Dersler arası ilişki kopartıldı ve ezber diriltildi            - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Dersler arası ilişki kopartıldı ve ezber diriltildi           

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

  KKTC geleceğe umutla bakmak zorunda. Her açıdan çok geri kaldı; kaybedecek bir dakika zamanı bile yok. Eğitim, sağlık, ekonomi, kültür her açıdan kendini geliştirmeli. Bu amaçla geleceğe hazırlanmalı. En çağdaş projeleri hazırlayıp, hayata geçirmeli yoksa şimdiki gibi geri kalmışlık liginde oynamaya devam edecek.

            Ama görünen o ki eğitimde geleceği yakalamak adına hiç bir adım atılmıyor. Hatta tam tersi eskiye mahkum edilmeye devam ediliyor. 2005 yılında yakalanan sürüdürülebilir gelecek adına yapılanlar ivme mumla aranacak ve topluma yazık olacak. Eski anlayışlar tekrar toplumun önüne kondu, ne yazık. Kimse eleştirileri yanlış anlamasın; hepimizin amacı ülkemizi daha çağdaş normlara kavuşturmaktır. Rastgelelik, düzensizlik, el yordamı kimseye fayda getirmez.


            Tıpkı pek çok açıdan yenilik içermeyen yeni Temel Eğitim Programı gibi; aksine eski anlayışı dayatıyor. Bazı ders komisyonlardan gelen bilgiler bunun kanıtı. Bize aktarıldığı kadarıyla komisyonlar arasında birliktelik yok. Dolayısıyla programın ‘bütünsellik’ ilkesi yoktur. Bu durum hem programlar hem de kitaplar incelendiğinde hemen göze çarpmaktadır.  Bazı komisyonlar, tüm komisyonların sadece bir kez biraraya geldiğini belirtti. Sonrasındaysa komisyonların kendileri, diğer komisyonlardan bağımsız çalışmalarını yürütmüş. Hatta bazı komisyonların iddiası komisyona atanan danışmanları bir kez bile görmedikleri yönünde!

            Halbuki çağdaş eğitim bilimi, eğitim sistemlerinde ‘bütünsellik’ anlayışını desteklemekte. Korelasyon desen yaklaşımı ile programların hazırlanmasının, öğrenci merkezli eğitime uygunluğundan bahsetmekte. Ayrıca yapılandırmacılıkta, pek çok dersin programında ‘sarmal program geliştirme’ anlayışının daha etkili olduğunu belirtilmekte.

            Özellikle ilkokul birinci devrede korelasyon desen yaklaşımı çok önemlidir. Bunun gerekçesi de öğrencilerin içinde bulundukları gelişim dönemidir. Bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişimlerinin tamamı bunu gerektirmektedir. Ancak yeni Temel Eğitim Programı tüm bunlardan yoksundur. Bazı önemli derslerin programları ve onlara bağlı yazılan ders kitapları, gelişim dönemlerine uygun değildir. Önemli derslerden birisi de ilkokul birinci devrede ‘mihver’ ders olan Hayat Bilgisi’dir.

            Ne yazık ki Hayat Bilgisi ders kitabı ünite temelli yazıldı. Üniteler tek tek işlenip giçiliyor, ilgili üniteye bir kere daha değinilmiyor. Örneğin ‘Mevsimler’ ünitesi ikinci kitaba bırakılmış yani şubat tatili sonrasına. Halbuki Hayat Bilgisi programı TC’de de sarmal program anlayışıyla yazılmıştır. Çocukların gelişim özellikleri dikkate alınmıştır. Ayrıca Hayat Bilgisi dersi ‘hayatın dersi’dir. Hayatın içinde yaşarken konular temalar içerisinde işlenilmelidir. Çocuklar okula başladıklarında sonbahar sonra kış mevsiminde olacaklar. Ancak kitapta ‘mevsimler’ konusu ilkbahar aylarına denk gelecek. Dolayısıyla çocuklar gözlem, deney, gezi yoluyla sonbahar ve kış aylarında meydana gelen değişiklikleri gözlemlemeyecek; sadece ilkbaharı gözleme şansları olacak. O nedenle çocukların öğrenmesi yine ‘ezbere’ bırakılacak. Bunun gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşacaklar.

            Ayrıca Hayat Bilgisi dersinin psikolojik temeli de Gestalt psikolojisine dayanmaktadır. Bu dersi alan çocuklar somut işlemler dönemindedir. Onlar için hayatın içindeki olgular ayrı ayrı değildir. Olay ve olguları bir bütün olarak algılamaktadırlar. Hayatın içinde fiziksel, sosyal, psikolojik olayları ayrı ayrı algılamakta güçlük çekerler. O nedenle bir bütün olarak olay ve olgular verilmeli, daha sonraki sınıflarda ise ayrıntıya inilmelidir. Yeni kitaplarda bu anlayış yok. Çocuklara soyut işlemler döneminin anlayışıyla ünitelerle ayrı ayrı olay ve olgular sunulmuştur.

            Bazı komisyonlar, kitapların ‘tema’ anlayışıyla asla yazılmayacağı yönünde direktif alındığını belirtti. Halbuki yapılandırmacılığın ve çağdaş program geliştirme yaklaşımlarının tema anlayışının, öğrenci merkezli eğitime en uygun olduğu yönünde açıklamaları mevcut. Ve bu yeni anlayışın öğrencilerde üst düzey düşünme becerilerini geliştirmede daha etkili olduğu da araştırmalarla ortaya konmuştur.

            Neden eskiye dayanan ‘davranışçılığın’ ünite anlayışına dönüldü? Neden korelasyon desen yaklaşımı terk edildi? Sarmal program anlayışından neden vazgeçildi? Neden ilkokul birinci devredeki dersler arasında çekirdek ders olarak Hayat Bilgisi temele alınıp, etrafında diğer derslerin bu dersteki temaları dikkate alarak, öğrencilere ‘yaşamın içerisinde’ bir öğretim sunulmadı? Neden 1940’ların eski anlayış tekrar diriltildi? Neden öğrenciler ısrarla ezber yöntemine tekrar muhtaç edildi? Eski bu  kadar mı önemliydi? Kçşede yer kalmadı ama bu konu tekrar ele alınmaya değer.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar