Denizanası çarpması durumunda yapılacaklar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
SağlıkSürmanşet

Denizanası çarpması durumunda yapılacaklar

Peki, denizanası çarpması durumunda ne yapılmalı? Denizanası sokması nasıl tedavi edilir?

Havaların ısınması ve yaz mevsimin gelmesiyle birlikte, denize giren vatandaşların en çok korktuğu ve tedbir aldığı durumlardan biri de denizanası çarpması oldu.

Ciddi sağlık sorunlarına neden olan yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren denizanası çarpması bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor.


Peki, denizanası çarpması durumunda ne yapılmalı? Denizanası sokması nasıl tedavi edilir?

Vatandaşların en çok korktuğu şeylerden biri de denizanası çarpmasına maruz kalmak. Vatandaşlar olası bir denizanası çarpması durumunda nasıl ilk yardım yöntemleri uygulayacaklarını merak ediyor. İşte, denizanası çarpması durumunda uygulamanız gerekenler.

Denizanası çarpmasının belirtileri

Uzmanlar, denizanası temasında yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı belirtileri görüldüğünü, birkaç saatte bu belirtiler geçebildiğini söylüyor.

Ancak zehirli olan denizanası temasında zehirleyen türün büyüklüğü, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşına göre ciddi sonuçlar ortaya çıkarabiliyor:

“Genel olarak ciddi zehirlenmelerde kas krampları, karında şişlik, his kaybı, ciddi sırt ağrısı, konuşma zorluğu görülüyor. Deriye temas eden canlı en kısa sürede deriden uzaklaştırılarak hasta hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir”

Denizanası çarpması durumunda yapılması gerkenler 

Denizanası çarpması özellikle yaz sezonunda tatil yapan insanlar için keyif kaçırıcı, bazen de yaşamı tehdit edici bir sorundur. “Denizanası çarpmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir” diyen uzmanlar, denizanasının çeşitli türlerinin dokungaçlarında zehir taşıdıklarına, başka bir canlının bunlarla teması halinde, denizanasının ölü olduğu durumlarda bile, zehirlenme söz konusu olabildiğine dikkat çekiyor:

“Bu durum denizanası sokması olarak nitelendirilir. Denizanası çarpması durumunda öncelikle sakin kalmaya çalışın. En önemli nokta olarak denizanası temas eden bölge asla tatlı su ile yıkanmamalıdır. Tatlı su deri üzerinde kalan denizanası parçalarının içindeki zehri açığa çıkararak daha fazla zarar verebilir. Tatlı su yerine temas edilen bölge, alkol, sirke ya da deniz suyu ile iyice yıkanmalıdır”

Uzmanlar ayrıca, temas eden bölgeyi, bir kredi kartı ya da benzeri bir cisimle temizlemek ve kum ile ovalamakta başka tercih edilecek yöntemler olduğunu belirtiyor.

Ancak ilk çarpmanın şokunu atlattıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna gitmek ve bir an evvel uzman hekimlere muayene olmak tavsiye gerekiyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar