğinizi izah ederseniz bir süre sonra işlerin değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Bu işin başta kolay olacağını söylemiyorum tabii ki, azimle tekrar tekrar denemeniz gerekiyor. Bu yeni alışkanlığı -kendi kararlarıyla hayatlarını kendilerinin şekillendirmelerini- çocuklarınıza kazandırmak vebu konuda çocuklarınıza güvenebilmeniz biraz zaman alacaktır. Ancak okulların açılmasına hala iki ay gibi bir süre varken bu yaz tatili fırsatını değerlendirmenizi tavsiye ederim.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar