Cep telefonu hayatımızı kısaltıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Yaşam

Cep telefonu hayatımızı kısaltıyor

Cep telefonu hayatımızı kısaltıyor

KOLAYLIĞI DA VAR ZARARI DA: Cep telefonlarında gelinen teknoloji hayatımıza birçok kolaylık sağlarken bir o kadarda zarar veriyor. Havadis’e konuşan uzmanlar cep telefonu kullanımın insan hayatına ciddi anlamda zarar verdiğini gözler önüne serdi. 

Bahadır AYNA
Neredeyse her iki kişiden biri hayatının her anında cep telefon kullanıyor. Cep telefonunun kullanımı çok fazla yaygınlaşmışken Havadis uzmanlara “Cep telefonlarının insan vücuduna ne gibi etkileri var” sorusunu yöneltti. Uzmanlar bilinçsiz cep telefonu kullanımının zararlarını peş peşe sıralarken, öğrenciler ise hayatlarına sağladığı kolaylıklarından söz etti.


Çocuklar için çok zararlı
Uzmanlar telefon kullanımın özellikle küçük yaştaki çocuklar için çok zararlı olduğunu anlattı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Uzmanı Prof Dr. Arzu Babayiğit çocukların cep telefonu kullandıkları taktirde baş ağrıları, beyin gelişiminde aşırı gerileme, durgunluk, konsantre bozukluğu ve buna endeksli olarak derslerde düşüş yaşanabileceğini söyledi.

Kısırlığa da neden oluyor
Cep telefonları süreli ceplerde taşındığı için kısırlığa da neden oluyor. Üroloji Uzmanı Dr. Erol Uçaner, bazı bilimsel araştırmalarda, radyasyon yayan cep telefonunun telefonun,  kısırlık ve testis tümörü ne neden olduğunun kanıtlandığını kaydetti.

Sosyal hayat internet ortamına geçiyor
Konu ile ilgili konuşan Öğrenciler, cep telefonun hayatlarında birçok işi kolaylaştırdığını savundu. Bazı öğrenciler ise cep telefonlarının kullanımın yaygınlaşması ile dışarıdaki sosyal hayatın yavaş yavaş öldüğüne dikkat çekti. Bir öğrenci “Eskiden çocuklar sokakta futbol oynardı şimdi ise cep telefonlarından oynuyorlar” örneğini verdi.

Sayfalar yerine siteler
Cep telefonun yaygın kullanımı eskiden çok rağbet gören kitap, gazete ve derginin yavaş yavaş tarihe karışmasına neden oluyor. Bazı öğrenciler, artık gazetelerin cep telefonlarından okunabileceğini savunurken, bir öğrenci ise “Dünya’da kitabın yerini tutacak bir teknolojinin icat edilmediğini düşünüyorum” dedi.

Trafik kazalarına da neden oluyor
Cep telefonları zararları bir yana birçok da trafik kazasına neden oluyor. Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, araç sürücülerinin telefon kullanmalarının, alkollü araç sürekten daha ciddi olduğunun kanıtlandığına dikkat çekerek cep telefonlarının dikkati ve algıyı azalttığına daire kesin bilgiler olduğunu söyledi.

***
Uzmanlar ne dedi… Uzmanlar ne dedi… Uzmanlar ne dedi…

 

Olay: Günde en fazla 1 saat kullanın
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ogün Olay, konu ile ilgili yaptığı açıklamada yakın mesafeden uzun süreli telefon kullanımın ciddi anamda göz rahatsızlıklarına neden olabileceğini kaydetti. Dr. Olay, özellikle küçük yaştaki çocukların sürekli telefona bakmasının, gözde numara oluşumunu hızlandırdığını ve ekranlardan yayılan manyetik alanın, ışık tipinde olmasından dolayı gözede kuruluk yanma ve yaşarma belirtileri yaptığını söyledi. Dr. Ogün Olay, vatandaşları telefonlarını en fazla 1 saat kullanmaları yönünde uyardı.

Uslu: Okuma bilmeyen çocuk telefonla oynuyor
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erman Uslu, günümüzde gerek gelişen teknoloji, gerekse ebeveynlerin bilinçsiz tutumları telefon, tablet, bilgisayar gibi birçok aracın kullanımını küçük yaşlara indirildiğine dikkat çekti. Dr. Uslu, daha okuma yazmayı sökmeden elinde telefonla oynayan çocuklar görmek mümkün olmakla birlikte bu durum gerek psikolojik açıdan çocukların gelişimini olumsuz etkilemekte olduğuna gerekse elektromanyetik dalgalar küçük yaştaki çocuklarda önemli zararlar oluşturabildiğini söyledi.

Gelener: Vücuda etkileri çok
Nöroloji Uzmanı Dr. Pınar Gelener elektronik aletlerin insan vücuduna etkilerinin çok fazla olduğuna değinerek, yapılan bazı çalışmada mesleki olarak cep telefonu, baz istasyonu, wireless aşırı cep telefonu kullanımı nedeni ile nontermal mikrodalga maruziyeti olanlarda nöropsikiyatrik etkiler saptandığına değindi. Dr. Gelener, bu etkilerin çoğunun telefon kullanımı saatlerinden dolayı olduğunu kaydetti. Dr. Pınar Gelener, yapılan bir başka çalışmada kısa dalga, radyo istasyonu, dijital TV anteni maruziyetinde de benzer etkiler olabildiği saptanmıştır.

Babayiğit: 12 yaşından küçük çocuklar telefon kullanmamalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Uzmanı Prof Dr. Arzu Babayiğit, küçük yaştaki çocukların telefon kullanımını kesinlikle karşı olduğunu belirtti. Prof Dr. Babayiğit, çocukların telefon kullandıkları taktirde, beyinleri üzerinde büyük yan etkileri olduğunu ve yapılan araştırmalar doğrultusunda uzun süre kullanımında da kansere ve beyin tümörüne kadar devam ettiğini söyledi.

“Hayatlarını daire etkiliyor”
Prof Dr. Arzu Babayiğit, konunun ciddiyetine dikkat çekerek, yan etkileri baş ağrıları, beyin gelişiminde aşırı gerileme, durgunluk, konsantre bozukluğu ve buna endeksli olarak derslerde düşüş yaşanabileceğini söyledi. Prof Dr. Babayiğit, aileleri 12 yaşından küçük çocuklara kesinlikle telefon verilmesi yönünde uyardı.

Uçaner: Kısırlık ve testis tümörü
Üroloji Uzmanı Dr. Erol Uçaner, cep telefonu ve radyoaktif dalgalar yayan cihazların özellikle vücuda yakın olan organlarda etki yaptığını bunlarında genellikle beyin ve kulak olduğunu söyledi. Dr. Uçaner bazı bilimsel araştırmalarda, radyasyon yayan telefonun,  kısırlık ve testis tümörü ne kadar devam ettiğini kanıtlandığını kaydetti.

Avcı: Telefon alkolden daha kötü
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, araç sürerken cep telefonunu kullanmanın alkollü araç sürekten daha ciddi olduğunun kanıtlandığını söyledi. Avcı, bilimsel çalışmalarda dikkati ve algıyı azalttığına daire kesin bilgiler olduğunu kaydetti. Araç şoförlerinin mutlaka cep telefonlarından uzak durmalarının şart olduğunu vurgulayan Mehmet Avcı, son model arabalarda bluetooth sistemli hoparlörler olmasına rağmen birçok sürücünün telefonu kulaklarına dayamalarını eleştirdi.

Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi?
 

Dudu Aslan:
“Telefon kullanımı artık ihtiyaçtan çok farklı boyutlara geçti. Eskiden sohbetler olurdu şimdi ise mesajlaşmalar, aslında herkes bir birine ayak uydurabilmek için telefona gömülüyor buda sosyalliği öldürüyor fakat herkes sana ortamlarda çok sosyal. Eskiden çocuklar sokaklarda futbol oynardı şimdi ise telefonlardan futbol oynuyor. Herkeste bir tembellik var, kitap okuma oranlarında büyük bir düşüş.”

Furkan Başer:
“Dünya artık teknoloji çağı oldu, herkes de buna ayak uyduruyor bu nedenle ben telefonun bu kadar yaygın olmasını yanlış bulmuyorum. Telefon artık insanların birinci önceliğinde, Türkiye’de insanlar telefon ala bilebilsin diye özel krediler var, çoğu insanın maddi durumları iyi değil fakat ceplerindeki telefonlar iki üç milyarlık.”

Kader İnce:
“Telefon kullanımı son üç dört yılda çok fazla arttı. Telefon şirketlerindeki bu ani sıçrayış bana göre yeni bir çağ açtı. Doğru kullanıldığı taktirde telefonlarla her şeyin yapılacağına inanıyorum fakat yanlış kullanımı çocukları ve gençleri bir çıkmaza doğru sürüklüyor. Küçük çocukların saatlerce telefon başında olması onların beyinlerine ve gözlerine ciddi anlamda bir zarar veriyor.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar