Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Değirmencioğlu’nun günlük ekonomi yorumu!

Çarşamba günü düzenlenecek olağan TCMB PPK toplantısı haftanın en önemli gündem maddesini oluşturuyor

Her ne kadar teknik anlamda aşağıda 2,65 seviyesine kadar gevşeme imkanı olsa da, USD/TL kurunun şu anda var olan belirsizlik ortamında yukarı yönlü hareketine daha çok imkan tanıyoruz


Seçime kadar yüksek volatilitenin devam etmesini bekliyoruz

 Paranın rotasını belirleyen en önemli göstergelerden birisi faiz ise, oklar ABD ve haliyle ABD dolarına işaret ediyor

Aşağıdaki grafikten görüleceği üzere, her ne kadar ABD Merkez Bankası’nın belirlediği faiz oranı % 0 seviyesinde olsa da, 10 yıl vadeli tahvil faizi (piyasa faizi) % 1,87 seviyesinde bulunuyor. Bu da piyasanın faiz artırımı beklediğine işaret ediyor. Faiz artırma potasına yakın bir diğer ülke olan İngiltere’de ise, İngiltere Merkez Bankası’nın politika faiz oranının % 0,50 seviyesinde bulunduğunu, piyasa faizinin ise % 1,58 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Avrupa cephesinde ise senaryonun farklı olduğunu görüyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürerek tahvil alım programı açıklaması ile değer kaybeden EUR, kıta Avrupası’nın göstergesi konumunda olan Almanya’nın tahvil fazilerini de hızla % 0 bölgesine yaklaştırdı. ABD ile Almanya tahvil faizleri arasındaki fark (% 1,87 ile % 0,07) global portföy değişimine neden olmak suretiyle paranın da rotasını ABD’ye çeviriyor (EUR/USD paritesinde değer kaybını bir diğer nedeni). Basit bir anlatımla, gerek güvenli liman olarak görülmesi, gerek makroekonomik anlamda en sağlam görüntüyü veren gelişmiş ülke ekonomisi olması, gerekse beklenen faiz artırımı nedeniyle doların uzunca bir süreye yayılan değer kazanım sürecinin devam etmesini bekliyoruz.

Kaynak: Reuters

Piyasa Özeti ve Yorumu

ABD cephesinde son haftalarda bir miktar da olsa beklentilerin altında açıklanan makroekonomik verilerin gölgesinde ABD Merkez Bankası FED’den beklenen faiz artırmının bir müddet daha ötelenebileceği bekletisi, geride bıraktığımız hafta doların kısmen de olsa değer kaybetmesine neden oldu. Elbette kısa vadeli beklentiler önemli olsa da, orta / uzun vadeli beklentilere de atıfta bulunmak gerekiyor. FED’in 3 vakte kadar faiz artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılırken (ister Haziran, ister Eylül, ister yıl bitmeden diyebilirsiniz) Avrupa’dan ise ilk faiz artırımının 2019 Aralık ayında yapılacağı tahmin ediliyor. Yukardaki grafikten de açıkca görülebileceği üzere, küresel portföy değişimi yaşandığımız bu son dönemlerde, paranın da rotası ABD’yi ve haliyle doları işaret etmeye devam ediyor. Bu bağlamda, dolarda görülen zayıflıkların kalıcı olmayacağını düşünmeye devam ediyoruz. Haliyle, geride bıraktığımız haftabaşı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak görülen 2,65’in yukarı yönlü kırılması ile yeni bir bilinmeze doğru sürüklenen Türk Lirası, dolar karşısında 2,73’lü seviyelere kadar yükselerek tüm zamanların yeni en yüksek seviyesini test etti. Haftanın ikinci yarısında ise, özellikle EUR/USD paritesinin dolar zayıflığı ile 1,08’li seviyelere yaklaşması veya ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin % 1,86 seviyelerine gevşemesi ile değer kaybeden dolara paralel içerde de spekülatif alımların yerini kısmen satışlara terk etmesi ile USD/TL kurunun 2,67’li seviyelere varan bir geri çekilme kaydettiğini gördük. Her ne kadar 2,73 seviyesine göre 2,67’ye sevinsek de, yılbaşına nazaran, Türk Lirası’nın değer kaybı, zayıf büyüme, düşük emtia fiyatları, yükselen enflasyon ve yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya ile at başı misali ilk sıralarda yer alıyor. Elbette doların TL karşısında değer kazanması ile alternatif piyasalarda da değer kayıpları dikkat çekiyor. Borsa Istanbul 82bin seviyelerinde salınırken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil ise % 9,44 seviyesinde işlem gördüğünü not edelim.  Yıla iyi bir başlangıç yapan Türk Mali piyasaları, gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB’yi hedef alan ağır eleştirileri, gerekse 12 yıldır hükümette olan ve ekonomik başarının ardında imzası olan kişilerin Haziran seçimleri sonrasında görev başında olmayacağı beklentisi, hatta kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde AKP'de oy kaybının görüldüğü ve HDP'nin seçim barajını aşarak TBMM'ye girme ihtimalinin belirmesi gibi bir çok bilinmez, TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış baskısı kuruyor.

Yunanistan cephesinde devam eden sancılı süreç, ABD’de açıklanan göreceli zayıf şirket bilançolarının etkisiyle ABD borsaları geride bıraktığımız hafta genelinde % 1 değer kaybederken, yeni hafta başlangıcınıda Asya cephesinde Çin’den gelen haberlerin etkili olduğunu görüyoruz. Çin Merkez Bankası, ülke ekonomisini destekleme amacıyla bankaların zorunlu karşılık oranlarında 100 baz puan indirime gitti. ABD ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumda olan Çin’in büyümeyi desteklemek ve piyasadaki likiditeyi artırmak adına iki ay içinde art arda ikinci defa zorunlu karşılıklarda indirime gitmeisne rağmen, Asya cephesinde hakim rengin kırmızı olduğunu ve borsaların eksi bölgede işlem gördüğünü not edelim. Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri bulunmuyor. TCMB’nin Çarşamba günü düzenleyeceği olağan Para Poliitkası Kurulu toplantısı büyük önemle takip edilecektir. Kur cephesinde yaşanan yükseliş veya TL’de görülen keskin değer kaybının enflasyon beklentilerini bozmasına paralel TCMB’den faiz indirimine gitmesi artık beklenmiyor. Geride bıraktığımız hafta Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut’un twitter hesabı üzerinden attığı bir tweetin TCMB’nin faiz artırma ihtimali de olduğu yönünde algılanmasına paralel toplantının öneminin daha da artmış olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar TL’de görülen değer kaybı kısmen dışsal faktörlerde kaynaklansa da, içerde yatırımcı algısını düzeltme bağlamında TCMB’nin belli başlı politka manevralarını takip edeceğiz. Kurda geri çekilme potansiyelinin 2,65’li seviyelere kadar anlamlı olabileceğini düşünüyor olsa da, ana yönün yukarıyı işaret etmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

İktisatbank'ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.
https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar