Aşıyı ABD merkezli Pfizer şirketi ile birlikte üreten BioNTech, “dikkatli bir inceleme sonucunda davanın dayanaktan yoksun olduğu” sonucuna ulaştıklarını belirtti.

Şirket aşının pozitif yarar-risk profilinin halen olumlu olduğuna dikkat çekti.

Açıklamada 64 milyonu Almanya’da olmak üzere dünya genelinde 1,5 milyar insanın BioNTech aşısı olduğu aktarıldı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da aşının güvenli olduğunu açıkladı.

Geçen hafta yaptığı basın toplantısında EMA, BioNTech de dahil, onay verdikleri tüm Covid aşılarının faydalarını yeniden teyit ederek, aşıların küresel ölçekte en az 20 milyon insanın hayatını kurtardığını tahmin ettiklerini belirtti.

Kalp kası iltihabı ihtimali çok düşük

EMA’dan yapılan açıklamada, aşının genç erkeklerde çok düşük oranda “kalp kası” ve “kalp zarı iltihabı” riski taşıdığı belirtildi.

Uluslararası kurumların onayını almış ilaçlarda beklenmedik bir yan etki ihtimali çok az oluyor.

Ancak Covid’in çok hızlı yayılması ve aşıların da beklenmedik bir hızla üretilmesiyle, normal şartlardan daha kısa süren deneme sürecinde tüm potansiyel yan etkilerin araştırılmamış olabileceği endişeleri doğmuştu.

EMA ise onay sürecinde hızlı olmak adına güvenlikten ödün verilmediğini belirtti.

Avrupa İlaç Ajansı, Mayıs 2023 itibarıyla 1,7 milyon anlık yan etki şüphesi kaydettiklerini, bunun da her 1000 dozda 2 doza tekabül ettiğini açıkladı.

Aşının en sık görülen yan etkileri baş ağrısı, ateş, yorgunluk ve kas ağrısı.

Kim sorumlu tutulacak?

Reuters, davacının haklı bulunması halinde tazminatı ve mahkeme masraflarını kimin ödeyeceğinin net olmadığını yazdı.

Reuters’a bilgi veren kaynaklar, AB’nin BioNTech-Pfizer de dahil aşı üreticileriyle yaptığı toplu satın alma anlaşmalarının, tamamen ya da kısmen “mesuliyetten muafiyet” maddesi içerdiğini, bu nedenle davacının davayı kazanması halinde, AB ülkelerinin hükümetlerinin de cezanın bir kısmını üstlenmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Almanya da dahil birçok ülkede, aşılardan kalıcı zarar gören kişilere yönelik mali destek programları bulunuyor. Ancak bundan faydalanıyor olmak o kişinin ayrıca tazminat talep etmesini engellemiyor.

Almanya’da bugün görülmeye başlanacak olan davada, davacıyı, Volkswagen’e karşı açılan emisyon davalarının arkasındaki hukuk bürosu Rogert & Ulbrich temsil ediyor.

Hukuk bürosu buna benzer yaklaşık 250 dava dosyası daha sunduklarını belirtti.

Bir başka hukuk bürosu Caesar-Preller de 100 kadar benzer dava başvurusu yaptıklarını açıkladı.

İtalya’da da az sayıda benzer dava açıldı.