Bugün ki konum ile ilgili geçen hafta da belirtmiş olduğum gibi yazmamaya karar vermiştim. Fakat olmadı. Gündemin dışında kalamazdım ve yine yazmaya karar verdim.
2013 yılı bütçesiyle orta katman dediğimiz insanlar topluluğunun yok olmasına bir adım daha atılıyor. 2012 yılı bütçesinden pek farkı yok. Vergiler hala ağırlıkta. Dolaylı vergiler yine can yakacak. 2013 yılı bütçesi yine pahalılık yaratan bir fonksiyona sahip. Yani bizim bütçemizin fonksiyonu millete pahalılık yaratmak, milletin alım gücünü düşürmek. Bir bütçenin fonksiyonu kamusallık özelliği içinde siyasi, ekonomik, sosyal ve malidir. Dolayısıyla bir bütçe milletçe kabul edilmelidir. Bunun anlamı ise şudur. Millet kendine fayda sağlayacak, refah düzeyini artıracak, daha iyi gelecek yaratmada kendine adım attıracak bir bütçe ister. Bizim bütçemiz ise tüm bu arzu ve isteklerden uzak yapıldığı için milletçe kabul görmesi mümkün olmamaktadır.
Bütçelerin kalkınma fonksiyonları vardır. Bu bütçenin ekonomik kalkınma hedefine ulaşmada bir araç olarak kullanılması anlamına gelmektedir. Bu fonksiyon bizim bütçemiz de var mıdır? Hayır. Ben göremedim.
Bütçenin gelir dağıtıcı fonksiyonu vardır. Bu fonksiyon bütçenin sağladığı gelirlerin yeniden dağıtıma tabi tutulmasıdır ve bu modern bir fonksiyon olarak “iradi ve bilinçli kararlarla” kamu gelirlerinin yeniden milletin yararına kullanılması/dağıtılmasıdır. Bu fonksiyon özellikle KKTC gibi gelir dağılımının bozulduğu orta sınıfın yok olma sürecine girdiği ülkeler için özel bir önem taşımaktadır. 2013 bütçesinde bu fonksiyon dikkate alındı mı? Hayır ben göremedim. Daha da ötesinde bu fonksiyonun ters çalıştırılmak istendiğini görüyorum. Çünkü doğru çalıştırılan gelir dağılımı fonksiyonun da orta sınıf güçlendirilir.
Gelelim bütçenin İstikrar sağlama fonksiyonuna. En çok sözü edilen fonksiyon olarak istikrar. Sanıyorum siyasilerin kullandığı “istikrarlı bütçe” deyişi bizim murat ettiğimizden farklıdır. Çünkü bütçelerin istikrar sağlama fonksiyonu sapmalardan alınmış bir ekonomik ve sosyal yapı içinde piyasanın işleyişinin öngörür. Bizim bütçemizde böyle bir fonksiyon olmadığı halde bu bütçeye istikrar bütçesi demesi bir başka deyişi murat ediyor herhalde. Çünkü bütçenin istikrar sağlaması dinamik bir durum olarak istihdam ve fiyat istikrarının bir arada gerçekleşmesidir.
Bizim 2013 yılı bütçemiz de yukarıda bahsettiğim fonksiyon var mı? Böyle bir hedef var mı? Ben göremedim.