Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Eda Türmen Kutruza: Köstebekgiller müzikalini kaçırmayın

Yaşamı seven, spor ile dansı birleştiren ve slogan olarak “düşleyebiliyorsan gerçekleştirebilirsin’i benimseyen Eda Türmen Kutruza yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Kutruza HK ajansa konuştu:

HK Ajans

Eda Türmen Kutruza: Köstebekgiller müzikalini kaçırmayın

Eda Türmen Kutruza, uzun yıllar beden eğitimi öğretmenliği yaptıktan sonra bir gün kendi stüdyosunu kurmak ve kendi işini yapmak için kalbinin sesini dinledi ve hayatını değiştirdi. Artık o hem fitness hem de dans eğitmenliğini birlikte yaptığı bir stüdyoya sahip. Çocuklar, Eda Türmen Kutruza’nın hep öncelikleri arasında yer aldı. Evli ve bir kız annesi olan Eda Türmen Kutruza çocuk müzikallerinin çocukların ruhlarına olumlu yansıdığını ve onların özgüvenlerini artırdığını düşünüyor. Kurduğu Cranberries Dans & Gym Center aracılığı ile Kuzey Kıbrıs’a üç yıl önce getirdiği Mikey’in Müzik Festivali adlı müzikal oyunun ardından şimdi de TRT’de çocukların beğeni ile izlediği Köstebekgiller’in müzikalini adaya getiriyor. Eda Türmen Kutruza ile Köstebekgiller oyununu, yaptığı çalışmalarını ve kendisini konuştuk. İşte detaylar:

 

DÜŞLEYEBİLİYORSAN GERÇEKLEŞTİREBİLİRSİN

Soru: Eda Türmen Kutruza kimdir?

Eda Türmen KUTRUZA: Ben 1974 doğumluyum. Duygusal biriyim ama düşündüğümü söylerim. Arkadaşlarım beni dobracı olarak tanımlar. Çok işkolik olduğum söylenir. İşimde aşırı kontrolcüyüm. Her şeyi kontrol etmek isterim. Bu da beni yoruyor. Evlı Bir kız çocuğu annesiyim. Zamanımın çoğunu işe ayırıyorum. İş çıkışı ise tüm zamanım kızımın… Onu çok seviyorum. O benim hayatımda çok ayrı bir yer tutuyor ve çok özel… Aslında geriye dönüp baktığımda çocuk sahibi olma kararımın en doğru karar olduğunu söyleyebilirim… Cranberries Dans & Gym Center’in direktörüyüm. Kadınlara yönelik spor eksersizi programları yaptırıyorum. Ayni zamanda küçük yaştaki çocuklara ve gençlere dans dersleri veriyorum. Yaptığım işe tutkuluyum. Ben bir beden eğitimi öğretmeni idim ama bıraktım. Kendi işimi kurma kararı verdim ve kendi stüdyomu açtım. Girişimci bir kişiliğim var. Kendimi, sevdiği, istediği, hayal ettiği işi yapan bir insan olarak görüyorum ve bunun için de çok mutluyum.

Hayatımda başarı odaklı çalışırım. Sloganım ise düşleyebiliyorsan gerçekleştirebilirsin… Dansı çok seviyorum. İşime aşığım. Hiperaktif bir yapım var. Müzikle hareketin buluştuğu dans benim için çok önemli. Gençleri, çocukları çok seviyorum. Onlarla çalışmaktan onlara egzersiz yapma alışkanlığı, dans etme becerisi kazandırmak beni mutlu ediyor.

HERKES SPOR YAPABİLİR

Soru: Sizce her birey spor yapabilir mi?
Eda Türmen KUTRUZA: Kesinlikle herkes spor yapabilir. Burada önemli olan kişinin bunu yaşam şekli haline getirmesidir. Süreklilik ya da başka bir ifade ile devamlılık önemlidir. Bu bir kültürdür aslında. Ve küçük yaşlardan itibaren spor yapma alışkanlığını çocuklarımıza kazandırarak gelecekte onların bunu benimseyip hayatlarının bir parçası haline getirmelerini sağlayabiliriz. Kuzey Kıbrıs’ta bence spor ve egzersiz yapma alışkanlığı sosyal medya ile birlikte gelişti. Yapanlar elbette ki vardı ama şimdi sosyal medya ile birlikte daha da gelişti. Bence önemli olan spor ve egzersizi kendimiz için, daha sağlıklı ve fit olmak için yapmamızdır. Bunu az önce de dediğim gibi alışkanlık haline getirmemizdir.

Soru: Spor dışında çocuk organizasyonları da yapıyorsunuz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Eda Türmen KUTRUZA: Çocuklar benim hayatımda ayrı bir öneme ve yere sahip. Özellikle küçük yaş grupları öğretmenlerini idol olarak görürler. Hele dans ile birlikte karşılarına çıkan öğretmenler onlar için bir başka önemlidir. Ben bunu yaşayarak görüyorum. Çocukların ruhlarına inip onları hareketlerini müzikle buluşturmalarını sağlamak beni çok mutlu ediyor. Bu bağlamda çocuk müzikallerini çok önemsiyorum. Ülkemizde bunun büyük bir eksikliğin olduğunu tespit ettim. Gördüm ki insanlar sırf çocuklarına müzikalleri izletebilmek için yurt dışına gitmek zorunda kalıyorlar. Bu da tabii ki çok masraflı oluyor ve herkes de bunu yapamıyor.  Çocuk müzikallerinin ülkemize getirilmesi konusunda insiyatif üstlendim.  Böylece herkesin müzikallere ulaşabilmesini sağlayabileceğimi düşündüm. Bu kapsamda üç yıl önce Mikey’in Müzik Festivali’ni adaya getirdim. Ben bunu ilk kez kızımla birlikte İstanbul’da izlemiştim. Kızımın bu oyunu izlerken yüzündeki o mutluluk ifadesi beni bu oyunu Kıbrıs’a getirmeye yöneltti. Başka çocukların yüzünde de benzer mutluluğun olması ve bu oyunun Kıbrıs’taki çocuklarla buluşması için adım attım. Bu benim ilk projemdi. Çok etkileyici bir oyundu. On bine yakın çocuk bu oyunu izledi. Şimdi yeni bir oyun getiriyoruz.

Soru: Hangi oyunu?

Eda Türmen KUTRUZA:  TRT ÇOCUK TV kanalında yayınlanmakta olan animasyon dizisi çocukların sevimli kahramanları haline gelen “Köstebekgiller Masallar Diyarı’ hikayesini Kuzey Kıbrıs’a getiriyoruz. Cranberries’in organizasyonunda adaya gelecek olan ‘Köstebekgiller’  22-23 Mayıs 2017 tarihlerinde Pazartesi ve Salı günleri Yakın Doğu Üniversitesi AKM’de çocuklar ile buluşacak. Köstebekgiller oyununun biletleri  Lemar Süpermarketleri ve Gloria Jeans’te satışa sunuldu. Sadece iki gün için KKTC’de gösterime girecek olan “Köstebekgiller Masallar Diyarı” oyunu biletleri satışa sunulur sunulmaz yoğun bir ilgi gördü. Köstebekgiller bu oyunla çocuklara unutamayacağı dakikalar yaşatacak. Beni en çok heyecanlandıran ise çocukların yüzlerinde yer alacak o mutluluk ve tebessüm.  Bu müzikal interaktif bir şov olacak ve çocukların dikkatinin müzikalde yoğunlaşmasını, dağılmamasını sağlayacak. Özelikle 3-7 yaş grubu çocuklarının şu an her gün TRT’de izledikleri kahramlanlarla buluşacak olması, onlara dokunabilecek olmaları onların iç ve hayal dünyalarını heyecanlandırıp geliştirecektir. Daha birçok çocuk oyununu adamıza getirerek çocukların sanat vizyonunu da geliştirmek istiyorum. Böylelikle kendime koyduğum iki hedef olan çocukların egzersiz yapma alışkanlığı ile sanat vizyonlarının gelişmesi hedeflerimi gerçekleştirmek istiyorum.

Kısacası benim hedefim ve hayalim küçük yaşta çocuklara egzersiz yapma alışkanlığı vermek ve sanata eğilimlerini sağlamaktır. Çocukların ruhuna müzikle dansın büyüsünü katmaktır. Bunu başarabilirsem ne mutlu bana…

Bu tür müzikalleri izleyen çocukların özgüvenlerinin arttığını ve bunun yaşamlarına yansıdığını görüyorum. Özellikle okulların yıl sonu etkinliklerinde bu çocukların ortaya koydukları performanslarda belirgin bir fark olduğunu da gözlemliyorum. Bu da beni fazlası ile mutlu ediyor. Yaptığımız gösterilerde çocukların başarısı beni gururlandırıyor.