Federal hükümet tekrar işbaşı yaptı ama - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Federal hükümet tekrar işbaşı yaptı ama

Amerika’da federal hükümetin çalıştırdığı parklar, müzeler ve çok sayıda bakanlıkta çalışan 800 bin devlet memuru üç hafta boyunca zorunlu izinli olarak evinde oturdu. Ta ki geçtiğimiz hafta içinde Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri federal borç alma limitini artıran kanunu geçirene kadar.

* * *
Federal hükümete özellikle de hükümetin başındaki Obama’ya neredeyse kin ve nefret ile bakan Cumhuriyetçi parti içindeki “çay partisi” kliğinin üyeleri, Amerika’da uzlaşma yoluyla, partiler üstü karar verme prensibiyle çalışmak zorunda olan federal yasama kurumlarını felce uğratmış vaziyetteler.   
* * *
Amerikan halkı bu durumdan hiç de hoşnut değil. Son yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın büyük bir kısmının olanları onaylamadığını ve bu kötü gidişattan tüm politikacıları, özellikle de cumhuriyetçileri sorumlu tuttuklarını gösteriyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti adaylarının, “çay partisi” kliğinin üyeleri olsun veya olmasın, cezalandırılacakları kesin gibi.
* * *
Çay partisi üyelerinin Cumhuriyetçi Parti’den ayrılıp yeni bir parti kurma ihtimali sıfıra yakın.  Çünkü Amerika’daki seçim sistemi üçüncü bir partiyi kaldıracak şekilde dizayn edilmiş değil. Bu durumda, özellikle ülke veya eyalet genelinde seçim kazanabilmesi için Cumhuriyetçi Partinin bir şekilde bu kliği parti içinde marjinalleştirmesi gerekiyor. Bunu başarmak için önümüzdeki günlerde, ortanın sağında yer alan, “ılımlı” cumhuriyetçilerin ciddi bir çaba harcadıklarını göreceğiz diye düşünüyorum. Aksi halde, Amerika’daki seçmenlerin neredeyse üçte birini oluşturan, yüzergezer oyların sahibi “bağımsız” seçmenler Cumhuriyetçi partiye sırt dönecekler.
* * *
İşin politik kısmını bir kenara koyup, ekonomik kısmına baktığımız zaman ortaya çok ilginç bir resmin çıktığını görüyoruz: Direkt olarak federal hükümetin “kapanmasının” ekonomi üzerindeki etkisi son derece küçük olmuş. Bunun da sanırım iki esas nedeni var. Birincisi, sadece federal hükümet tarafından sağlanan ve “birinci derecede önemli” olmayan servislerin durdurulmuş olmasıydı. Örneğin, “federal hükümetin kapalı olduğu” sürede, sivil uçaklar, gemiler, trafik akmaya; savunma bakanlığı ve benzeri dairelerdekiler işlerine gitmeye devam etti. İkincisi ise,  birçok günlük servisi, federal devlet değil, eyaletler, daha da önemlisi, yerel yönetimler sağlıyor. Çöplerin toplanması, içme suyu, trafik ve asayişten sorumlu polisler, eğitim, mahkemeler ya eyalet ya da yerel düzeyde sağlanan hizmetler. Örneğin bizim kasabanın kendi polisi var. Okulların tümü de kasabanın “eğitim bölümüne” bağlı ve bütçesinin neredeyse tümü kasabanın kaynaklarından geliyor. Elektrik ve telefon servislerini de özel şirketler veriyor. Anlayacağınız federal hükümetin direkt olarak ekonomide ve günlük hayatta oynadığı rol son derece kısıtlı.
* * *
Diğer yandan, federal hükümetin kapanmak zorunda bırakılmasının çok büyük ve önemli endirekt bir etkisi oldu: Yatırımcı ve tüketicilerin yasama ve yürütme yetkisini elinde tutanların sorumlu oldukları işleri yapacaklarına dair olan inançları derinden sarsıldı ve bunun sonucunda da ekonomik karar vermede ciddi bir belirsizlik ortaya çıktı. Federal hükümetin tekrar işbaşı yapmış olması da bu belirsizliği maalesef ortadan kaldırmış değil.
* * *


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar