Atatürk böylesi ahvalde Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Atatürk böylesi ahvalde Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştı

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

            Tüm öğrencilere iyi tatiller dileriz. Yöneticilere de bu tatil döneminde etkin bir uygulamanın temellerini atmaları için iyi bir çalışma dönemi dileriz. Çünkü KKTC toplumu içinde bulunduğu konjektürde batma noktasına geldi. Su’yunu, gençliğinin geleceğini, eğitim sistemiyle birlikte kültürel değer ve normlarını kısacası geleceğini teslim etmiş durumdadır. Atatürk ve arkadaşları böylesi bir olgu karşısında ‘Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştı ancak buralarda herşey süt liman..

Hep birlikte 42 yıllık bir toplumu batma noktasına getirdiler. Başarıda en büyük katkı ‘siyaset ve siyasetçilerdedir’. Kurum olarak siyaset suçlu. Ancak 42 yılda siyaset kurumuna insan kaynağı yetiştiren ‘eğitim sistemi’ de suçlular arasındadır. Kurum olarak en büyük pay eğitim sisteminindir. Bugünün yöneticilerini eğitim sistemi şekillendirmiştir çünkü.


            Formal eğitim sistemi toplumun kalkınmasını sağlayamadı tersine onu batma noktasına getirdi. Milli Eğitim Yasası çalıştırılmadı. Yasanın 10. Maddesi ‘Fırsat ve Olanak Eşitliği’ni garanti altına alır ancak madde sadece kağıt üstünde kaldı. Madde ‘Toplum bireylerine, eğitim görmede fırsat ve olanak eşitliği sağlar’ der. Der demesine de!.. Sadece der.

Ancak başta kolej olgusu olmak üzere, asla eğitimde fırsat ve olanak eşitliğini devlet kendi okullarında sağlayamadı. İlkokuldan itibaren parası olan aileler çocuklarını dershane ve özel derslere göndererek ‘kolej’li yaptı. Sonuçta koleji savunanların iddia ettikleri gibi devamında kaliteli üniversitelere girip, geriye döndüklerinde de prestijli meslekleri elde ettiler. Gariban, yoksul kesim ise bu şanstan yoksun bırakılmıştır.

            Ne yazıktır ki en iyi eğitim aldıklarını iddia edenler bile KKTC’yi batırma noktasına getirmekten kurtaramadı. Demek ki kolej eğitimi bile bir toplumu yok olmaktan kurtaracak çare değil.

Kıbrıs coğrafyasının olanaklarına göre dizayn edilmeyen ve kolej eğitimine endeksli eğitim sistemi, başarısızlığını kanıtlamış durumdadır. Bir an önce yeni eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Bilimsel, çağdaş eğitim sistemi reformu hiç geciktirilmeden yapılmalıdır.

            İlk, orta, lise ve sonrasında üniversite öğrenimi buralarda ne kalkınmayı ne de halkın refah seviyesini artırmadı. Bunu yapacak olan da eğitilmiş insandı. Yani örgün eğitim sistemi başaramadı demek ki. O nedenle bugünkü eğitim sisteminden umut beklemek doğru bir yaklaşım değildir.

            Zaten KKTC eğitim sistemi geleneksel bir eğitim sistemi olmaktan kurtulamadı. Öğretmen merkezli, kitabi bilgilerin ezberlenmesi, problem çözme odaklı program anlayışından yoksun bir eğitim sistemi,  geleneksel eğitim sistemi olarak betimlenir. Geleneksel eğitim sistemi toplumu sömüren üst sosyal sınıfa ‘işçi’ yetiştirir.

Prof. Dr. Peter Mclaren’in de bir konuşmasında geleneksel eğitim için vurguları benzerdir. ‘Neoliberal Çağda Eleştirel Pedagaoji: Çatışma ve Meydan Okumalar’ adlı konuşmasında, eğitim kurumlarının demokrasi savaşında önemini kaybettiğini, sosyal değişimin gerekliliği, ABD’de kapitalizmin bilimsel çalışmalara katılmadığını ve aslında destek vermediğini, eğitimin amacının kritik eleştirel yapıyı oluşturmak olduğunu, demokrasinin önceden belirlenebilecek bir olgu olmadığını ve demokratik sosyalizmin gerekliliği üzerine vurgu yapmıştır. Çağımızda ‘çokuluslu’ değil, ‘transuluslu’ sermaye aktarımı olduğunu belirtmiştir. Her ülkede olduğu gibi  ABD’de de okulların, ulusal kimliği oluşturduğunu, ancak bunu yaparken istendik olmadığını söyler. Can alıcı nokta ise şu: okulların şu anda genel amacının, kapitalist sınıfın isteklerine hizmet verecek bir işçi sınıfı yetiştirmek olduğudur*.

            KKTC’nin geleneksel eğitim sistemi de ayrımcılığa neden olmakta ve alt sosyal yapıdaki ailelerin çocuklarının yukarıya doğru sosyal hareketlilik yapmasının önünü kapatacak şekilde kurgulanmıştır. Belirli bir yüzde için dizayn edilmiştir. Ancak çalışmadığı ve sosyal olarak toplumu batma noktasına getirdiği için reforma ihtiyacı var. Bu ülke hepimizin; insanlar  arasında ayrım yaratcak tüm uygulamalar artık tarihe gömülmelidir.

  • Batman, Kemal Akkan (2013). Örtük Dersler. Lefkoşa: Mavi Basım Yayıncılık.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar