Bizim de insanca yaşama hakkımız vardır - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
KıbrısManşet

Bizim de insanca yaşama hakkımız vardır

Küçük Kaymaklı Esat Çınar Sokak sakinleri mahalleye başlatılan inşaatın yasal olmadığını ve torpille izinlendirildiğini iddia ederek kızgınlıklarını dile getirdi

10 AYAK KURALINA UYMUYOR: Mahalle sakinleri:  Sokağın yolu 18 ayak olup, 18 ayağın 5 ayaklık bölümü resmi kayıtlarda yoktur. Öte yandan 18 ayaktan itibaren de 10 ayak içeri girilerek inşaat yapılması gerekirken arsa sahipleri 13 ayaktan hesaplayarak 10 ayak içeri inşaat yapmaktadır

“YASALARA UYGUN DEĞİL”: İnşaatın yasal olarak yapıldığını savunan yetkililere karşı mahalle sakinleri yasal olmadığını iddia ediyor. Mahalledeki diğer binaların 10 ayak koşuluna uygun olması için geri çekildiğini söyleyen mahalleli, inşaat halindeki bina için neden aynı koşulların uygulanmadığını sorguladı


EV PLANLARA İŞLENMEMİŞ: Söz konusu inşaatın yapıldığı alanın kayıtlarda tarla diye geçtiğinin altını çizen mahalleli, son planlara göre yine aynı kişiye ait ve aynı arsa içerisinde bulunan evin de kayıtlarda yer almadığını, kısacası binanın plana işlenmemiş olduğunu iddia etti

 

 

Küçük Kaymaklı Esat Çınar Sokak sakinleri mahalleye başlatılan inşaatın yasal olmadığını ve torpille yasal denilerek yapıldığını iddia ederek kızgınlıklarını dil getirdi. Zaten dar olan yolun daha da daraltıldığını söyleyen mahalleli, sokağa çıktıklarında her yerin beton kaplı dar bir labirent olduğunu söyledi. Sokağın yolu 18 ayak oluduğunu, 18 ayağın 5 ayaklık bölümünün resmi kayıtlarda olmadığını söyleyen mahalleli, 18 ayaktan itibaren de 10 ayak içeri girilerek inşaat yapılması gerekirken Arsa sahipleri 13 ayaktan hesaplayarak 10 ayak içeri inşaat yaptıklarını söyledi.

 

 

“1988’de mecburi taksimat yapıldı”

Mahalle Sakin Levent Gürçimen, Esat Çınar Sokak’ta bulunan arsalara 1988 yılında eski evler yıkılarak ve yerlerine yeni evler yapıldı, belediye ve tapı arasına yapılan yazışmalar sonucunda mecburi taksimat yapıldığını anlattı. O dönem taksimatın yapılabilmesi için mahalleye 13 ayaklık bir yol şartı koşulduğunu vurgulayan Gürçimen, sağ taraftaki arsanın ise mahalle başından sonuna dek boş olduğunu söyledi. Daha sonra o arsa içerisinde bir ev yapıldığımı ve ev yapılırken de yol sınırını 5 ayak geri çektiklerini anlatan Gürçimen yolun 5 ayak artarak 18 ayak olduğunu belirtti.

 

“5 ayak resmi kayıtlarda yok”

Yasada da yeterli yol tanımının 18 ayak olduğunu savunan Gürçimen,  “13 ayaklık yola yasaya göre Şehircilik Dairesi inşaat izni veremez, sadece bir şartta inşaat izni verilebilir oda 13 ayaklık yolu olan bir sokağa tek bir ev yapma koşulu ile izin verilir.  Öte yandan 18 ayaklık yolun 5 ayağı resmi kayıtlarda kayıtlı değildir dolayısıyla karşı arsa inşaat yaparken, söz konusu 5 ayağı da kullanmak koşulu ile inşaat yapıyor” dedi.

 

“18 ayak hesaplanması gerekirken 13 ayak hesapladılar”

Sokaktaki birçok eski evin yıkıldığını ve yerlerine yenileri yapıldığını söyleyen Gürçimen,  evlerin hepsinin yasaya uygun olarak 10 ayak geriye çekildiğini, kaldırım hakkı gibi birçok hakkın verildiğini anlattı. Geçmiş yıllarda arsa sahiplerinin şimdiki süren inşaattan ayrı yola verilen 5 ayağı da kullanmak suretiyle inşaat yaptıklarını belirten Gürçimen,  bu yolun resmi olabilmesi için 18 ayak olması gerektiğini, fakat 18 ayaktan itibaren de 10 ayak içeri girilerek inşaat yapılması gerekirken,  arsa sahiplerinin 13 ayaktan hesaplayarak 10 ayak içeri inşaat yaptıklarını vurguladı.

 

“İnsanca yaşama hakkımız engelleniyor”

Yıllardır bu arsanın boş olduğunu ve hiçbir işlem görmediğini söyleyen Gürçimen, “Şu anda da bu arsa sahibinin ailesinde milletvekili olmasından dolayı hızlı bir şekilde inşaat sürmektedir. Bizim isyanımız insanların inşaat yapmasıyla ilgili değil, bu mahallede insanca yaşayacak bir hakkımız olduğu ve bunun engellendiğini düşündüğümüz için isyan etmekteyiz. Şu anda bu bina mahremimize girmektedir. Elimi sallasam karşı binaya düşerim. Az önce evde yatırken işçiler penceremin neredeyse dibinde çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

“Neden onlara da aynı koşullar uygulanmıyor”

İnşaatın yasalara uygun olmadığını iddia eden mahalle sakinleri ve Gürçimen, yetkililerin ise yapılan bu işlemlerin yasal olduğunu iddia ettiğini belirtti. Oturduğu apartmanın koçanlar çıkmadan önce yapıldığını söyleyen Gürçimen, “bugün bu binayı yıkarsam aynı şartlarda bana inşaat izni verilmez, çünkü 18 ayaklığa ek 10 ayaktan sonra inşaat yapılma şartı ile yeniden apartmanımı yapabilirim. Mahalledeki bütün binaları geri çekilirken, inşaat halindeki bu binaya aynı koşullar neden uygulanmıyor? Öte yandan inşaat halinde olan bina geri çekilirse bir buçuk metre daha küçüleceği için oraya bir şey yapılamayacaktı ve bina geri çekilmiş olsaydı hemen yanında yapılan ve aynı kişiye ait olan evde yanlış olacaktı ve geri çekilmek durumunda kalacaktı” dedi.

 

“Yetkililerle görüştük”

Gürçimen, sözlerine şu şekilde devam etti; “Yıllardır burası istimlak edileceği bilinen bir arsayken ve o dönemlerde birçok müşterisi varken satılamadı ve ansızın bir baktık bina inşaatı başladı. Bu durumu mahkemeye taşıyacak maddi imkanımız yok diye mahkemeye de gidemedik. Dışişleri Bakanı, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı müsteşarları ile görüştük, ancak herhangi bir sonuç alamadım. Başbakanlık bizi İçişlerine yönlendirirken, İçişleri Bakanlığı da mahkemeye gitmemizi söyledi. Bu noktada Başbakanlıkta denetleme kurulu neden bu konuda bir denetleme yapmadı.”

 

“Bina planda yer almıyor”

Söz konusu inşaat yapıldığı alanın kayıtlarda tarla diye geçtiğinin altını çizen Gürçimen, Son Planlara göre arsanın içinde bitmiş olan evin de yer almadığını, kısacası binanın plana işlenmiş olduğunu iddia etti. Söz konusu yerin parsel 321 olduğunu ve bu yerin tarla olarak göründüğünü, eko olarak da bina kaydı bulunmadığını söyledi.

 

Sabiha Güçel: Sadece bir duvar görüyoruz

“Yolumuz çok dar ve mahallemiz Surlariçi’ndeki mahallelere benzedi. Evlerimizin karşısında yola belli bir mesafe bırakmadan inşaat başlatıldı ve penceremizden baktığımızda sadece bir duvar görüyoruz. Buraya ne yapılacağını bilmiyorum ama tahminimizce yurt yapılacak. Bu arsa belediye tarafından istimlak edilmişti daha sonra belediye ödeyemediğinden tekrar sahiplerine verilmiştir. Her yerde binaları yıkıp yolları genişletiyorlar bizim mahallede daraltıyorlar. 10-20 sene sonra bu çarpık yapılaşma sebebi ile bizim evlerimizi yıkmak isteyecekler.”

 

Ayşe Kuzu: Yol daraldıkça daralıyor

“Bende aynı konudan şikayetçiyim. Yolumuz daraldıkça daralıyor, sokağa çıktığımızda labirentte gibiyiz sağlı solu binalar. Öte yandan mahalle yolu çok dar ve 2 araç geçemiyor, biz yolun genişletileceğini düşünürken, şimdi daha da daralarak inşaat başlatıldı. Ayrıca inşaata birde kaldırım alanı verirlerse, hiç araç geçemeyecek.”

 

Mustafa Güçel: Milletvekili olunca izin aldı

“Bu konuda gitmediğimiz kapı kalmadı ama kimse bizi dinlemedi. Bu arsa belediye tarafından istimlak edilmişti, ama ödememişti, belediyenin parası olmadığı için bu arsaya herhangi bir şeyde yapılamamıştı ve 25 sene boş durdu. 25 seneden sonra mal sahibinin kızı milletvekili çıktı, ilk işi bu yere inşaat yapabilmek için izinleri almak oldu”

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar