Geçitkale’de kritik adım - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
KıbrısManşet

Geçitkale’de kritik adım

Havadis’in gündeme taşıdığı “Geçitkale İHA ve SİHA üssü oluyor” haberi yürürlüğe girdi, Başbakan Ersin Tatar Havadis’e açıkladı:

HAVADİS’E AÇIKLADI: Başbakan Ersin Tatar, Geçitkale Havaalanı’nın İHA ve SİHA merkezi olacağını Havadis’e açıkladı. Tatar Akdeniz’deki gelişmelere dikkat çekti ve “bu milli bir konudur, her türlü şahsi beklentilerin ötesindedir” dedi


 

PAZARTESİ: Başbakan Tatar Türkiye Cumhuriyeti ile konuyu görüştüklerini ve Geçitkale Havaalanı’nın pazartesi günü Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilmesi kararı aldıklarını kaydetti. Tatar bu kararı “zorunluluk ilkesi” nedeniyle aldıklarını söyledi

 

ASKERİ ALTYAPI: Geçitkale Havaalanı 1982 yılında NATO standartlarında askeri havaalanı olarak inşa edilmişti. Savaş uçaklarını sığacak şekilde betonarme büyük hangarların da bulunduğu havaalanı kargo taşımacılığı için Asil Nadir’e verilmişti. Asil Nadir tek kuruşluk yatırım yapmadan havaalanının sivil uçuşlara açılmasını talep ediyordu

 

Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanınin İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde karar aldı.

Başbakan Ersin Tatar, Havadis’e yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti ile konuyu görüştüklerini ve Geçitkale Havaalanı’nın pazartesi günü Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na devredileceğini belirtti.

 

Başbakan Tatar, kararın “Zorunluluk ilkesi” gereği alındığını belirtti.

Tatar, KKTC hükümeti olarak Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan son gelişmeler ışığında KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hak ve menfaatlerinin korunması amacı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın talebi üzerine Geçitkale Havaalanı’nın insansız hava araçları ile yürütülecek faaileyetler için kullanılmasına izin verildiğini dile getirdi.

Tatar, Geçitkale Havaalanı’na dair yürürlükteki sözleşmenin ilgili maddeleri uyarınca alınan karar hakkında sözleşmenin diğer tarafının da bilgilendirildiğini dile getirdi.

 

Görüşmeler bir ay sürdü

 

Geçitkale Havaalanı’na İnsansız Hava Aracı ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (İHA- SİHA) konuşlanması için KKTC Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında görüşmeler yaklaşık bir ay sürdü.

İHA ve SİHA’ların KKTC’de konuşlanması için Ankara’dan uzman bir ekip KKTC’ye geldi,  Geçitkale’de incelemeler yaptı ve olumlu görüş bildirdi.

 

Tek kuruş yatırım yapılmadı

 

Geçitkale Havaalanı 1982 yılında NATO standartlarında askeri havaalanı olarak inşa edilmişti. Savaş uçaklarını sığacak şekilde betonarme büyük hangarların da bulunduğu havaalanı kargo taşımacılığı için Asil Nadir’e verilmişti. Asil Nadir tek kuruşluk yatırım yapmadan havaalanının sivil uçuşlara açılmasını talep ediyordu.

 

Havadis yazmıştı

 

Havadis, 11 Ekim 2019 tarihinde  “Gecitkale İHA ve SİHA Merkezi oluyor” başlıklı manşet haberinde, uzun yıllardır atıl durumda bulunan Geçitkale Havaalanı’nın bölgedeki son gelişmeler neticesinde askeri amaçlarla kullanıma açılmasının planlandığını duyurmuştu.

 

Haberde, Geçitkale Havaalanı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına verilmesi ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması hedefiyle inceleme yapıldığı belirtilmiş, Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı’ndan uzmanların yaptıkları incelemelerde, özellikle pist zemin etüdünde bulunduklarını ve savaş uçakları için inşa edilen hangarları gözden geçirdikleri kaydedilmişti.

 

Pist zemin etüdü yapıldı

 

 

Konuyla ilgili ekim ayında Havadis’e bilgi veren üst düzey bir yetkili, Geçitkale Havaalanı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına verilmesi ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılmasının planlandığını belirterek Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı’ndan uzmanların Geçitkale Havaalanı’nda incelemeler yaptıklarını, özellikle pist zemin etüdünde bulunduklarını ve savaş uçakları için inşa edilen hangarları incelediklerini kaydetmişti.

 

 

“Stratejik olarak uygun”

 

Akdeniz’de sondaj yapan Türk gemilerine donanmanın yanında insansız hava araçları ile silahlı insansız hava araçlarının eşlik ettiği bilgisini veren üst düzey yetkili “Konya ve Ankara’dan kalkan İHA ve SİHA’ların kat ettiği mesafe dikkate alındığında Geçitkale Havaalanı stratejik olarak çok uygun bir yerdir” demişti.

 

Geçitkale Havaalanı’nın askeri maksatlarla inşa edildiğini hatırlatan üst düzey yetkili “orada savaş uçaklarını sığacak büyüklükte beton hangarlar mevcuttur. Pist savaş uçaklarının rahatlıkla kalkış-iniş yapacağı şekilde düzenlenmiştir. Dolayısı ile Geçitkale şimdi yapım amacına uygun bir şekilde kullanılacak” şeklinde konuşmuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar