Deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesi yıl sonu başlayacak - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Kıbrıs

Deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesi yıl sonu başlayacak

ata-atun

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’den KKTC’ye deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesine yıl sonuna kadar start verileceğini söyledi.

Atun, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti.

İlk kez cari fazla verildi


Kabulde yaptığı konuşmada Atun, KKTC’nin bu yıl ilk kez cari fazla verdiğini, 170 milyon cari fazla verildiğini, bunun temelinde yatırım finansmanının kolaylaştırılmasının yattığını, Türkiye’nin verdiği katkının da öneminin büyük rol oynadığını söyledi.

Ulusal Birlik Partisi’nin göreve geldiği 2009 öncesi KKTC’nin yüksek bütçe açığı olan bir ülke olduğunu, açık nedeniyle  zaman zaman yüzde 4’e kadar yeni vergi uygulamalarının hayata geçirildiği bir dönem oluğunu ifade eden Atun, UBP hükümetinin 2009 öncesini tarihe gömdüğünü söyledi.

Atun, cari fazla verilmesinin nedenlerinin kamu maliyesini halkın cebinden para alan bir durumdan ülkeye güç veren bir konuma getirmek ve finansmana ulaşımı kolaylaştırmak olduğunu, bu çerçevede finansman alanında kredi faizi süspansiyon uygulayarak iki yılda döviz cinsinden kredilerin yüzde 99’unun TL’ye çevrilmesini sağladıklarını kaydetti.

Türkiye ile KKTC arasında inşa edilen su boru hattına da değinen Atun, projenin Kıbrıs Türkü’nün gelecek 50 yıllık ihtiyacını karşılamaktan öte, bölge ülkelerine de su temin edebilecek şekilde tasarlandığını ifade etti. Atun, “Bu da Kıbrıs Türkü’ne siyasi güç verecek” dedi.

Elektrik fiyatlarının Türkiye’de hiç değişmediğini ifade eden Atun, bunun nedeninin de elektrik üretiminde en çok yüzde 34’le akarsular kullanılması, ikici olarak kömür, ardından da doğal gazın kullanılması olduğunu belirtti.

Dolar ve petrol fiyatlarındaki  dalgalanmadan Türkiye’deki elektrik fiyatlarının değişmediğini ancak KKTC’de fuel oil kullanıldığı için fiyatlardaki değişikliğin elektrik fiyatlarını etkilediğini kaydeden Atun, Türkiye ile KKTC arasında deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesi için 2017’de kazmanın vurulacağını vurguladı.

Rezerv var

Gaz ve petrol arama/çıkarma yapan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile doğal gaz arama, kaynağa erişme ve ticari değerlendirme anlaşmasının bulunduğunu, bu çerçevede petrol arama çalışmalarının devam ettiğini de ifade eden Atun, “Rezervler olduğu yönünde emareler var” dedi.  Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ile alının verilerin değerlendirilmekte olduğunu kaydeden Atun, bölgeye sondaj platformunun getirileceğini söyledi.

Atun, İsrail tarafından çıkarılan kaynakların Türk tarafının kuracağı terminal üzerinden Türkiye’ye, Türkiye’den de AB’ye gönderilmesinin KKTC’yi de bölgedeki enerji denkleminin içerisine sokacağını söyledi.

KKTC’ye ihracatta Ankara’nın payı yüzde 5

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın daveti üzerine adaya gelen Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da, KKTC’nin Türk halkı için önemli bir ülke olduğunu, KTSO yetkilileri ile bugün gerçekleştirilecek görüşmede ekonomik bağların nasıl geliştirileceğini konuşacaklarını söyledi.

Turizm ile nar, narenciye, hellim başta olmak üzere  tarımsal üretimin de KKTC ekonomisi için önemli olduğunu ifade eden Baran, Türkiye’nin KKTC’ye ihracatında Ankara’nın payının yüzde 5, ithalatta ise yüzde 13 olduğunu belirtti. Baran, “Bu rakamlar, ticarette KKTC ile Ankara arasında alınabilecek uzun yollar bulunduğunu gösteriyor” dedi.

Baran, ATO’nun 157 bin 500 üye ile Türkiye’nin ikinci en büyük odası olduğunu da ifade etti.

Görüşmede hazır bulunan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kaymak ise,  Ankara Ticaret Odası ile çok güzel işlere imza atabileceklerine inandığını söyledi, Ankara’ya ihracatın artırılabileceğini vurguladı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar