Çocuğunuz uykuda ağzı açık uyuyorsa dikkat - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Çocuk SağlığıSağlık

Çocuğunuz uykuda ağzı açık uyuyorsa dikkat

[dropcap style=”circle” color=”#ffffff” bgcolor=”#0065ad”]K[/dropcap]ulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, ağzı açık uyuyan ve horlayan çocukların mutlaka bademcik büyüklüğü ve geniz eti açısından araştırılması gerektiğini söyledi.

Dr. Kodaş, “Bu rahatsızlıklara tanı konup tedavi edilmezse çocuklarda gelişim geriliği ve işitme kayıpları oluşabilir” uyarısında bulundu.

Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Tuncay Kodaş, sık tekrarlananbademcik enfeksiyonlarının sağlıkaçısından bir risk oluşturduğunu söyledi. Hastaların genellikle, “Bademciklerim ne zaman alınmalı?” şeklinde sorular yönelttiğine dikkat çeken Dr. Kodaş, “Bizim için bademcik enfeksiyonun sıklığı ve medikal tedaviye yanıt vermemesi önemlidir. Yılda 5-6 defa bademcik şişmesi olduğu takdirde bademcikleri alıyoruz. Bademciklerin çok büyük olup hava yolunu kapatması, özellikle çocukların uykuda horlamasına ve ağzı açık uyumasına neden olabiliyor” dedi.


BİR BADEMCİK DİĞERİNE GÖRE BÜYÜKSE

Bademciklerin asimetrik olmasının da araştırılması gereken bir konu olduğunu anlatan Dr. Kodaş, “Bir bademciğin normal olup diğer bademciğin aşırı büyük olması ya da bir bademciğin yapı olarak diğerine göre daha farklı görünümde olması durumunda, tümör şüphesiyle bademcikler alınmalıdır. Tek taraflı bademcik büyümesi olan bir hastam vardı. Şüphelenip bademciklerini aldık. Ameliyat sonrası yapılan tetkiklerde hastanın lenfoma olduğu çıktı” diye konuştu.

SIK YAŞANAN ENFEKSİYONLAR KALP ROMATİZMASINA YOL AÇABİLİR

Bademciklerin alınmaması halinde, sık yaşanan bademcik enfeksiyonlarının ileride kalp ve eklem romatizmasına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Kodaş, “Sürekli kullanılan antibiyotikler böbrek ve karaciğere zarar verebilir. Hastayı tüm bunlardan korumak için bademcikler alınmalıdır” dedi. Ağzı açık uyuma ve horlama şikayetiyle gelen çocuklarda öncelikle bademciklerin büyüklüğüne baktıklarını anlatan Dr. Kodaş, “Eğer bademcikleri normal boyutta ise o zaman geniz etini araştırıyoruz. Hastalarda hem bademcik hem de geniz eti büyüklüğü olabiliyor. Bu durumda ikisinin de alınmasını öneriyoruz. Ancak bademcikleri normal boyutlarda olan çocuklarda ağzı açık uyuma ve horlama şikayetleri varsa mutlaka nazal endeskopi yapılarak geniz etinin araştırılması gerekiyor. Geniz eti alınmadığı takdirde yetersiz oksijen alımına bağlı gelişme geriliği, çenede düzensiz gelişim yaşanacaktır. Orta kulakların havalanmasını sağlayan burundur. Hastalarda geniz eti varsa orta kulakta sıvı birikimi oluşumu gelişir. Biz buna seröz otitis diyoruz. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde işitme kaybına yol açar. Horlama ve ağzı açık uyuma rahatsızlıkları bademcik ve geniz etinin araştırılması için en önemli belirtiler arasında yer alır. Eskiden bademcik ameliyatlarını neşter ile yapıyorduk. Şu an teknolojinin gelişmesiyle iki yöntem uygulanıyor. Radyofrekans ve Thermal Welding yöntemiyle yapılıyor. Bu yöntemde daha az ağrı ve kanama olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar