Facebook, Princeton ve döviz kurları - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Facebook, Princeton ve döviz kurları

Princeton Üniversitesindeki iki doktora öğrencisi Facebook’un hayat çevrimini—doğumundan ölüme kadar geçireceği evreleri—tahmin etmişler. Tahmin yaparken de salgın hastalıkların nasıl başlayıp, önce yavaş sonra hızlı yayılıp, bir noktadan sonra ise azalıp ortadan kalktıklarını tahmin etmekte kullanılan bir modelden yararlanmışlar. Araştırmanın sonucunda yapılan tahmin son derece ilginç: Önümüzdeki üç yıl içinde Facebook dünya yüzünden silinecek ve kimse Facebook’u kullanmayacak.

* * *
Bu iki araştırmacı, Google arama motorunda yapılan Facebook hakkındaki sorgulamaları Facebook’un ne kadar popüler olduğunu ölçmek için kullanmışlar. Buna göre 2012 yılında Facebook’un halk tarafından tutulması zirveye çıkmış ve o noktadan sonra ise azalmaya başlamış.
* * *
Piyasa değeri 133 milyar dolar olan, hisse senetleri menkul kıymetler piyasasında alınıp satılan Facebook şirketi anında bu çalışmanın sonuçlarının ciddiye alınamayacağını ispatlamak için karşı atağa geçti.  Öncelikle gençler arasında popülaritesi azalsa bile toplam kullanıcı sayısının artmaya devam ettiğine, 1,2 milyar insanın en az ayda bir kere Facebook kullandığına ve analistlerin bir önceki çeyrekteki reklam gelirlerinin artarak 2 milyar dolara ulaşmış olacağını tahmin ettiklerine işaret edildi.
* * *
Çarşamba günü söz konusu rapor kamuoyunda paylaşılıp konuşulmaya başladığında, bu çalışma “saçma” diyen Facebook, bir gün sonra, çalışmadaki yöntemi kullanıp Princeton Üniversitesi’nin hayat çevrimini hesapladığını açıkladı. Yaptığı hesaplamalara göre, 2018 yılında Princeton Üniversitesi’nin öğrenci sayısı bugünkünün yarısı olacak ve 2022 yılında ise öğrencisi kalmayacağı için kapanacak!
* * *
Facebook gibi bir sosyal paylaşım sitesinin kullanılması ve salgın bir hastalığın yayılması ne kadar birbirlerine benziyorlar? Dünyanın en iyi üniversitelerinden birisi olan Princeton’ın sekiz yıl sonra kapanmasını beklemek ne kadar gerçekçi? Daha da önemlisi, gelecekte ne olacağını kestirmek o kadar kolay mı? Gelecekte ne olacağını kestirmek hiç de kolay değil, çok zor, hatta imkânsız.  Biraz alakasız gibi olacak ama işte bu yüzden, bırakınız veriye dayalı ve model kullanarak yapılan tahminleri, tamamen kafadan atma tahminlerde bulunan “uzmanların” döviz kurlarına ne olacağı konusunda söylediklerine rağbet etmeyiniz derim.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar