Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nden (AHDR) verilen bilgiye göre, ilk kez Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Ermeniler tarafından birlikte düzenlenecek özel anma gecesinde, Vahan Bedelyan’ın ve ailesinin hayatını kurtaran ve Bedelyan’ın hayatında büyük rol oynayan 100 yaşındaki “Sihirli Keman”ı, sergilenecek.
“Bedelyan, Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Ermeni öğrencilerine hem okullarda, hem de özel olarak müzik ve keman dersleri vermişti. Vahan Bedelyan uzun yıllar Lefkoşa Türk Lisesi’nde müzik öğretmenliği yapmış, o yıllarda lise bandosunu yönetmişti. Bedelyan’ın pek çok da bestesi bulunuyor. Yetiştirdiği öğrencilerin bazıları dünyada müzisyen olarak ün kazanırken, Bedelyan müziğin birbirinin dilini hiç bilmeyenleri bile yakınlaştırdığına inanıyordu” denilen açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi:
“Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR), Araştırmacı Gazeteci-Yazar Sevgül Uludağ ve Nilgün Güney Atölyesi’nin birlikte düzenlediği ‘Sihirli Keman’ başlıklı özel anma gecesinde Bedelyan’ın hayatına ilişkin fotoğraflarla bir sunuş yapılacak, Bedelyan’dan keman dersleri almış öğrencileri Dr. Bekir Azgın, Nuritsa Nacaryan ve Andreas Yakovidis ile Bedelyan’ın torunu Vahan Ayneciyan birer konuşma yapacak, geceye katılanlara da Bedelyan’la ilgili hatıralarını paylaşma olanağı verilecek. Vahan Bedelyan, dedesinin sihirli kemanının serüvenini aktaracak.”
Açıklamaya göre, Vahan Bedelyan’ın anma gecesinde, Nilgün Güney Atölyesi’nden ressamların Bedelyan anısına hazırladığı mini sergi de açılacak.
Bedelyan’ın öğrencilerinden Nuritsa Nacaryan ise Kıbrıs’taki tüm toplumlar arasında yürüttüğü dostluklar nedeniyle onore edilecek. Saat 18.30’da başlayacak “Vahan Bedelyan’ın Sihirli Kemanı” başlıklı anma gecesi resepsiyonun ardından saat 20.30’da sona erecek.
































