Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
KıbrısKöşe Yazarları

Çıkış…

Burak Karataş

Bir toplumu toplum yapan en mühim şeylerden biri de kitaba verdiği değerdir. Bizim toplumumuz da, herhalde ‘küçük toplum’ olmanın bir getirisi olarak, kitaba oldukça değer veren bir toplumdur.

Bunu sadece ‘okuma oranı’ açısından değil, kitap yazma ve yayınlatma oranı açısından da incelediğinizde sonuç değişmez.

Türkiye’de bir ‘edebi sansür’, bir de ‘edebi çekince’ vardır. Bu, ülkemizde çok daha az rastlanır. ‘Sansür’ için o kadar net konuşamayacağım. O her toplumda, ama öyle ama böyle, bulunur maalesef. Ama ‘edebi çekingen’ oranı Kıbrıs’ta oldukça azdır bana göre.

Bu, bir yandan övünülmesi gereken bir şey.

Ama…

Bir yandan da ‘nicelik mi nitelik mi’ sorusunu gündeme taşıyor.

O noktada sorunlarımız var. Buna daha önce de değinmiştik.

Bunu aşmanın bir yolu da ‘nitelikli kitap’a ulaşımın ve erişimin yollarının açılmasıdır.

Varsa da sağlamlaştırılması…

İşte Işık Kitabevi, bir müessese olarak bunu yapmaya çalışıyor. Layıkıyla.

Yılların emeği ve düşüncesi de, kaç yılın çabası da bu uğurda şekilleniyor… Meşhur ‘kitap fuarı’nın otuzaltıncısının yapılması da bunun göstergesidir.

Niyet de var, kitle de, çaba da…

Yeter ki okuyun ve okutun. Yeter ki işinize dört elle sarılın…

İşte bu noktada, sanırım ‘nitelik’ sorununuz da, evvela toplumun ilerigelenlerinin ya da ilerigidenlerinin hamasi nutuklarıyla değil de, edebiyata ve kitaba bakış açısındaki berraklaşmayla çözülecek. Bu tarz etkinlikler sayesinde.

Eh, 36. defa düzenlenen böylesi güzel bir etkinliğin temasının ‘çıkış’ olmasına, bu açıdan bakıldığında pek de şaşılamaz doğrusu.