Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumuİktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

İkinci tur Fransa seçimlerinde beklenti gerçekleşirken, Macron rallisinin yerini yavaş yavaş kar satılarına bırakacağını düşünüyouruz


 

EUR/USD cephesinde ilk hareket beklentimizi destekliyor (1,10 seviyesinin üzerinde EUR sat)

 

EUR’da beklediğimiz aşağı yönlü hareket ve piyasaların çirkin ayı olan kabul gören Mayıs’ta sat ve tatile git beklentisi bu sene yeniden gündeme oturabilir

 

USD/TL cephesinde kademeli olarak 3,63 – 3,64 seviyelerine doğru hareketinin önünün açıldığını düşünüyoruz

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Beklenildiği üzere, 39 yaşında Macron, % 65 oy oranı ile Fransa’nın yeni ve en geç Cumhurbaşkanı seçildi. Anketlerin bu sefer yanılmadıklarını hatta nokta atışa yakın bir şekilde seçimi tutturduklarının söylemek gerekiyor. Elbette, bültenin açılış satırının rahatlığından da görülebileceği üzere, sonuç kimse açısından süpriz olmadı. Geride bıraktığımız hafta, bültenlerimizde, ilk turda en yakın ve AB karşıtı olan rakibi Le Pen karşısında seçim ipini göğüsleyen Macron’un ikinci turu da rahatlıkla alabileceği, bu beklentiden hareketle, EUR’da 1,10 seviyesinin üzerine doğru olası yükselişi ise satış fırsatı olarak kollayacağımızı belirtmiştik. Seçim sonucunun beklentiyi tam olarak karşılaması ardından, EUR/USD paritesi Asya kotasyonlarında (aşağıdaki grafikten görülebilir) 1,1020 seviyelerini test ederken, dün sabah saatlerinde oluşan olumlu havaya paralel içerde USD/TL kuru da 3,53 seviyesinin altını bir kez daha test etti. Akabinde piyasaların altın kuralı devreye girerek, “beklenti alınır, gerçekleşme satılır” ilkesinden hareketle, EUR/USD paritesi 1,09’lu seviyelerin dibine kadar gerilerken, USD/TL kuru da başta kurumsal alıcıların yardımı, EUR’nun değer kaybetmesi, doların küresel olarak güçlenmesi veya elbette diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen satışların da etkisi ile akşam saatlerinde 3,60 seviyesine dayandı (Güney Afrika Randı dün günü % – 1,5 değer kaybı ile tamamladı). Borsa cephesinde sabah saatlerinde kazanımlar, kurun yeniden 3,60 seviyesine yönelmesi ile korunamazken, BIST100 endeksi günü % 0,1 düşüşle 93,832 puan seviyesinden tamamladı. Faiz cephesinde ise dün anlamlı bir değişim görülmedi (10 yıl vadeli tahvil faizi % 10,30 seviyelerinde salındı).

 

Fransa seçimlerinin geride kalması ardından piyasaların her yıl istatistiksel olarak kuvvetli satış baskısına maruz kaldığı gizemli veya tatil öncesinde pozisyonların kapandığı, doların rağbet gördüğü “Sell in May and go away / Mayıs’ta sat ve tatile git” beklentisinin bu sene de gerçekleşmesi durumunda, Türk mali  piyasalarında gerek içerde anayasa referandumu, gerekse dışarda Fransa seçimlerinin AB’nin bütünlüğünü koruması anlamında vermiş olduğu önemli mesaj ardından yaşamış olduğu pembe tablo, yerini kademeli olarak satışlara terk edebileceğini düşünüyoruz. 10 yıl vadeli tahvilin faizinin % 10,30 seviyesine gerilerken, içerde enflasyon % 12; mevduat faizlerin % 14 seviyelerinde gezinmesi, enflasyonun ana belirleyicisi olan kurun aşağıya özellikle de 3,50 seviyesinin altında gelmekte zorlanması, hızlı hareket eden yabancı yatırımcının tekrar tahvilden çıkarak döviz talep etmesine neden olabilir. Böyle bir durumda, EUR’da beklediğimiz 1,08 seviyesinin altına doğru hareketin devam etmesi durumunda, TL cephesinde de, aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, 3,63 – 3,64 seviyelerine doğru bir hareketin başlamış olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle, dün Fransa seçimleri ardında, sabah saatlerinde TCMB’nin reeskont kredilerinin TL olarak ödenmesine izin veren 3,5338 seviyesinin altına gelen kur, kurumsal cephede alımlar ile yeniden karşılandı. Dün sabah bu hareketin yeniden 3,53’lerden hızlıca 3,5960 seviyelerine varması da, kurda yükseliş beklentimiz ile örtüşüyor.

 

Türkiye cephesinde önümüzdeki haftadan itibaren siyasi cephede hız kazanacak hareketlilik gündemin ilk sırasına yükselebilir. Bu bağlamda ilşk etqapta 16-17 Mayıs tarihlerinde ABD’de Trump ile görüşecek Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvesi; akabinde ise 21 Mayıs’ta AKP’nin Olağanüstü Kongresinin nelere gebe olacağını hep birlikte takip edeceğiz. Her ne kadar Kabine’de değişiklik yapılamayacağı konuşulsa da, Abdülkadir Selvi’nin köşe yazılarından elde ettiğimiz izlenim, gerek Kabine’de gerekse parti yönetiminde gerekse belediyeler cephesinde köklü değişikliklerin olacağına işaret ediyor. Piyasalar açısından en önemli satır başı ise şüphesiz ekonomi yönetimi olacaktır.  

 

Bugüne dönersek sabah saatlerinde Asya cephesinde hafif çapta satışlar görüyoruz. Dün Apple’ın 800 milyar doları aşan bilançosu ardından ABD teknoloji borsası Nasdaq geceyi olumlu tamamlamıştı. Cuma günü beklentilerden oldukça iyi sonuçlanan ABD istihdam raporu ardından Cuma günü açıklanacak TÜFE enflasyonu yeniden dikkatleri ABD’ye ve FED’e çevirebilir. Bugünün veri gündemi ise oldukça sakin.

 

Ø  EUR/USD paritesinde 1,10 seviyelerinden geri dönüş başladı.

Kaynak: Reuters

 

 

Ø  EUR/USD paritesinde aşağıda hedef için takip ettiğimiz seviyeler sırası ile 1,0820 ve 1,0710.

 

Grafikten de görüleceği üzere, Macron’un ilk turu göğüslemesi ardından 1,0820 seviyesine fırlayarak kapı aralığı açan ve yükselişini 1,1020 seviyesine kadar devam ettiren EUR/USD paritesinin, aşağı yönlü hareketini devam ettirerek bu boşluğu kapamasını bekliyoruz. Teknik analizde, bir önceki günün kapanışı ile bir sonraki günün açılış fiyatı arasında keskin bir fark bulunuyorsa buna boşluk veya kapı aralığı denir ve bir süre sonra fiyatların o boşluğu doldurucu şekilde hareket etmesi beklenir.

Kaynak: Reuters

 

Ø  USD/TL kurunda 3,55 seviyelerinin üzerinde kalınması koşulu ile 3,63-3,64 seviyelerine doğru bir hareketin kademeli olarak başladığını düşünüyoruz

Kaynak: Reuters

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar