Ağustos 2017 İtibariyle Enflasyon ve Etkileri - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Köşe Yazarları

Ağustos 2017 İtibariyle Enflasyon ve Etkileri

Onur Borman

Gerek KKTC’de gerekse Türkiye’de Ağustos 2017 enflasyon oranları açıklandı. Türkiye’de Aralık ayına göre %6.6, ve yıllık enflasyon %10.68 oldu. Geçen ay tek rakam % 9.79’dan tekrar çift rakama yükseldi.

KKTC’de ise Aralık ayına göre 8 aylık % 9.75,  yıllık ise % 15.63 artış oldu. Türkiye ile önemli bir enflasyon farkı söz konusu. Bu da kalite denetimsizliği yanında fiyat ve maliyet denetimsizliklerinden, dağınıklıktan ve otorite boşluğundan kaynaklanmaktadır. Yönetim iradesi çok zayıfladığı cihetle piyasada isteyen istediği fiyatı koyabiliyor. Özellikle gıda ürünlerinde kalitesizlik yanında fiyatlarda fahiş artışlar söz konusudur. İlan edilen oranlarda gıdada %10.5 artış  görünmekle beraber gıda grubuna giren ürünlerin çeşitlerindeki farklı ağırlıkların alınması, esas halkın en çok kullandığı ana gıda tüketim mallarının yüksekliğini ilan edilen ortalama artış dolayısıyla düşürmektedir. Dolayısıyla gerçekte en çok kullanılan gıda ürünlerinin tam olarak yüksekliğini yansıtamıyor.


Konut harcamalarında ise su, elektrik, gaz, ve diğer yakıtlarda, ki bunlar bir ailenin vazgeçemediği sabit giderleridir, yıllık %23.27 gibi çok yüksek artışlar gerçekleşmiştir.. Hele eğitimde %21  artış çocuk okutan ailelerin perişanlığını yansıtmaktadır. Çünkü ülkemizde çalışanların çoğunluğunu sabit gelirliler ve küçük esnaf teşkil etmektedir. Ve gelirleri enflasyona paralel değişmemektedir. Ve  enflasyon yaşayan ülkelerde alım gücünü koruyan ve sabit gelirlilerin nefes borusu olan eşel mobil sistemi de kaldırılmıştır.

Ayrıca 10-15 yılları öncesi tüm ilk öğretim ve orta öğretim çocukları devlet okullarında parasız eğitim ve öğretim gördükleri cihetle ailelerin çocuklarını okutmada şimdiki gibi zorlanması yoktu.. Maalesef  bu sürelerde Hükümetler artan nüfus oranına göre okul yeni okullar açmadıklarından ve kapasiteyi arttırmadıklarından dolayı çocuklar mali durumları ne olursa olsun paralı okullara kaymak durumunda kalmaktadır. Okullar olduğu yerde durmakta, eğitim çağındaki çocuk sayısı artmaktadır.. Hiçbir eğitim politikası uygulanmadığı cihetle de nüfusa göre kapasite planlaması yapılmamış, tam tersi devlet okullarındaki imkânlar daralmış veya daraltılmıştır. Bunu anlamak mümkün değildir.

Ağustos 2017’ sonu itibariyle, tüketici fiyatlarda diğer mal ve hizmetlerde ise % 8 ile %17 arasında değişen artışlar gerçekleşmiştir. Hükümetin bu konularda ne düşündüğüne dair hiçbir açıklaması yoktur. Her halükârda Türkiye’deki enflasyon seviyelerine indirme önlemleri alınacak mı ve Türkiye’de uygulandığı şekilde fiyatları düşürebilecek önlemler düşünülüyor mu? Hal yasası geçirilerek maliyetler düşürülecek mi , soğuk hava taşımacılığı devreye konacak mı? Kooperatifçilik teşvik edilecek mi? Ana gıda mallarında devlet kurumları koordinasyonu ile tanzim satışlarına gidilecek mi? Fiyat ve enflasyondan etkilenmemek ve alım gücünün düşürülmemesi için daha önce yıllarca uygulanan ancak şimdi kaldırılan Eşel mobil sistemi tekrar uygulamaya konacak mı? Veya herhangi başka önlemler düşünülüyor mu?  Hükümet Tüketiciyi nasıl koruyacak?  hedef ve Vizyonu,  politikası nedir? Halkın genel refahı ve gelişimi konusunda her sektörde hedefi nedir, Hiçbir açıklama yoktur.

Türkiye’de geçen Temmuz ayındaki enflasyon düşüşü ümit olmuş ve gelecek aylarda düşüş beklentileri konusunda yetkililerin açıklamaları olmuştu. Türkiye’de toplam yıllık % 10.68lik enflasyon oranını yükselten ana gruplar gıda, konut harcamaları, ulaştırma, eğitim ve sağlıkta olmuştur. Üretici fiyatlarındaki artış ise tüketici fiyatlarının oldukça üstündedir, % 16.3. Burada da en yüksek artış, kok ve petrolde, yani yakıtlarda.

2017 boyunca enflasyon oranı geçen yıl yıl içi seyrine göre daha yüksek seviyelerde seyretmiştir. Geçen yıl KKTC’de örneğin Ağustos ayı sonu itibariyle  yıllık enflasyon % 9, Türkiye’de ise % 8’ di. Birbirine daha yakın oranlarda idi.  Bu yıl Türkiye’de % 10.6, KKTC’de ise % 15.6,  yani % 32 daha yüksek.

Ayrıca Türkiye’de Ağustos’ta 2017’de, 2016’ya göre enflasyon toplamda 3 puana yakın daha yüksek seviyelerde gerçekleşmiştir..  KKTC’de ise aynı dönemlerde kendi içinde geçen yıla göre bu yıl Ağustos’ta % 5.88 oranında daha yüksek seviyede gerçekleşmiştir.

Türkiye’de temmuz 2017 ayındaki bir miktar enflasyon düşüşünün devam edeceği öngörüsü dolayısıyla, TCMB Başkanı tarafından 2017 enflasyon hedefinin % 8.7 olarak değiştirildiği açıklanmıştı. Ancak görülen o ki Ağustos sonu itibariyle tekrar çift haneye çıkan enflasyonun yıl sonu itibariyle bu hedefe ulaşması mümkün gibi görünmüyor. Çünkü yaz aylarında genelde düşen sebze ve meyve fiyatlarına rağmen bundan sonraki sezonlarda yükselmesi daha yüksek ihtimaldir. Ayrıca yakıt fiyatlarında muhtemel fiyat artışları olabilir.  Bu ay TCMB nın Ağustos ayı enflasyon açıklaması çok kısa olmasına rağmen yıllık enflasyonun ve ana eğiliminin yükseldiği vurgulanmıştır..

KKTC’de bu farkın düşürülmesi yönünde bazı önlemlerin alınması ve tüketicinin hem fiyat, hem kalite hem sağlık hem de alım gücü yönünden korunması şarttır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar