Cami çok imam yok, Bütçe var kadro yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
KıbrısManşet

Cami çok imam yok, Bütçe var kadro yok

KKTC genelinde 200 cami var, Din İşleri Başkanlığı’nın imam personel sayısı ise 150. Onlarca camide imam yok. Din İşleri Başkanlığı bütçesinde ödeneği olmasına rağmen kadro sorunu da devam ediyor

46 CAMİ BOŞ: Girne’de 12, Lefkoşa’da 11, İskele’de 9, Mağusa’da 9, Güzelyurt’ta 1, Lefke’de 4 olmak üzere ülke genelinde 46 camide imam bulunmuyor. Camilerdeki imam açığı özellikle cenaze namazları için hem kurum hem de vatandaş açısından ciddi sorun oluyor


ÖĞRENCİ DESTEĞİ: Ülke genelindeki 200 camiden sadece 154’ünde imam görev yapıyor. İmam açığı cemaati mağdur ederken Din İşleri Başkanlığı da çaresiz kalıyor. İmamsız camilerde, açık çoğu zaman ilahiyat fakültesi öğrencilerinden kimi zaman da emekli imamlardan yardım istenerek kapatılmaya çalışılıyor

17 MEZUN İŞSİZ: Bir tarafta imamsız camilerde işler, ilahiyat fakültesi öğrencilerinden ve emekli imamlardan yardım alınarak yürütülmeye çalışılırken diğer tarafta sınavı kazanmış ancak münhal açılmasını bekleyen ilahiyat mezunu 17 KKTC yurttaşı var

115 KİŞİ KADROSUZ: Din İşleri Başkanlığı bütçesinde 150 kişilik kadro ödeneğinin onaylanmış olmasına rağmen 115 personel halen kadro bekliyor. Aralarında müftü ve imamların da bulunduğu ve dairede 15 yılı aşkın süredir görev yapan personelin birçoğu lise mezunu maaşı alıyor

Duygu ALAN

KKTC’de camilerde görev yapacak imam açığı sorunu gün geçtikçe büyüyor. Din İşleri Başkanlığı’nda yetkili kişilerden alınan bilgiye göre, ülke genelinde 200 cami bulunurken bu camilerde görev yapan imam sayısı sadece 150.

Girne’de 12, Lefkoşa’da 11, İskele’de 9, Mağusa’da 9 Güzelyurt’ta 1 Lefke’de 4 olmak üzere 6 ilçede, 46 camide namaz kıldırıp, cenaze kaldıracak imam yok.

Camilerdeki imam açığı Din İşleri Başkanlığı için de sıkıntı olurken, özellikle cenazesi olan imamsız caminin cemaati büyük sıkıntı yaşıyor.

 

Ezan merkezden namaz cemaatten

Din İşleri Başkanlığı’na bağlı merkezi ezan sistemi, Lefkoşa’da HZ Ebubekir Cami’sinde, Mağusa’da Fazıl Polat Paşa Camisi’nde. Ezan bu camilerden okunuyor ve tüm camilerden duyuluyor.

200 camiden 46’sında cemaat imamsız namaz kılıyor. Bazı camilerde, imam açığını köy halkından biri inisiyatif alarak kapatmaya çalışıyor.

 

Emekli imam, o da yoksa öğrenci

Camilerde imam açığı cemaati mağdur ederken Din İşleri Başkanlığı da çoğu zaman çaresiz kalıyor. İmamsız camilerde en büyük sıkıntı, dini gün ve gecelerde, Ramazan aylarında özellikle de cenaze kaldırılacağında yaşanıyor.

İmamsız camilerde açık, çoğu zaman İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden bazı dönemlerde de emekliye ayrılmış olan imamlardan yardım alınarak katılmaya çalışılıyor.

 

Bütçe sorunu yok

Din İşleri Başkanlığı bütçesinde 150 kişilik kadro ödeneğinin onaylanmış olmasına rağmen kadro sorunu da devam ediyor. Din İşleri Dairesi Yasası, 2017 yılında yürürlüğe girdi ancak uygulanmıyor. Dairede geçici statüde görev yapan 115 personel halen kadro bekliyor.

Aralarında müftü ve imamların da bulunduğu ve dairede 10 yılı aşkın süredir görev yapan personelin birçoğu lise mezunu maaşı alıyor.

50 kişi münhal bekliyor

İmamsız camilerde işler, ilahiyat fakültesi öğrencilerinden ve emekli imamlardan yardım alınarak yürütülmeye çalışılırken diğer tarafta sınavı kazanmış ancak münhal açılmasını bekleyen ilahiyat fakültesi mezunu KKTC yurttaşı 50 kişi var.

 

Öğdü: Ciddi bir imam açığı var

Din İşleri Başkan Yardımcısı Fahrettin Öğdü, merkezi ezan sisteminin Lefkoşa’da Din Sitesi’nde HZ Ebubekir Cami’sinde, Mağusa’da Fazıl Polat Paşa Camisi’nde olduğunu kaydetti.

Ezanın bu camilerden okunup tüm camilerden duyulduğunu belirten Öğdü, ancak bu camilerdeki imamların da izne çıktıkları zamanlarda sıkıntı yaşadıklarını, vatandaşın da bu hususta şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Ülke genelindeki 46 camide ciddi bir imam açığı yaşandığını söyleyen Öğdü, “Cuma namazı kılınmayan yerler camilerimiz var. Vatandaş elbette bu konuda tepkili ancak sorun aşılmaya çalışılıyor” dedi.

“Türkiye’den talepte bulunduk”

Fahrettin Öğdü, 2017-2018 tarihleri arasında Türkiye’den gelen imamların 50’sinin geri döndüğünü, yerlerine 13 görevlinin geldiğini belirterek, giden her görevlinin yerine talepte bulunduklarını ifade etti.

Türkiye’nin dünyanın dört bir tarafına imam gönderdiğini kaydeden Öğdü, “Sanıyorum bu sebepten dolayı da eleman bulmakta zorlanıyor. Biz giden her görevlinin yerine talebimizi yaptık. Talebimiz olumlu karşılanırsa memnun olacağız” dedi.

 

“50 müracaat yapıldı, 17 kişi sınavı kazandı”

Din İşleri Başkan Yardımcısı Fahrettin Öğdü, öte yandan sınava katılan KKT yurttaşı 50 İlahiyat mezunundan 17’sinin bu sınavı geçtiğini ve münhal açılması beklediğini belirtti.

Öğdü, “Bu sınava katılıp da başarılı olan 17 kişinin de görev alması elzemdir” dedi.

 

“Hükümette sorun”

Din İşleri Başkanlığı’nda uzun yıllardır görev yağan 115 kişinin kadrolanması ve 17 kişinin de yeni göreve başlaması ile ilgili bütçeye para konduğunu ve onaylandığını kaydeden Öğdü, yönetim kurulunun bir kadrolama sınavı açacağını ve bu sorunun da aşılacağını belirtti.

Öğdü, bu konuda hükümetten yana herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek şunları söyledi: “Hükümet bu konuda elinden geleni yapıyor ancak prosedürlerin tamamlanması bekleniyor. Bu açıdan hükümette sorun yok. Bütçeye parası konmuş onaylanmış.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar