Eğitimde 2017 de boş mu geçecek? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Köşe Yazarları

Eğitimde 2017 de boş mu geçecek?

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Yeni yılınız kutlu olsun; yeni yılın herkese mutluluk getirmesini temenni ediyoruz. Buna herkesin hakkı var. Hele de buralarda yıllarını zorluklarla boğuşarak geçirmiş, ezilmiş, itilmiş, kimsesiz kalmış, sessizliğin içinde yıllarını geçirmek zorunda kalan Kıbrıs Türk halkının… ‘O’  kimliğinde en belirgin özeliği ‘hoşgörü’ ile mutluluğu en çok hakedendir.

Yeni yıldan eğitim adına istenecek, umut edilecek o kadar çok şey var ki sayfalar yetmez. Buralarda eğitimin ‘sistemsizliği’ en büyük problem. Nereden başlamak isterseniz, orada yığınla problem karşınıza çıkar. Temeli de eğitimin ‘sistemsizliği’.


Öğretmen, öğrenci, müdür, yasa, yönetmelik, tüzük, bakanlık teşkilatı, sendika, demografik yapı, siyaset, ders kitapları, öğretim programları, bina, araç-gereç; kısaca eğitim girdi ve çıktılarının hepsinde pek çok problem mevcut. İlginç olansa hemen hemen her yıl aynı temennilerde bulunulur ancak 43 yıldır aynı problemler hala daha varlığını korumakta; üstelik onlara yenileri eklenmekte. Ne büyük bir problemmişsin be ‘eğitim’!

  • Öğretmenleri okullarda maaş olarak ikiye böldün; 2011 öncesi mesleğe girenler ve sonrası. Sanki 2011 sonrası mesleğe girenler dersin yarı zamanında iş yapıyormuş gibi.
  • Bir kolej sendromu yarattın, zengin çocuklarının geleceğini garanti altına aldın; yoksul çocukların oralara girmesini engelledin.
  • Bu yüzden zorunlu eğitim kademesi olan ilkokullarda ‘DERSHANE KİTAPLARI’ öğretmenler tarafından ‘PARAYLA SATILMAKTA’. Hani 15 yaşına kadar eğitim parasızdı? Hani eğitimde fırsat eşitliği vardı Milli Eğitim Yasası’nda? Okullarda dershane kitapları parayla satılıyor, bakanlık BAKIYOR.
  • Küçücük çocuklar okullardan alınıp, etüt adı altında başlayıp, sonrasında dershanelere götürülüyor. Aileler para olarak sömürülüyor. Okullar bunun için ayarlama bile yapıyor. Hani eğitimde fırsat eşitliği vardı? parası olmayan yoksul çocuklarımız arkadan bakmakta. Paraları olmadığı için dershanelere gidemiyor, iyi! üniversitelerde kariyer yapamıyor; sonuçta iyi! mesleklere sahip olamıyorlar. Nerde eğitimde fırsat eşitliği?
  • Oyun oynama yaşındaki çocuklar ağır sınav yükü altında ezilmekte; kimsenin umurunda değil ama adı eğitim sistemi!
  • Bakanlık temel eğitim programını bile kendisi hazırlayamıyor.
  • Eğitimde tek yöntem ‘EZBER’. Değerlendirme ezber yeteniğini ölçmekte. Yaratıcı insan bu nedenle yetiştirilemiyor.
  • En ağır eğitim programı Buna rağmen dünya ile yarışacak bir ülke olunamadı; 21 yüzyılda KÖY olarak kalındı.
  • Koleje girenler üniversite kazanmak için yine ÖZEL DERS ve DERSHANE kapılarında. Paran varsa çocuğunu özel derse gönderip iyi üniversitelerde kariyer yapmasını sağlarsın; yoksa kimsenin umurunda bile değil. Güya eğitimde fırsat eşitliği var.
  • Kolejlerden mezun olanların çoğunluğu 3. ülkelere değil Türkiye ve KKTC üniversitelerine akın ediyor. Dahası ingilizce yeterlik sınavlarını başaramadıkları için ingilizce hazırlık okumak zorunda kalanlar çoğunlukta. Demek ki kolej eğitimi de nitelik açısından iyi bir seviyede değil.
  • Herşeye rağmen ülke 43 yıllık. Kolej de 43 yıldan daha fazla buralarda hayatta. Peki ülke neden İFLAS ETTİ? Acaba kolejlerin de bunda bir etkisi var mı? Çünkü kolejden sonra iyi üniversite okuyanlar, köşe başlarındaki değerli! meslekleri kaptılar. Peki ülkeyi neden kurtaramadılar? Neden ülke iflas etti? Demek ki kolejler etkisiz olduklarını 43 yıldan beridir ispat etti
  • Ülkede üretim yok. Meslek liseleri bu nedenle tercih edilmiyor. Ekonomik planlama 43 yıldır yapılmadığından, ekonomiyi canlandıracak meslek liseleri de bir türlü oluşturulamadı. Galiba bunun nedeni de buraların HAYIR ETMESİ’ni özellikle ESKİ SİYASET ve onun temsilcileri hiç istemedi.
  • Üniversitelerde mezun olmayan MEZUN EDİLEN üniversiteliler de problemlerin başını çekmekte.

Ve daha pek çok problem. Sistemsiz eğitimi EĞİTİM SİSTEMİ’ne dönüştürecek bir yapının kurulması en büyük temenni. Yoksa buraları 21. yüzyılda da kurumsallaşmamış bir köy olarak kalmaya devam edecektir. En büyük suçlu da ESKİ SİYASET ve onun yönlendirilmiş, güdümlü gelmiş geçmiş tüm siyasi aktörleridir. Eğitimin onlardan kurtulması 2017’den en büyük beklentidir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar