"Sınıf geçme tüzüğüne eleştiriler mesnetsiz" - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

“Sınıf geçme tüzüğüne eleştiriler mesnetsiz”

[dropcap style=”circle” bgcolor=”#0065ad”]M[/dropcap]illi Eğitim ve Kültür Bakanlığı, “Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’ndeki” yeni düzenlemeler konusunda açıklama yaptı.

Açıklamada, tüzükteki yeni düzenlemeler özetlenirken, öğrencilere sınavsız geçiş hakkı verildiği yönündeki eleştirilerin tamamen mesnetsiz olduğu; yeni düzenlemelere göre durumun bunun tam tersi olduğu belirtildi.


Bakanlık açıklamasına göre, 9’uncu sınıflarda notlara bakılmaksızın, öğrencilerin sorumlu olarak bir üst sınıfa geçirilmesi kaldırılırken, liselerdeki tüm sınıflara (9, 10, 11 ve 12.) sınıf geçmeyi belirleyici kriterler getirildi.

Bir önceki tüzüğe göre liselerde bir üst sınıfa geçme kriteri olan 5.00 karne ortalaması 5.50’ye yükseltildi.

6. ve 7. sınıflardaki bütünleme sınavlarının kaldırıldığı da bildirilen açıklamada, gerekçe olarak, öğrencilerin kendi yaş gruplarındakilerle beraber okuması esası gösterildi.

Meslek liselerinde eğitime devam etme anlamlı kriterlere bağlanarak güçlendirilirken, meslek liseleri için gerçekten meslek edinmek isteyenlerin okulları olma yolunda nitelikli bir adım atıldı. Yeni düzenlemeye göre, öğrencilerin meslek liselerinde öğrenimlerine devam edebilmeleri okudukları meslek alanlarında başarılı olmalarını gerekli kılıyor.

Her şeye rağmen zorunlu eğitim yaşını tamamlamış ancak örgün eğitim içerisinde kalamayan öğrencilere yönelik “Çıraklık Eğitim Merkezlerine” gidebilmelerinin önü açıldı.

Beklenen başarıyı gösteremeyen ortaokul öğrencileri için öğretim yılı içerisinde “destek programı” açılması ve bu durumdaki öğrencilerin bu programa katılmalarının zorunlu tutulması sağlandı.

6 VE 7. SINIFLARDA BÜTÜNLEMELER KALDIRILDI

6. ve 7. sınıflarda öğrencilerin kendi yaş grupları ile okuma esası getirildi. Bu esas 6. ve 7. sınıflarda “bütünleme sınavı” ihtiyacını ortadan kaldırdı. 15 yaşına (zorunlu eğitim çağına) kadar tüm öğrencilerin kendi yaş gruplarıyla beraber okumaları, sınav notuna esaslı bir değerlendirme yerine beceri odaklı bir değerlendirmenin hakim kılınmasının en temel adımı atıldı.

“SENDİKALARIN GÖRÜŞLERİ ALINDI”

Açıklamada, tüzüğün ortaya çıkış aşamalarına da yer verilerek, KTOEÖS ile KTÖS’ ün 4 temsilcisinin yer aldığı “Teknik Kurul’un” toplandığı, yapılan çalışma ve ilgili sendikaların görüşleri sonucunda Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nün oy birliğiyle onaylandığı kaydedildi.

Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nün Merkezi Mevzuat Dairesi ve Başsavcılık’tan uygun görüş geldikten sonra Bakanlar Kurulu’nun da onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edildi.

“ÖNERİ KTOEÖS’ÜN… ELEŞTİRİLER MESNETSİZ”

Açıklamada, “Tüzüğün bugünkü içeriği, KTOEÖS ile birlikte yürütülen teknik çalışmalar sonucunda oluşturulmuştur. 6. ve 7. sınıflardaki öğrencilerin kendi yaş grupları ile beraber okuması önerisi de dahil olmak üzere KTOEÖS tarafından sunulan önerilerin tamamı Bakanlığımızca uygun ve kabul görmüş tüzükte yer alması sağlanmıştır. 6. ve 7. sınıfların ilköğretim okullarında olduğu gibi kendi yaş gruplarındaki öğrencilerle beraber okuması esası; bu sınıflardaki öğrencilerin eğitim kademesi içerisinde ilerlemesi, sınav odaklı bir yapıdan uzaklaştırılmasını, dolayısıyla da bütünleme sınavlarının kaldırılmasını ortaya çıkarmıştır. Öte yandan yeni hazırlanan Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nün içeriği, öğrencilere sınavsız geçiş hakkı veriyormuş eleştirileri tamamen mesnetsizdir. Tüzükteki yeni düzenlemelere göre durum bunun tam tersidir” ifadeleri kullanıldı.

“ÇAĞDAŞ ÜLKELERDE 15 YAŞA KADAR SINAV YOK”

Çağdaş eğitim sistemlerine sahip birçok ülkede benzeri uygulamalara rastlandığı belirtilen açıklamada, Finlandiya, Hollanda, Danimarka, İsveç, Almanya, Fransa ve Portekiz eğitim sistemlerinde 15 yaşına kadar sınav olmadığı ifade edildi.

Sınav odaklı eğitimleri ile eleştiri alan Çin, Güney Kore, Singapur gibi ülkelerin eğitim sistemlerinde bile temel eğitim kademesinde sınav odaklı anlayışın terk edilmesi yönünde kararlar bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, “Bakanlığımız popülist bir yaklaşımla bu olaya yaklaşmamış, ilgili paydaşların da görüşleri ve onayı alınarak eğitim bilimi ilkeleri doğrultusunda karar verilmesi sağlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar