Ah o kitaplar! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Ah o kitaplar!

 

Türkiye eğitim sisteminde 4+4+4 tartışmaları başladığında, gerek bu satırlarda gerekse televizyonda yaptığım programlarda, dilimin döndüğünce, aklımın elverdiği ölçüde yaklaşık iki yıldır “bu durum bizi nasıl etkiler” diye kafa yorduk dil döktük. Şimdi yumurta kapıya dayandı ve bizi dinlemeyenler/anlamayanlar, anlamak istemeyenler sorunlar içinde yoğrulan Kıbrıs Türk eğitim sistemini o kadar daha sorunun içine gömdüler. Aylarca söyledik, “eğer okullarımızda okutulan kitapları Türkiye’den getirtiyorsanız, bu 4+4+4 bizi etkileyecek” diye… Nisan 2009-Haziran 2013 arası devam eden UBP hükümeti döneminde eğitim bakanlığı yapan Kemal Dürüst, Nazım Çavuşoğlu ve Mutlu Atasayan, eğitimcilerin, akademisyenlerin, öğretmenlerin, sendikaların uyarılarını dikkate almayıp, her bu konu gündeme geldiğinde; “gündemimizde bu konu yok” diyerek hiçbir adım atmadılar. Gelinen noktada Türkiye’de eğitim sistemi değişti, buna uygun kitaplar yazıldı ve bugün biz, ilkokullarımızda Türkiye’nin ortaokul kitaplarını kullanmak zorunda kalıyoruz/bırakılıyoruz.
Bu satırları yazarı olarak değil, ilkokulda öğrenim gören iki çocuğu olan bir veli olarak isyan ediyorum artık… Bu kadar beceriksizlik, bu kadar öngörüsüzlük olamaz. Gidilecek köyün minareleri belli iken, eğitimi bu hallere düşürmek gerçekten büyük başarı ister!
Sen 2004-2008 arası yazılan ve basılan 84 kitabı önemli bir kısmını birilerine şirinlik yapasın diye bir kenara at, onlarca akademisyenin, yüzlerce öğretmenin emeğini hiçe say, baskısı için harcanan paraları çöpe at, ondan sonra da “bu ülkede eğitim bitti” de… Biter tabii.
Eğitim sistemlerinde öğretim programları(müfredatlar) önemli bir yer tutar. Temel taşlarından biridir. Eğitimde birçok şey o programa göre şekillenir. Kitaplar da bunlardan biridir. Bizde şu andan var olanı kaldırıp attıktan sonra yerine doğru dürüst bir öğretim programı ortaya konulmadığı için dışarıdan getirilen bütün kitaplar ve öğretim materyalleri arıza yaratır ve sistemle sorunu olur. Bizde şu anda yaşanan budur. İlkokullarımızın 5’inci sınıfları için 3-4 yıldır Türkiye’den getirtilen Matematik kitapları öğretmenler ve öğrenciler tarafından kullanılmamaktadır. Birçok okulda öğrencilere bile dağıtılmamıştır. Bir köşede atıl vaziyette durmaktadırlar. Şimdi de 4+4+4 sistemine göre yazılan ve Türkiye’de ortaokulda kullanılan 5’inci sınıf Matematik ve Fen Bilimleri kitaplarını da bizim ilkokullarımızda ayni tehlike beklemektedir. Müfredata tam uyumlu olmayan bu kitaplar öğretmenlerin dersleri yürütmesinde sıkıntı yaratacaktır. Muhtemelen bakanlığımız bu kitapların yürütülebilmesi için “ek müfredat” gibi 3-5 sayfalık bir belge hazırlayacak ve “bu kitabı şu şekilde kullanın” diyecek. Ama bunun da çözüm olmadığı yıllardır görülmüştür.
*****
Bu konuda yıllardır yaşanan sorunları dikkate aldığımız zaman yapılması gereken iki seçenek vardır; “Ya kendi öğretim programınızı hazırlayıp ona göre kitap basarsınız, (ki bu 2004-2008 arası yapılmıştı) ya da Türkiye Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dediği gibi TC-KKTC arasındaki öğretim programlarını uyumlaştırırsınız ve Türkiye’de basılan kitapları rahatlıkla kullanırsınız.” Ben birincisini tercih ederim. Bu iki seçenek dışında elimizde akılcıl bir başka seçenek de görünmüyor zaten…
Bu kitap konusuna değinmişken, konunun daha iyi anlaşılması bakımından ilkokullarımızda 4-5 yıldır yaşanan trajikomik bir durumu da belirtmeden geçemeyeceğim. Bizim ilkokullarımızda 1’inci ve 2’nci sınıflarda Kıbrıs’ta basılan 2004-2008 yılları arasında hazırlanan Hayat Bilgisi kitapları kullanılır. Yine aynı şekilde 4 ve 5’inci sınıflarda da Hayat Bilgisi’nin devamı niteliğindeki Kıbrıs’ta yazılan, basılan Sosyal Bilgiler kitapları kullanılır. Peki 3’üncü sınıfta ne olur biliyor musunuz? Hayat Bilgisi kitabı Türkiye’den gelir. Neden biliyor musunuz? Çünkü 2004-2008 yılları arasında yazımı Kıbrıs’ta tamamlanan 3’sınıf Hayat Bilgisi kitabı basıma yetiştirilemedi ve Nisan 2009’da iktidara gelen UBP hükümeti 2013’e kadar bu kitabı basabilme becerisini gösteremedi. Dolayısı ile ilkokullarımızdaki çocuklar Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerinde 1, 2, 4, 5’te Kıbrıs’ta basılan kitapları okur. 3’üncü sınıfta Türkiye’den getirtilen Hayat Bilgisi kitaplarını okur. İlkokul 3’üncü sınıf öğrencilerimiz bizim ülkemizde her yıl kar yağdığı!!! için Hayat Bilgisi’nde “karlı havaya hazırlık” gibi bir bölüm de okur. Sonra da biz bunun adına eğitim-öğretim diyoruz.
Doğru dürüst öğretim programı olmayan, doğru dürüst eğitimi yönetme becerisi gösterilemeyen bir ülkede bilimsel eğitimden bahsetmek, artık benim için de zül oluyor. Biz bir kitap meselesini bile halledemiyoruz ki, çağdaş toplumların konuştuğu eğitim sorunlarını bilimsel olarak konuşalım/tartışalım.
Bilimsel eğitimmiş. Hadi canım sende!


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar