Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
DünyaKategorisiz

Garantörlerin gündemi Kıbrıs

BM Genel Kurul çalışmaları nedeniyle New York’ta bulunan üç garantör ülkenin dışişleri bakanları bir araya geldi.

Kıbrıs’ta garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanlarının, New York’ta iki saat süren gayri resmi bir görüşme gerçekleştirdiği haber verildi.
Politis gazetesi “Dışişleri Bakanlarının Yemeği İki Saat Sürdü- Kocias, Çavuşoğlu ve Hunt Kıbrıs Sorunu ile Güvenlik Konularını Ele Aldı” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’un önceki gün Kıbrıs saatiyle 20.30’da New York’ta (yerel saatle 13.30) “Kıbrıs sorunu ile güvenlik ve askeri birlikler konularında” gayri resmi bir görüşme yaptıklarını yazdı.
Haberde, neresi olduğu belirtilmeyen “özel bir yerde” gerçekleşen görüşmeye, ilk başta Çavuşoğlu ile Kocias’ın katılacağını, fakat daha sonra buna İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt’un da eklendiğini yazan gazete, görüşmenin 2 saatten fazla sürdüğünü kaydetti.
Gazete, Kıbrıs saatiyle Salı gece yarısından hemen öncesine kadar, görüşmede neler konuşulduğuna dair bir bilgi olmadığını da yazdı.
Bu görüşmenin Kıbrıs sorununun geleceği açısından önemli olarak değerlendirildiğini yazan gazete, özellikle Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın geçtiğimiz Pazar günü yaptığı “yaratıcı yaklaşımlar aranması” açıklamasının ardından, Türkiye’nin BM parametreleri dışındaki bir çözüme atıfta bulunması ihtimalinin, Rum kesimi ile BM’de endişeye neden olan bir olasılık olduğuna işaret etti.
Rum kesiminin olası bir çıkmazın önlenmesi için, New York’a bir öneriyle gittiğini anımsatan gazete, Rum kesiminin Türkiye’nin bu öneriyi zor reddedebileceğini düşündüğünü öne sürdü.

Erdoğan ile Anastasiadis el sıkıştı

Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün sabah BM Genel Kurulunda, Erdoğan’ın salona gelmesi ve BM kürsüsünden konuşması öncesinde, Rum heyetinin yanından geçerken karşılaştıklarını ve “sıcak bir şekilde el sıkıştıklarını” yazan gazete, “elindeki bilgilere” göre, iki başkanın fazla konuşmadıklarını ve selamlaşmakla yetindiklerini belirtti.

Erdoğan-Tsipras görüşmesi

Kıbrıs sorununun, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü görüşmesinin de gündeminde olduğunu yazan gazete, Atina Haber Ajansı’nın New York muhabirinin elde ettiği bilgilere dayanarak, görüşmenin ikili ilişkilerin tümünü kapsadığını ve Erdoğan ile Tsipras’ın bir önceki görüşmelerine göre, daha iyi bir ortamda gerçekleştiğini belirtti.
Gazete “aynı bilgilere” dayanarak, Tsipras’ın Erdoğan’la olan görüşmesinde, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun kalıcı çözümüne ve Crans Montana konferansının sonunda şekillenen Guterres çerçevesi temelinde, güvenlikle ilgili istişarelerin yeniden başlamasına olan taahhüdünü vurguladığını aktardı.
Gazete, Erdoğan ile Tsipras’ın, üç garantör ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesinin önemine işaret ettiklerini de iletti.

Anastasiadis-Lavrov ile görüştü

,Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise BM Genel Kurul toplantısı çalışmaları çerçevesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldiğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in Lavrov’la verimli bir görüşme yaptıklarını söylediğini iletti.
Gazeteye göre Anastasiadis görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, görüşmede, UNFICPY meselesi gibi Rusya’nın katkıda bulunabileceği konular ve ilerleme yaşanması için Moskova’nın Ankara’ya yapabileceği etkiyi gündeme getirdiğini söyledi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün gece geç saatlerde Amerikan-Yahudi Komitesi’yle (AJC) görüşmesinin beklendiğini de yazan gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell ile bir araya geldiğini yazdı.

Erdoğan-Guterres görüşmesinde Kıbrıs yok
Fileleftheros gazetesi ise “Kıbrıs Sorunu Gündem Dışında” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında gerçekleştirilen görüşmede ele alınmadığını yazdı.