Eğitimde “İyi Örnekler” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Köşe Yazarları

Eğitimde “İyi Örnekler”

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

The New York Times’in Asya baskısında yer alan bir haberde; İngiltere’nin Çin’in Şangay eyaletinden matematik kitapları getireceğini ve okullarda bu kitapların okutulacağı yazıyordu.

İlginç olan İngiltere eğitim bakanlığı bu konuda bir proje hazırladı ve 54 milyon dolarlık bir bütçe ayırarak İngiltere’deki ilkokulların yarısından fazlasında Çin-Şangay ve Singapur gibi eğitimde yüksek performans gösteren ülkelerdeki öğretim yöntemlerini kullanmaya karar verdi. Bunun için de İngiltere’deki öğretmenler 2018 Ocak ayından itibaren “Gerçek Şangay Matematiği” isimli kitaplar serisini kullanacak. Bu kitaplar doğrudan Çince’den İngilizce’ye çevrilmiş 36 adetlik bir ders kitapları serisinden oluşuyor.


Çin-Şangay’da özellikle matematikte “Tam öğrenme” yaklaşımı kullanılıyor. Bu öğretim yöntemi ile uygun dersleri aldığında her öğrencinin matematik öğrenmek konusunda başarılı oluyormuş… PISA sınavındaki sonuçlar da bunu doğruluyor.

Matematik başarısında 27’inci sırada bulunan İngiltere’de bazı okulların İngiltere hükümetinin bu kararından önce Singapur’da okutulan kitapları denemişler bile… İngiltere gibi Birleşik Arap Emirlikleri, Kenya, Malezya, ABD ve daha birçok ülke Şangay veya Singapur’daki matematik kitaplarını kullanmak için sıraya girmiş…

Çin ve Singapur’a karşı dışardan çok fazla ilgi olmasına rağmen Çin’deki aileler ve eğitimciler, öğrencilere yönelik yoğun baskıyı hafifletmek için eğitim sistemini gözden geçirme çağrıları yapıyorlar.

Bu durumu desteklercesine Pekin’deki 21. Yüzyıl Eğitim Araştırması Enstitüsü başkanı Xiong Bingqi.  “İngiltere’nin öğretim materyallerimizi ithal etmesi, eğitim sistemimizde hiçbir sorun ve reforma ihtiyacımız olmadığı anlamına gelmez,” diyor.  Gördüğünüz gibi Çinliler hep daha iyisini arıyorlar.

İngiltere’de ve Çin’de tüm bu gelişmeler yaşanırken, İngiltere’de bu gelişmelere tepki gösterenler de var. İngiltere’deki bazı eğitim uzmanları “tam öğrenme” yönteminin batıya uygun olmadığı, daha çok doğu kültürlerine uygun olduğunu söyleyerek, bu yöntemin İngiltere’de olumlu sonuç doğurmayacağını iddia ediyorlar.

Eğitimcilerin büyük bir çoğunluğu da bu ders kitaplarının İngiltere’deki eğitim sorunlarını çözecek bir sihirli değnek olmadığına inanıyor.

_______________________________________________________________________________

Gelelim Türkiye ve KKTC’ye… Türkiye son yapılan PISA sınavına göre matematikte 72 ülke arasında 49’uncu sırada. Sadece 35 OECD ülkesi arasında da 34’üncü sıradaydı. Türkiye son yıllarda eğitim sisteminde sürekli bir arayış içerisinde. Sürekli bir şeyler değiştiriyorlar. Bir değişikliğin sonucunu almadan başka bir değişikliğe imza atıyorlar.

PISA Direktörü Andreas Schleicher’in geçtiğimiz günlerdeki  “Ezberci bir eğitimden uzaklaşılmalı” sözü üzerinde duran Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, “Ezber mantığı ve yöntemi bizim geleneğimiz için önemli bir öğrenme yöntemidir. Buna Batılı bir normda yaklaşıp ‘tu kaka’ hale getirmemek gerekir” demiş.

Türkiye’deki eğitimden sorumlu insanların açıklamalarından anlaşılan odur ki, “bizi dünyadaki gelişmeler ilgilendirmez, biz kendimize bakarız” mantığı oralarda biraz daha hakim olacak. Hal böyle olunca da Türkiye’nin eğitim alanında dünya ile yarışır olmasını beklemek hayal olur. 21’icni yüzyılda 20’nci yüzyıl anlayışları ile Türkiye’nin eğitimi ne kadar ileriye gidebilir ki…

KKTC mi dediniz? Kedinin kuyruğunda maşrappa…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar