Bu yasa uygulanamaz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Pazar, Nisan 28, 2024
KıbrısManşet

Bu yasa uygulanamaz

nurettin çırakoğlu

Özel güvenlik şirketi sahibi Nurettin Çırakoğlu, 2017’de yürürlüğe giren ve tüzükleri yeni yapılan Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası’nın mevcut haliyle uygulanamaz olduğunu savundu

“YASA, ANAYASA’YA AYKIRI”: Özel Güvenlik Sistemleri Ltd. Direktörü Çırakoğlu: Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı ile Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası arasında çok fark var. Birçok madde değiştirildi. Yasada yer alan maddelerin birçoğu uygulanamaz, hatta Anayasa’ya aykırı maddeler var


 

“PARA TALEP EDİLMEMELİ”: Çırakoğlu: Yasa, zorunlu olan 120 saatlik eğitimi şirketlerin ödemesi öngörülüyor. Yeni asgari ücretle personel başına 2 bin TL’yi geçecek bir ücret söz konusu. 220 personelim var, eğitim bedeli 440 bin TL. Eğitimde başarısız olanlara ödenen para boşa gidecek

 

“100 KİŞİYİ İŞTEN DURDURMALIYIM”: Çırakoğlu: Yasa, güvenlik görevlilerinin KKTC vatandaşı ve en az lise mezunu olması zorunluluğu getiriyor. Şirketimde 220 kişi çalışıyor, 96’sı lise altı okullardan mezun. Yasaya göre yarın 100 kişiyi işten durdurmak zorunda kalacağım

 

YASA ŞİMDİDEN BY-PASS EDİLDİ: Çırakoğlu: Yasanın, genel kurallar kısmında özel güvenlik görevlisi tanımı yetersiz. Birçok kumarhane, otel ve üniversite şimdiden bekçi, gözcü, gece görevlisi, gece kontrolcüsü gibi isimler altında güvenlik görevlisi çalıştırmaya başladı

 

 

Eniz ORAKCIOĞLU

Özel Güvenlik Sistemleri Ltd. Direktörü Nurettin Çırakoğlu, Temmuz 2017’de geçen ve tüzükleri 2018 yılının sonunda hazırlanarak 2019 Şubat ayı ile birlikte yürürlüğe girecek olan “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası”nın bu hali ile uygulanamaz olduğunu vurguladı.

Çırakoğlu, Özel Güvenlik Sistemleri Ltd’in 1996 yılında kurulduğunu ve KKTC’de ilk kurulan şirket olduğuna vurgu yaparak, şirketi kurduğu zaman kendisini meclise de çağırdıklarını söyledi. 2004 yılında yani şirketin kuruluşundan 8 yıl sonra dönemin İçişleri Bakanı İlkay Kamil’in çağrısı üzerine bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Çırakoğlu, o denemde Güvenlik Yasasının konuşulmaya ve altyapısının oluşturulmaya başladığını anlattı.

2016 yılında Yasa taslağı oluşturmak için çalışmaların hızlandığından da bahseden Çırakoğlu, mecliste ilgili komite kurulduğunu ve kendilerinin de birkaç kez komiteye çağrıldığını belirtti.

 

“İtirazımızı yaptık, cevap gelmedi”

Temmuz 2017’de geçen yasanın ardından Güvenlik şirketlerine bir yıllık hazırlık zamanı tanındığının altını çizen Çırakoğlu, 2018 Temmuz ayında İçişleri Bakanlığı tarafından çağrıldıklarını ve tüzüklerin hazırlanacağının kendilerine bildirildiğini söyledi. Yasada doğru olmayan ve itiraz ettikleri maddeleri bir bir yazılı olarak bakanlığa ilettiklerini aktaran Çırakoğlu, bakanlıktan itirazları inceleyeceklerine dair cevap aldıklarını ama kendilerine daha sonra bu konuda dönüş yapılmadığını savundu.

 

“Tasarı ile yasa çok farklı”

“Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı”nın komitedeki görüşüldükten sonra oluşturulduğunu sözlerine ekleyen Çırakoğlu, ardından yasanın meclisten geçtiğini aktardı.  Çırakoğlu, tasarıda olan birçok maddenin yasada olmadığını veya değiştirilerek yasada yer aldığına dikkat çekti. Tasarıda; “Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte mevcut olan özel güvenlik şirketleri yöneticilerinde 4 yıllık yüksek okul mezunu olma koşulu aranmaz” şeklinde madde olduğunu belirten Çırakoğlu, geçen yasada bu maddenin değiştirilerek, mevcut şirket yöneticilerinin de üniversite mezunu olması gerektiğinin yer aldığını kaydetti.  Çırakoğlu, Anayasa’ya göre yasaların geriye dönük çalıştırılamayacağını hatırlattı.

Çırakoğlu, Ombudsman’dan ve Yüksek Mahkeme yargıçlarından gayri resmi görüş aldığını ve böyle bir yasanın geçirilemeyeceği yönünde görüşler olduğunu vurguladı.

 

“Yasada tutarsızlıklar var”

Çırakoğlu; sözlerine şu şekilde devam etti; “Yasada, 18 yaşından küçük birinin uyuşturucu kullanımından mahkum olmasının güvenlik görevlisi olmasını engelleyemeyeceğine yer verildiğini.  şimdi silah diye kabul edilmeyen hava tüfeği ile 18 yaşından küçükken ateş eden bir çocuğun ilerde güvenlik görevlisi olamayacağı da yasada yer alıyor. Bu maddeler tutarsızlık yaratıyor, uyuşturucu içen çocuk güvenlik görevlisi olabilme hakkını elde ederken, kumarhanede bulunma gibi diğer suçlardan mahkum olan kişilere hak verilmemesi doğru değildir. Bu iki maddeden birinin yasadan kaldırılması şarttır” dedi.

 

“Eğitim için para istenmesi doğru değil”

Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası’nda eğitim şartı konulan güvenlik görevlilerinin parasını şirketlerin ödeyeceğinden bahsedildiğinin altını çizen Çırakoğlu,  eski asgari ücret üzerinden hesaplandığında her güvenlik görevlisi için bin 890 TL ödeyecek olan şirketlerin, asgari ücretin artması ile 2 bin TL civarı ödemek zorunda kalacağının altını çizdi. 220 tane personeli olduğunu söyleyen Çırakoğlu, 440 bin TL ettiğini vurguladı. Eğitime gönderdikleri görevlilerin eğitimde başarılı olamaması halinde ödenecek paranın boşa gideceğini sözlerine ekleyen Çırakoğlu, eğitimi geçip diploma alanların da yarın 10 bin TL maaş istemesi halinde şirketlerin zor durumda kalacaklarını da vurguladı.

15 gün 8 saat günde 120 saatlik eğitim için her görevli için şirketten para talep edilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Çırakoğlu, böyle bir yasanın kabul edilemeyeceğini de ifade etti.

Şubat’ta güvenlik görevlilerine polisin kurs vereceğini belirten Çırakoğlu, kursa 12 müracaat olduğunu, bu nedenle kursun da verilemeyeceğini kaydetti.

 

“Yasa sebebi ile 100 kişiyi işten durdurmam gerek”

Yasada şirket altında çalıştırılacak güvenlik görevlilerinin KKTC vatandaşı olması ve en az lise mezunu olması zorunluluğundan bahsedildiğinin altını çizen Çırakoğlu, kendi şirketinde 220 kişi çalıştığını, 220 kişinin 23’ünün üniversite mezunu olduğunu, 101 kişinin lise ve 96 kişinin de lise altı okullardan mezun olduğunu kaydetti. Çalışanlarının yüzde 43,63’ünün lise altı okullardan mezun olduğunu vurgulayan Çırakoğlu, yarın 100 kişiyi işten durdurmak zorunda kalacaklarını söyledi.

 

“Devlet yüzünden birçok kişi işsiz kalacak”

Zorunlu eğitime personelini göndermeyeceğine dikkat çeken Çırakoğlu, ilkokul ve ortaokul mezunu olan 100 personelini işten durdurarak, onları bakanlığın kapısına göndereceğini söyledi. Çırakoğlu,

Kıbrıs’ta şu anda 50-60 güvenlik şirketi olduğunu ama aktif çalışan 4 şirket olduğunu kaydeden Çırakoğlu, diğer şirketlerde birçok KKTC vatandaşı olmayan ve ortaokul ile ilkokul mezunu olan çalışanları olduğunu, bu nedenle de tüm şirketlerin zor durumda bırakıldığını aktardı. İşten durdurulan personellerin protesto amaçlı içişleri ve Çalışma bakanlığına giderek işsizlik maaşı talebinde bulunmaları ve devletten iş istemeleri gerektiğini söyleyen Çırakoğlu, devlet yüzünden bu kişilerin işsiz kalacağının altını çizdi.

 

“Güvenlik birimi kuranlar da KKTC vatandaşı değil”

Otel ve kumarhanelerin de yasa altında güvenlik birimi kurabileceğini kaydeden Çırakoğlu, otel sahiplerinin birçoğunun KKTC vatandaşı olmadığını aktardı. Yasada şirket sahibinin KKTC vatandaşı olması şartı arandığını da hatırlatan Çırkaoğlu, yasada Güvenlik Birimi tanımının; “kuruluşların güvenliğini sağlamak üzere kendi bünyesinde oluşturdukları ve bu yasaya uygun şekilde özel güvenlik görevlisi istihdam ettikleri birimi anladır” şeklinde yapıldığını söyledi.

 

“Güvenlik kelimesini kaldırıyorlar”

Genel kurallar kısmında özel güvenlik görevlisi tanımının daha kapsamlı belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Çırakoğlu, birçok casino, otel ve üniversitenin şimdiden bekçisi, gözcü, gece görevlisi, gece kontrolcüsü gibi isimler altında  güvenlik görevlisi çalıştırmaya başladıklarına dikkat çekti. Çırakoğlu, bu isimler altında yasanın çalışanı ve şirketi kapsamadığını kaydederek, yarın kendilerinin de aynı yola başvuracaklarını belirtti.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar