Son günlerde piyasa oyuncularında tedirginliğin arttığı gözlemleniyor. Bir huzursuzluk var ve herkeste bir bekleyiş hakim. Kurlar ne oluyor?
Kurlarda son günlerde yaşanan yükseliş zaten kötü tecrübeye sahip olan bizleri tedirgin yaptı. Türk Lirası’nda yaşanan kayıplar tedirginliğimizi arttıran bir unsur oldu. Altına olan talep döviz talebini de arttırınca para piyasası fonlarından da çıkış ve dövize yöneliş son günlerde yabancıların döviz pozisyonlarında baş gösteren düşüş piyasa da çıkış yaşandığını bize gösteriyor.
Türkiye’deki ekonomik gelişmeler Türk Lirası’na şuan etki edecek bir pozisyon yaratmazken görülen değer kaybı siyasi arenadaki gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Türkiye’deki kabile değişikliği tedirginlik yaratırken Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in değişebilir olması dolar kurunun 37.00 seviyelerine kadar çıkmasına neden oldu.
Tüm bunlar yaşanırken CDS risk priminde de hafif de olsa bir yükseklik gördük. Kırılgan olan Türk Lirası piyasası ufak bir dedikodu ve/veya siyasi bir söylem ile etkilenme içerisine giriyor. Son haftalar gerek Dünya gerekse münhasır Türkiye para piyasası ciddi gelişmelere sahne oldu. Amerika’da Trump döneminin II.sinde yaşanan gelişmeler Türkiye’de ise iktidar partisinin Kurultayı ve Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın TÜSİAD yöneticileri için yaptığı söylemler ve almış olduğu eylem planı bu günlerde piyasayı rahatsız eden ve öncelikle yabancı sermayenin tedirgin olmasına sebebiyet veren bir eylem olurken, ayrıca Almanya’da ki seçim sonuçları Euro’yu etkileyecek bir faktör olmaktadır. AMB’ sinin politika faizleri konusunda nasıl bir yön izleyeceği de merak konusu olarak haftaya başladık.
Tabi Türkiye’nin ABD ile olan ilişkilerinde, Suriye yeni yönetimiyle yaşanacak olan gelişmeler ve Kıbrıs konusunda da yakın gelecekte ortaya çıkacak olan yeni gelişmeler şu an ortada olan güç dinamikleri ve halen ortaya çıkan Dünya’daki değişimler gerek ekonomik ilişkileri gerekse sermaye ve para piyasalarını etkileyebilecek değişimler ve gelişmeler olarak değerlendirilmesi gerekiyor kanısındayım.
































