Birsen: Mutsuzluğumu fırsata çevirdim! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Röportaj

Birsen: Mutsuzluğumu fırsata çevirdim!

Birsen: Mutsuzluğumu fırsata çevirdim!

 

Gizem DAVULCU –
Birsen Halilsoy, Kıbrıslı bir modacı. Adına uygun tasarladığı her modelden tek bir tane üretiyor. Gece kıyafetleri ve kişiye özel tasarımlar yapan Halilsoy, kendi ismini markalaştırmak ve yurt dışına açılmak istiyor. İşte Birsen Halilsoy’la gerçekleştirdiğimiz o çok özel röportaj…


Bize kendinden bahseder misin?
Doğu Akdeniz Üniversitesi lisans ve yüksek lisansımı tamamladıktan sonra bir süre eğitimini aldığım bilgisayar üzerine çeşitli işlerde çalıştım. Tasarım çok öncesinden hayalini kurduğum ama hayata geçirmekte engeller gördüğüm bir alandı. Hobi ile kendimi tatmin etmeye çalıştığım bu serüvene daha fazla kayıtsız kalamadım ve tasarım artık benim için sadece bir tutku olmaktan çıkıp benim hayatım oldu.

Modaya ilgin nasıl oluştu?
Bilgisayar dünyasının özellikle ülkemizdeki maskülen baskısı beni mutsuz etti. Mutsuzluğumu fırsata çevirip insanın sevdiği işi yapması gerektiğini düşündüm ve bilgisayar hayatıma son verip teknoloji tasarımından kıyafet tasarımını profesyonel olarak yapmaya karar verdim. Bu mesleği tüm detayları ile öğrenmeyi hedef alarak merkezi Kanada’da olan bir Fransız moda okulunda moda tasarımı eğitimi aldım. Tasarım sürecini A’dan Z’ye öğrendiğim ve her yeni günde “öğreneceklerim” bana müthiş heyecan veriyor.

Kreasyonlarınızı oluşturduğunuz tasarım sürecini bize anlatır mısınız? Tasarımcı bu sürecin hangi adımında aktiftir?
Tasarım çok geniş ve kapsamlı bir süreç. Tasarım sadece hayali bir çizimden oluşmuyor. Sunulacak kreasyonun hedef kitlesi, sezon ve kategorisi temel alınarak ilham belirlenir ve ilham baz alınarak kullanılacak materyaller kararlaştırılır. Tüm bu ön hazırlıklar tamamlanınca çizimler yapılır. Sonrasında çizimlerin kağıt üzerinde olmaktan çıkıp beden üzerine gelme süreci başlar. Modele göre kağıtta kalıp veya manken üzerinden drapaj teknikleri kullanılarak numune hazırlanır. Bu sürede numune onaydan geçmezse düzeltmeler yapılıp gerçek kumaşla dikiş işlemine alınır ve tasarım tamamlanır. Tasarımcı bu sürecin her safhasında aktiftir. Tasarımcılık sadece çizmekle olunmuyor. Kalıp ve dikiş detayları bilmeden yapılan çizimler hayal ürünü olarak kalır. Gerçek moda eğitimi alan kişiler bir tasarımın baştan sona tüm detaylarını düşünür, araştırır ve öyle uygular. Dolayısıyla tasarımlar, “olabilirlik” temeline dayanarak çizimler daha gerçekçi çizilir ve bu durum tasarım sürecinde oluşacak hataları minimuma indirir.

Tasarımlarınızdan bahseder misiniz? Nelerden ilham aldınız?
“Sonsuzluk” temalı ilk koleksiyonumda genellikle kalıp detaylarım var; sonsuzluk işareti ve tanrısına yükselen adam heykeli- “Fountain of Eternal Life”- ilham alarak hazırladım. S hatlı kesimler, yuvarlatılmış ve dik duran parçalar, el yapımı drapelerin sıkça kullanıldığı koleksiyon, canlı ve klasik siyah-beyaz renk kombinasyonlarıyla hazırlandı. Toplam 32 parçadan oluşan koleksiyon tek beden ve tek modelden oluşmaktadır.

Tekli model çalışma fikri nasıl oluştu?
Küçük bir ülkede yaşıyoruz, etkinlik sayımız oldukça kısıtlı. Bir modelin birden fazla kişi tarafından aynı etkinlikte giyilme olasılığı yüksek. Benim koleksiyonum kişiye özel yapılmış tasarım gibi. Ülkemizde en çok tercih edilen beden 38 olduğu için öyle çalıştım. Bundan sonraki parçalar için modele göre 36 veya 38 çalışıyorum. Ama yine tek beden ve tek model olarak.

Peki bir model için başka bedenler için sipariş alır mısınız?
Hayır, her model sadece bir tane olacak. “Birsen”, “1 tek sen” prensibi bu.

Hedefleriniz nelerdir?
Şu an gece kıyafetleri üzerine hem koleksiyon hem de kişiye özel tasarım yapıyorum. Bunun yanında hazır giyim projelerim var. Kendi ismimi markalaştırmak, ülke sınırları dışına çıkarmak istiyorum. Ben şu an merdivenin en alt basamağındayım, basamakları adım adım tecrübe ederek ve gerçek anlamda bu sanatı tüm detayları ile zorluklara rağmen yenilikleri ile öğrenerek bu sanatı moda severlere sunmak istiyorum.

KKTC’de modayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
KKTC’de markalaşma bilinci aslında çok yeni değil. Ancak bu markalaşma kapsamında “tasarımcı” markalı ürünlerin talebinin yeterli olmadığını bunun daha fazla fason markalaşması olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda iyimserim, yeni tasarım ve tasarımcılar oldukça bunun gelişeceğine inanıyorum. Ülkemizde kendine yakışanı iyi bilen, kendine güvenen, kopyacılık olmadan, başkasının tesiri altında kalmadan, kendilerine özgü tarzı olan kişileri daha sık görmeyi umut ediyorum.

Tasarımlarınıza nasıl ulaşabilirler?
Benim klasik tarzda bir butiğim yok. Teknoloji tabanlı biri olarak, kendi adıma kayıtlı online butiğim var. Buradan kıyafetleri inceleyebilir, online satış işlemi yapabilir, veya “*” ürünlerini denemek için randevu talebinde bulunabilirler. Kıyafeti denenmek üzere belirtilen adrese ben götürüyorum. Bundan çok büyük zevk alıyorum çünkü müşterilerle birebir ben ilgileniyorum. Müşterilerime kendilerini özel hissettirmek ve onlarla yakın ilişkiler kurarak sonraki tasarımlarım için market potansiyeli araştırması yapmak bana müthiş heyecan veriyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
1
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar