Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumuİktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

“Katar” konusu dün piyasalarda tartışılsa da, etki boyutu şimdilik oldukça sınırlı oldu

 


Almanya’nın İncirlik Üssü’nden çekilme kararı orta/uzun vadede Türkiye – AB ilişkilerine zarar verebilir

 

USD/TL kurunda dün 3,4990 seviyesi test edilse de, günlük kapanış 3,52’li seviyelerde oldu

 

3,55’in üzerinde kurda yeni ataklar görülebilir. Altında ise 3,50 seviyesinin ne kadar dayanacağını izleyeceğiz

 

Bugün günün göreceli sessiz geçmesini bekliyoruz. Lakin Perşembe günü dalga boyu oldukça artabilir

 

Perşembe: İngiltere genel seçimleri, Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve ABD iç meselesi olan ex-FBI direktörü Comey’in ifadesi yakından takip edilecektir

 

Türkiye cephesinde dün açıklanan ve aylar sonra ilk kez gerileyen enflasyon verisini büyük bir çoşku ile kutlamamak gerekiyor. En kötüsü geride kalsa da, yılın çift hanede bitme ihtimali hala yüksek

 

KKTC DPÖ verilerine göre Mayıs ayında enflasyon % 15,94 olarak sonuçlandı

 

KKTC cephesinde bir önceki yılın aynı ayına nazaran, belediye su faturasının % 40;  otel ücretlerinin % 38,71  ; (0-250KWH) elektriğin ise % 30 zamlandığını görüyoruz (bakınız grafik)

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Dün Türk mali piyasaları günün ilk yarısında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı resmi enflasyon verilerine odaklandı. Nisan ayında enflasyonun % 11,87 ile Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyeye yükselmesi ardından Mayıs ayında enflasyonda bir miktar geri çekilme görüldü. TÜİK verilerine göre, Mayıs ayında aylık bazda TÜFE % 0,35 olan genel beklentinin hafif üzerinde % 0,45 artış gösterdi. Bu rakamlarla birlikte, manşet TÜFE enflasyonu 6 aydır kesintisiz devam eden yükselişine ara vererek % 11,72 seviyesine geriledi  (Nisan 2017 % 11,87). TCMB’nin favori ve kontrol edilebilir olarak tanımladığı özel tanımlı göstergelerden eski “I” yeni “C” endeksi (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ve tütün ürünler ve altın hariç) (çekirdek enflasyon) 4 baz puan gerileme ile % 9,38 seviyesine çekilmiş (Nisan 2017 % 9,42). Üretici cephesinde de benzer bir tablo hakim. Bir önceki aya nazaran üretici enflasyonu aylık bazda 24 baz puan geri çekilerek % 0,52 artış kaydederken, yıllık enflasyon % 15,26 olarak gerçekleşti (Nisan 2017 % 16,37). Özellikle, TÜFE enflasyonunun kesintisiz bir şekilde 6 aydır yükselerek geçen ay % 11,87 seviyesine ulaşması ve Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi test etmesi ardından TCMB para politikası duruşu bir kademe daha sertleştirmişti. Gelinen noktada, Mayıs enflasyonunun bir miktar da olsa yıllık enflasyonu aşağıya çektiğini görsek de, TCMB’nin para politikasını rahatlatacak ölçüde bir gerilemeye işaret etmediğini görüyoruz. Baz etkisinin yıl içinde etkili olması ve döviz kurunun bu seviyelerde kalıcı olmayacağı beklentisinden hareketle, yıl sonu enflasyonunun çift hanelerde yılı bitirme ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Dün benzer bir şekilde, KKTC cephesinde de Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) açıkladığı enflasyon verilerini inceledik. Türkiye cephesinde olduğu üzere, Nisan ayında % 16,29 ile Kasım 2008’den bu yana en yüksek seviyeye yükselen TÜFE enflasyonu, Mayıs ayında sınırlı bir şekilde geri çekilerek % 15,94 artış kaydettiğini görüyoruz. KKTC DPÖ verilerinin alt kalemlerine baktığımızda ise, eğlence ve kültür hizmetleri % 4,27 artış ile aylık bazda yükselişe en fazla katkı koyan kalem olmuş. Yıllık rakamlara bakıldığında ise, lokanta ve oteller kalemi % 27,68 ile başı çekerken, devamında ise % 23,72 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar geliyor. Daha da alt kemelere indiğimizde, bir önceki yılın aynı ayına nazaran, belediye su faturasının % 40;  lokanta ve otel ücretlerinin % 38,71  ; (0-250KWH) elektriğin ise % 30 zamlandığını görüyoruz. KKTC cephesinde baz etkisinin senenin son çeyreğinde devreye gireceğini düşünsek de, seneyi çift hanelerde kapatacağımıza kesin gözüyle bakıyoruz.

 

Cuma günü ABD’de açıklanan ve FED’in elini kuvvetlendirmeyecek ölçüde sonuçlanan istihdam raporu ardından FED’in korkulduğu kadar sıkı para politikasına geçmeyeceği beklentisinin de yardımı ile küresel piyasalarda esen ılık ve pembe rüzgarlar dün sabah da korunmaya devam etti. Enflasyon verisi öncesinde dün sabah saatlerinde 3,50 seviyesine dayanan USD/TL kuru, psikolojik seviyenin alıntın saniyeler içinde test etmesi ile yönünü tekrar yukarıya çevirerek 3,53’lü seviyeleri test etti. Küresel piyasalarda var olan iyimser hava ve risk iştahı nedeniyle dün Suudi Arabistan ve yedi ülkenin genişi kapsamlı Katar’a uygulayacağı ambargo ve yaptırım kararı, İngiltere’de seçimler öncesinde yaşanan terör olaylar bile piyasaların riskleri gözden kaçırmasına neden oldu. Kısa vadede iyimser havanın korunma koşulu ile gerek siyasi gerekse jeopolitik risklerin umursanmayacağı ancak orta vadeli olarak negatif bir enerjinin git gide birikmeye başladığını görüyoruz. Her ne kadar Katar ile Türkiye arasında var olan iyi ikili ilişkiler nedeniyle dünkü Katar konusunun Türk mali piyasaları üzerinde etkili olmasını beklesek de, yukarda da değindiğim üzere, küresel risk iştahı ve TL‘nin sunmuş olduğu güçlü getiri şimdilik yatırımcıların riskleri görmezden gelerek getiri peşinde koşmasına neden olmaya devam ediyor. Yine de, gerek enflasyonun genel olarak kimseyi mutlu etmemesi, gerekse Katar konusunun nereye uzayacağının bilinmemesi nedeniyle dün BİST100 endeksi günü % 0,7 oranında düşüşle tamamlarken, USD/TL kuru da 3,53 denemesi ardından günü 3,52’li seviyelerde bitirdi.

 

Bugüne döndüğümüzde ise, gündemin göreceli olarak sakin olduğunu ancak piyasanın Perşembe günü hareketlenme ihtimali beliren önemli gelişmelere sahne olabileceğini düşünüyoruz. İngiltere’de son dönemlerde gerçekleşen terör saldırılarının gölgesinde genel seçimler Perşembe günü gerçekleşecek. Malum, Brexit yasa tasarısında daha güçlü sandalye sayısına ulaşmak ve halkın desteğini arkasına almak için ani bir kararla ve anketlere güvenerek erken seçim kararı alan Başbakan May, gerek yaşlılara yönelik sağlık konusunda önerdiği bazı yeni tasarılar, gerekse artan terör olayları nedeniyle zemin kaybederek Parlamentodaki çoğunluğu kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığına işaret eden son anketlerin gölgesinde, Sterlin oldukça volatil bir seyir izliyor. Perşembe günü çıkacak sonuçların Muhafazakarların sandalye sayısını arttırdığını göstermesi veya çoğunluğu koruması kaydı ile Sterlin cephesinde değer kazanımları yaşanabileceğini düşünüyoruz. Aksi takdirde, Sterlin cephesinde sert satışlar görebiliriz. Teknik bir bakış açısı ile, GBP/USD paritesinin 1,2770 seviyesinin üzerinde kalması koşulu ile yükseliş eğilimli seyrin korunacağını öngörüyoruz. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın da Perşembe günü sonuçlanacak olağan faiz toplantısı piyasaların radar menzilinde olacaktır. Her ne kadar politika duruşunda bir değişiklik beklemesek de, Başkan Draghi‘nin sözlü yönlendirmeleri ve satıra arası vereceği mesajlara dikkat etmek gerekiyor. Başkan Trump’ın seçim dönemini etkileyen Rusya konusunu araştıran FBI direktörü Comey’i görevden alması sonrasında, ifadesi takip edilecek. Elbette, hukuk dilini anlamak zor lakin konuyu araştıran Comey’in soruşturmayı kapatması yönünde Başkan Trump’tan baskı gördüğünü söylemesi, beraberinde pek çok farklı konuyu gündeme taşıyabilir. Bu minvalde, bugün yarın sessiz, Perşembe günü ise hareketli bir piyasa için enerji toplamak gerektiğini düşünüyoruz.

 

Sabah müşteri ziyaretleri nedeniyle bülteni biraz geç gönderebiliyorum. Öncelikle özür dilerim. Sabah erken saatlerde Asya cephesinde sınırlı da olsa satış baskısı görüyorum. Gösterge endeks Tokyo borsası % 1 aşağıda işlem görüyor. Dün sabah saatlerinde opsiyon bacaklı işlemlere sahne olan 3,50 seviyesinin hemen altının test eden USD/TL kuru, sabah saatlerinde yeniden 3,53’lü seviyelere kadar yükseldi. Gerek Katar konusunun çok da piyasaları huzursuz etmemesi (kanımca bu konu ileride daha çok sıkıntı yaratacak), gerek Almanya İncirlik Üssü konusunun yansımasının şimdilik minimal düzeyde kalması nedeniyle kur cephesinde 3,50 – 3,55 aralığındaki dengelenme sürecinin bir müddet daha devam edeceğini öngörüyoruz. EUR/USD paritesi 1,1270 seviyesini aşmakta zorlanırken, Sterlin cephesi ise her düşüşte alımlara sahne oluyor. Piyasalarda pek çok negatif haber var olsa da, mevcut iyimserliği şimdilik terse döndürecek düzeyde değil. Bu minvalde, iyimser havadan kısa vadede yararlanmakta fayda olmakla birlikte, orta/uzun vadeli risklere karşı da temkinli olmakta fayda görüyoruz.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar