Artık pek çoğumuzun hayatı koşuşturma içinde geçiyor. Her zaman bizi meşgul edecek bir şeyler var ve dürüst olun, zaman yeterli gelmiyor. Hayat bu kadar yoğun olunca haliyle koşuşturmaya bir ara verip dinlenmek lüks gibi görünüyor. Yapılacak en doğru şeyin yoğun hayat akışına ayak uydurmak olduğunu tıpkı bir süper kahraman gibi süper insanlar olarak yaratıldığımızı, her şeye yetişmek zorunda olduğumuzu düşünüyor olabilirsiniz. Hal bu iken kişinin kendine zaman ayırması bencillik olarak yorumlanabiliyor. Sürekli bir şeyler ya da birileri için koşuşturmakla geçirdiğimiz hayatlarımızda kendimiz için bir şeyler yapmanın ne kadar gerekli olduğunun farkında değiliz. Oysa kişinin kendine zaman ayırması hayatın getirdikleri ile baş edebilmesi ve kendini daha iyi hissedebilmesi için gerekli ve önemli.
Kişinin kendine –sadece kendine- yani yapmaktan hoşlandığı, mutlu ve rahat hissetmesine neden olan şeylere, rahatlamaya zaman ayırması hem fiziksel hem de psikolojik olarak iyi hissetmesini sağlıyor. Konu sağlık olunca herkesin sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma vs. gibi söyleyecek pek çok seyi vardır mutlaka. Oysa fiziksel sağlığın yanında psikolojik olarak iyi hissedebilmek için de çaba sarf etmeniz gerekiyor. Kronik stresin kaygı, depresyon, sindirim bozuklukları, kalp rahatsızlıkları ve uyku bozuklukları gibi pek çok fizyolojik soruna neden olduğu biliniyor. Bu nedenle kişinin dinlenip hem fiziksel hem de psikolojik olarak deşarj olabileceği bir zaman dilimini kendine ayırması önemli.
“Her zaman yapacak daha çok şeyimiz var!”
Özellikle çocuklarınız varsa ve çalışıyorsanız, bir de kadınsanız her zaman için yapacak daha çok şeyiniz vardır. Kültürel olarak bizim ülkemizde kadınlar erkeklere oranla başkalarına bakma, başkalarını daha fazla önemseme misyonu ile yetiştiriliyor. Boş oturmak bizi rahatsız ediyor, hayat maratonu içinde duraksamak ise zihnimizde kaosa neden olabiliyor. Eğer kendinize ayıracak zamanınız yoksa, zaman yaratsanız iyi olur. Neden kendinize ait zaman yaratmanız gerekiyor, birkaç neden sıralayabilirim.
- Stresle başa çıkmaya yardımcı oluyor.
Yoğun tempo içinde hayatlarımızda ne kadar fazla stres olduğunu ve bu durumun hem fiziksel hem de psikolojik olarak bizi olumsuz yönde nasıl etkilediğini fark edemiyoruz. Stres uyku kalitemizi azaltıyor, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor, bizi tüketiyor ve bir şeylere odaklanma becerimizi azaltıyor. Her gün sevdiğiniz kitabı okumak, meditasyon yapmak, yürüyüşe çıkmak ya da sevdiğiniz bir programı izlemek hayatınızdaki stresi azaltmak için önemli bir etkiye sahip. Sevdiğiniz bir aktiviteyi yapmak için ayıracağınız zaman hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
- Daha sağlıklı ilişkiler kurmanızı sağlıyor.
Gün içinde yaşadığınız bir olay ya da girdiğiniz bir tartışma karşısında tükendiğinizi hissettiğiniz oluyordur diye düşünüyorum. Nefes almadan koşuştururken, bir şeylere yetişmeye çalışırken insanın kendini tükenmiş ve tahammülsüz hissetmesi beklenen bir durumdur maalesef. Dahası bu tükenmişlik içinde ne çocuklarınızın, ne partnerinizin, ne de arkadaşlarınızın sizinle paylaşmaya çalıştıkları şeye odaklanmanız ve anlamanız kolay olmayacak, ilişkilerinizde kontrol edemediğiniz belki de anlam veremediğiniz bir gerginlik yaşanacaktır. Üstelik herkese zaman ayırmaya çalışıtığınız ve yorulmanıza neden olan ilişki temposu içinde kiminle ne paylaştığınızı da anlayamayacak, sevdiklerinizle kaliteli zaman geçiremeyeceksiniz.
Bunun için önce kendinizle kaliteli zaman geçirmeniz önemli. Kendinize zaman ayırıp sakinleşebildiğinizde kiminle ne paylaştığınızı ya da paylaşamadığınızı fark edeceksiniz. Size yetersiz gelse de zaman kendi halinde akıp gidiyor aslında. Sakinleşip dinlenmek için yaratacağınız boşluk, değer verdiklerinizle daha sağlıklı ve güçlü ilişkiler geliştirebilmeniz için dingin bir bakış açısı ve farkındalık sağlayacaktır.
- Daha iyi uyumanıza yardımcı oluyor.
Gece yatağa uzandığınızda ne kadar yorgun olursanız olun bir türlü uykuya dalamadığınız, o gün neler yaşadığınızı ve ertesi güne ne yapmanız gerektiğini düşünmekten kendinizi alıkoyamadığınız oluyordur; ya da bazen kolayca uykuya dalsanız dahi sabah hiç uyumamış gibi yorgun uyandığınız da. Üzgünüm ama uykuya geçmeden önce kendinizi sakinleştirmek ve dinlendirmek için zaman ayırmazsanız bütün gece zihniniz olanları ve olması gerekenleri düşünmeye devam edecektir. Eğer kendinize ayırabileceğiniz tek zaman uykuya geçmeden önce ise sorun değil, mutlaka bu zamanı değerlendirin. Kitap okuyun, yoga ya da meditasyon yapın, oje sürün ya da sizi rahatlatabilecek sakin bir şey yapın. Önemli olan sizi uyku öncesi daha fazla uyarmayacak, sakinleşmenize, fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olacak bir şeyler olması. Uykuya geçmeden önce yarım saat dahi olsa kendinize zaman ayırabiliyor olmanız kaçırılmayacak bir fırsat, mutlaka değerlendirmelisiniz.
- Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor.
Yapmaktan keyif aldığınız, her seferinde rahat, huzurlu ve mutlu hissetmenizi sağlayacak etkinliklerle uğraşmanız daha sağlıklı ve tatmin olmuş hissetmenizi sağlayacaktır. Sizi motive edecek şeyleri yapabilmek için mutlaka zaman yaratmalısınız. Uzun bir duş alın, yemek kursuna gidin, yeni tarifler pişirmeyi deneyin, bahçe ile uğraşın… Kendiniz için ayırdığınız bu zaman inanın ki dünyanın yoğun akışından hiç bir şey çalmayacak aksine sizin günün ve haftanın kalanına daha enerjik ve yüksek bir motivasyonla devam etmenizi sağlayacaktır.
“Önemli olan kendinizle geçirdiğiniz zamanın miktarı değil kalitesi.”
Eminim ki pek çoğunuz yazıyı okurken “evet, haklısın ama gerçekten kendime ayıracak zamanım yok!” diye hayıflanıyordur. Önemli olan şunu fark etmeniz: kendiniz için zaman ayırmanız bencilce değil, önemli ve olması gereken bir durum. Eğer sadece 15 dakika vaktiniz var ise, bu fırsatı kaçırmayın ve hemen kendinizle baş başa biraz vakit geçirin.
Haftalık ya da günlük iş palnlarınızı yaparken sizi mutlu edecek rahatlatacak faaliyetleri olmazsa olmazlar kısmına ekleyin. Kalan programınızı ise kendi zaman etkinliklerinize göre planlayın, yapmak zorunda olduğunuz işleri bu etkinliklere göre günlük ya da haftalık programınıza yerleştirin. Kendinize zaman yarattık sonra, hem psikolojik hem de fiziksel olarak daha iyi hissedecek ve bu zaman hayatınızın vazgeçilmez bir parçası halini alacaktır.
Bu fırsatları yaratmak içinse gerçekten bunalana kadar beklememelisiniz. Çocuklar televizyon izlerken siz kitap okuyun, ya da kendinize bakım yapın, bahçe ile ilgilenin, markete gitmek için yürüyün ya da işe gitmeden önce güzel bir kahvaltı yapmak için sabah 15 dakika erken uyanın. Eğer hala kendinize zaman ayırmak bencilce geliyorsa şunu hatırlamaya çalışın: Yarattığınız bu zaman dinlenmenizi ve motive olmanızı sağlayacak, sevdiklerinizle daha kaliteli bir şekilde ilgilenebilecek, yapmanız gereken işlerle daha kolay başedebileceksiniz.