Köşe Yazarları

Dillirgalı bilgemiz Arif Hoca

Geri bıraktırılmış Dillirga’nın Aytotoro köyünden çıkıp, Kıbrıs’ta iz bırakan Arif Hoca artık aramızda değil. Arif Hoca’nın ölümü, tüm Kıbrıslıları yeniden düşünmeye çağıran bir mesaj olarak belleklere kazındı.

Arif Hoca,  gerçek bir Kıbrıslıdır. Kıbrıs’ta yaşayan Rumların, Türklerin, Ermenilerin, Maronitlerin, tüm Kıbrıslıların çıkarlarını her koşulda savunan, haksızlığa karşı çıkan bir isyan bayrağıdır.

Arif Hoca, çoğu insan için mücadeleciliğiyle ön plandadır. Boyun eğmez karakteri hepimiz için gurur kaynağıdır. Sendikalarımızın yol göstericisidir. Ancak biz Dillirgalılar için, çok daha fazla,  değerli bir BAŞÖĞRETMEN’dir. O, artık tüm Kıbrıslılara aittir. Biz Dillirgalıların ise, gururu, yol göstericisi olarak, fikirleriyle daima aramızda olacaktır.
Arif Hoca sadece Aytotorolu değildi. Ayrıca Mansura’da da evi vardı. Kendisini bazen Aytotorolu, bazen Mansuralı ama genellikle Dillirgalı olarak tanıttı.
Arif Hoca’nın öğrencilik, öğretmenlik, TMT yılları ve sendikacılığıyla ilgili çok şeyler yazıldı. Hoca’nın Kıbrıs sevgisi, özellikle Dillirga sevgisi ise çok az insan arasında konuşuldu.
2003 yılında kapılar açılır açılmaz, Arif Hoca ile yaptığımız sohbetlerde, Dillirga’ya gidiş konusu hep ön planda yer aldı.

Dillirga’nın yeniden imarı Arif Hoca’nın vasiyetidir. Biz bu vasiyeti yerine getirmek için daima çok çalışacağız.
Dillirgalıların yasal haklarını savunmak için, bir grup aydın, Dillirgalılar Dayanışma Derneği’ni kurarken, en büyük desteği Arif Hoca’dan gördük.
Kurucu üyelerimizin en önünde Arif Hoca yer aldı. Fikirleriyle bize yol gösterdi.
Arif Hoca, Dillirga’ya dönüş durumunda, toprağı olmayan köylülerin konut yapması için, Melissa bölgesindeki arazisini, ücretsiz olarak köylülere vereceğini   2004 yılında açıkladı.

2004 yılında, Mansura’ya gazetecilerle yaptığımız gezide, Mansura’daki evinde, tamirat yapıldığını, yoksul bir Rum’un ailesiyle birlikte, evde yaşadığını gördük. Aile bizi görünce, Arif Hoca’ya, çözüm olursa, kendi durumlarının ne olacağının sorulmasını istedi.
Mansura’dan geri döndüğümüzde, Arif Hoca’yı aradım. Hoca, ailenin telaşının yersiz olduğunu, mutlaka, onların insan haklarını dikkate alacak bir adımın atılacağını, kendisinin onları evinden çıkartmak gibi bir çabası olmayacağını söyledi.
Daha sonraki Mansura ziyaretinde Arif Hoca’nın mesajını ilettim. Ailenin, Arif Hoca hakkındaki övücü sözleri hala aklımdadır.
Arif Hoca gerçek bir Kıbrıslıdır. Hasta yatağında yatarken, aklı, her iki toplumun kardeşliğindedir. Bu kardeşliği sağlamak için, kimsenin bilmediği çalışmalar içerisindedir.
Arif Hoca’nın Mansura’daki evinin hemen altında, Deniz Kenarında, GREMMO mevkiinde, denize sıfır çok değerli bir tarlası vardır.

Hoca, ölmeden iki yıl kadar önce, Kıbrıs Cumhuriyeti vasiliğine bir yazı yazarak, Gremmo mevkisindeki tarlasını, tüm Dillirgalıların yararına olacak olan bir Dillirga Kültür Merkezi yapımı için hibe ettiğini bildirir.
Arif Hoca’nın bu vasiyetini gerçekleştirip, orayı Arif Hasan Tahsin Hoca Kültür Merkezi yapmak bizim ve tüm Kıbrıslıların görevidir.
Kıbrıs sorununun çözümünden sonra, Arif Hoca’nın Dillirga özlemiyle dolu bedenini, Gremmo’nun en güzel yerine taşımak, Hoca’nın isteğini gerçekleştirmek, Hoca’nın son vasiyetini yerine getirmek biz Dillirgalıların ödevidir.
Arif Hoca, yaşarken verdiğin dersler, öldükten sonra da devam ediyor. Fedakarlığın ve cesaretin tüm Kıbrıslıların yolunu aydınlatıyor.

Benzer Haberler