Eksiklikler listesi kabarık - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Eksiklikler listesi kabarık

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. İlköğrenimde yılın ilk ders zili yarın, ortaöğrenimde ise Salı günü çalacak. Ancak birçok devlet okulu yeni eğitim yılına sorunlu başlayacak

Duygu ALAN

İlköğretim Dairesi’ne bağlı okullarda 19 Eylül Pazartesi günü, Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı okullarda 20 Eylül Salı günü ders başı yapılacak.

2016-2017 ders yılında, KKTC genelindeki devlet okulları ile özel okullarda 48 bini aşkın öğrenci eğitim ve öğrenim görecek.


2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlamasına sadece günler kaldı. Ancak İlköğretim, Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Öğretim Daireleri’ne bağlı kamu okullarının birçoğunda gerek kadro gerek altyapı gerekse inşaata dayalı sorunlar aşılamadı.

2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı’nı sorunlarla tamamlayan Lefkoşa ve Girne’deki devlet okullarının çoğu, yeni eğitim yılına da sorunlarla başlayacak.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası  (KTÖS) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Lefkoşa ve Girne’de birçok ilkokul, ortaokul ve lisede okul binaları, mimari açısından tehlike arz ettiğinden tadil edilmesi gerekiyor. Birçok okulda yeni sınıf ve atölyelere ihtiyaç var.

Bazı okullarda inşaat çalışmaları devam ederken bazı okullarda henüz inşaat çalışmaları başlatılmadı.

Sınıflar kapasiteyi aşıyor, yeni okullara ihtiyaç var

Başkent Lefkoşa ve Girne’de gelişen nüfus ile birlikte okullardaki sorunlar da katlanıyor.

Lefkoşa ve Girne’de birçok okulda artan öğrenci sayısına bağlı olarak mevcut sınıflar, kapasiteyi aşıyor, ihtiyaca cevap vermiyor.

Ortalama 40 kişilik olan sınıflarda, eğitim zorlaşırken öğrenci ve öğretmenlerin sağlığı da riske giriyor.

Nüfusa bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaç nedeni ile Lefkoşa ve Girne’de yeni sınıfların, okulların inşa edilmesi gerekiyor.

10 yıldır inşaat

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, Girne Anafartalar Lisesi’nde ve Girne Oğuz Veli Ortaokulu’nda sınıfların kapasiteyi aştığını ve kentte yeni okullara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gökçebel, Girne’de artan nüfusa bağlı olarak ortaya çıkan okul ihtiyacının giderilmesi için Ozanköy’de yaklaşık 10 yıl önce inşaatına başlanan okulun bir an önce tamamlanıp, faaliyete girmesinin kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Lapta Yavuzlar Lisesi tehdit ediyor

Tahir Gökçebel, ihtiyaç nedeni ile Lapta Yavuzlar Lisesi’nde laboratuarların sınıf yapıldığını, gerek hademe gerekse malzeme eksikliği nedeni ile okulda ciddi hijyen sorunu yaşandığını söyledi.

Gökçebel, “Lapta Yavuzlar Lisesi’nde sınıf ve atölye odaları tehlike arz ediyor” dedi.

Okulda nöbetçi muavin odasının da öğrenci ve öğretmenler için tehdit içerdiğini belirten Gökçebel, okul müdürü tarafından defa kez ilgili bakanlığa yazı yazılmasına rağmen hiçbir adım atılmadığını ileri sürdü.

Tahir Gökçebel, Lefkoşa’da da yeni bir okula ihtiyaç olduğunu belirtti.

Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’ndeki gelişmenin ise niteliğe döndürülmesi gerektiğine vurgu yapan Gökçebel, okulda yarım bırakılan inşaatların tamamlanması gerektiğini dile getirdi.

 

İlkokul sayısı yetersiz

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Alsancak İlkokulu’nda 8 yeni sınıfa ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Girne 23 Nisan İlkokulu’nda 110 öğrenci olduğunu ve sınıflarda öğrenci sayılarının 40’a çıktığını belirten Elcil, Hasan Cafer İlkokulu’nda da öğrenci sayısının aşırı olduğunu belirtti.

Şener Elcil, Gönyeli’de ve Yenikent’te de yeni okullara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ana okullar da doldu

Öğrenci sayısının çok olması nedeni ile Çatalköy Anaokulu ve Girne Maarif Anaokulu’na da yeni öğrenci kaydı yapılamadığını söyleyen Elcil, Girne’de yeni ilkokul ve anaokulların inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Elcil, Gönyeli Fazıl Pülümer Anaokulu’nda 2.5 yıl önce başlatılan yeni bina inşaatının da bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti.

Çağlayan İlkokulu tehlike saçıyor

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Çağlayan İlkokulu’nda okul binasının eğitim yapmak için uygun olmadığını kaydetti.

Elcil, okulun tamirat ihtiyacı olduğunu, Şubat ayından itibaren defalarca bakanlığa bildirilmesine rağmen henüz başlandığını belirtti.

Kolonların demirleri sabitlenerek güçlendirilmeye çalışıldığını belirten Elcil, binanın güvenli olmadığını ifade etti.

Sendikalar tepkili

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, hükümet yetkililerini ve Eğitim Bakanlığı’nı devlet okullarına bilinçli olarak ilgi göstermemekle suçladı.

Gökçebel, “Bazı misyonerlik okulları, vakıf ve derneklerce finanse edilirken devlet okullarının durumunun bu olması, bize göre bilinçli ve kasıtlı yapılmaktadır. Bu ne tesadüf ne de kaderdir” dedi.

Gökçebel, uzun yıllardır dile getirilmesine rağmen eğitimde sorunların bir türlü aşılamadığını belirterek, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu söyledi, sendika olarak eğitimdeki sorunlara sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ise eğitimde yaşanan sorunun ana nedeninin plansız olduğunu belirterek, eğitimdeki kaos ortamının da özel okulları cazip hale getirdiğini dile getirdi.

Elcil, hükümeti ve bakanlığı eğitimdeki sorunlara karşı duyarsızlıkla suçladı. Şener Elcil, “Eğitim Bakanı ve kadrosu eğitimden bir haber. Mevcut bakanlık kadrosu planlama yapmak şurada dursun iletişim kurmada bile bize sıkıntı yaşatıyor. Özellikle bakanın hem öğretmenlerle hem de sendika ile ciddi iletişim sorunu vardır” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar