Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
EkonomiKıbrısManşet

Aralık ayı hayat pahalılığı yüzde 1.10 olarak açıklandı

KKTC Enflasyon Rakamları

Aralık ayında yüzde 1.10 olarak kaydedilen artışla birlikte, son dört aylık hayat pahalılığı toplamı yüzde 11.02’ye ulaştı.

2024 yılına ait hayat pahalılığı oranları kamuoyuyla paylaşıldı.

Aralık ayında gerçekleşen hayat pahalılığı yüzde 1.10 olarak belirlenirken, yıl genelindeki toplam artış oranı ise yüzde 53.29 olarak kaydedildi.

Son dört ayın (Eylül, Ekim, Kasım, Aralık) toplam hayat pahalılığı oranı ise yüzde 11.02 olarak açıklandı. Uzmanlar, bu oranların ekonomik dengeler üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam ediyor.

Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde, bir önceki aya göre %1.10, bir önceki yılın Aralık ayına göre %53.29 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %53.29 değişim gerçekleşmiştir.

Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış %2.49 ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda gerçekleşmiştir. Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %2.23, Giyim ve Ayakkabı ana grubunda %2.03, Lokanta ve Oteller ana grubunda %1.42, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %1.08, Sağlık ana grubunda %1.08, Haberleşme ana grubunda %0.99, Eğlence ve Kültür ana grubunda %0.58, Ulaştırma ana grubunda %0.43, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %0.32, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0.18, Eğitim ana grubunda %0.08 artış gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 430 madde çeşidinin ortalama fiyatlarında artış, 128 madde çeşidinin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal veya hizmet; %171.22 Kabak, %154.38 Enginar ve %107.87 ile Patlıcan olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal veya hizmet ise; %36.42 Maydanoz, %35.94 Çiçek Lahanası ve %35.81 ile Brokoli olmuştur.