Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Güneşi göremedi

Duygu ALAN

1974’ten sonra Güney’e göç etmeyi reddetti. Doğduğu topraklar olan Sipahi köyünde kaldı. Savvas Liassi Argiru “Güneş yeniden doğacak” diye beklediği Kıbrıs sorunun çözümünü göremeden 89 yaşında vefat etti

GÖZLERİ AÇIK GİTTİ: Argiru, yıllarca Kıbrıs’ta çözüm arzusu ile yaşadı. 2014’te Havadis’te verdiği röportajda  çözüm arzusunu “Güneş bir gün yeniden doğacak. Biz barış istiyoruz. Tek devlet, bir bayrak ve aynı para birimi istiyoruz” diyerek ifade etmişti

HİÇ VAZGEÇMEDİ: Çözüm ve barış umudunu hiç yitirmeyen Argiru,“Savaşlar oldu, kanlar döküldü, kardeşçe yaşayan iki toplum gün geldi ayrı düştü. Ama biz evlerimizi, köyümüzü terk etmedik” diyerek yaşadıklarını ifade etti. “Ben köyümde ölecem” dedi ve öyle oldu

MARULLA’YA KAVUŞACAK: Savvas Liassi Argiru, pazar günü Sipahi’deki kilisede düzenlenecek törenin ardından, oradaki Rum mezarlığına defnedilecek. Savvas Liassi Argiru’nun mezarı 69 yıl aynı yastığa baş koyduğu eşi Marulla Argiru’nun yanında olacak

Sipahi köyünde yaşayan Kıbrıslı Rum, Savvas Liassi Argiru, Salı gecesi yaşama veda etti.

Savvas Liassi Argiru’nun vefatı köyde büyük üzüntü ile karşılandı.

Argiru’nun vefat haberini Sipahi Köyü Muhtarı Göksal Hacıhasanoglu, sosyal medya hesabından paylaştığı bir ileti ile duyurdu.

Göksal Hacıhasanoglu, sosyal medyadan yaptığı duyuruda, “Sipahi köyü sakinimiz Rum vatandaşlarımız dan Savvas Liassi Argiru vefat etmiştir tüm sevenlerinin başı sağolsun” ifadelerine yer verdi.

Sipahi’nin Savi’si halkın sevgilisi

Yaşama 89 yaşında veda eden Savvas Liassi Argiru, köyde Savi olarak anılıyordu. Savvas Liassi Argiru’nun hem Kıbrıslı Türklere hem de Kıbrıslı Rumlara yıllarca büyük yardımları oldu.

Köy halkının bütünü ile iyi ilişkileri olan Savvas Liassi Argiru, köydeki kilisenin de çok uzun yıllar bakımı ile ilgilendi.

Yıllarca çözüm arzusu yaşadı

Savvas Liassi Argiru, aslen Erenköylü. Argiru, 73 yıl önce hayatını çok sevdiği Marulla Argiru ile birleştirdi.

Argiru çifti Sipahi’den hiç vazgeçmedi. İyi kalpliliği ile tanınan Savvas Liassi Argiru, tam bir barış yanlısıydı.

Savvas Liassi Argiru, Havadis’e defalarca röportaj vermiş ve her röportajında Kıbrıs’ta barış ve çözüm isteğini ifade etmişti.

Güneşin doğuşunu göremedi

Savvas Liassi Argiru, 13 Şubat 2014 tarihinde Havadis’te “Karpaz Rumları çözüm istiyor” başlığı ile yayınlanan röportaj haberde “Güneş bir gün yeniden doğacak” diye duygularını ifade etmişti.

Savvas Liassi Argiru, röportajında şunları kaydetmişti:

“Sipahi’de eskiden Rum nüfusu 2 bindi. Zaman içerisinde azaldık ve şimdi 56 kişi kaldık. Savaşlar oldu, kanlar döküldü, kardeşçe yaşayan iki toplum gün geldi ayrı düştü. Ama bizler hep bir gün çözüm olacak umudu ile evlerimizi, köyümüzü terk etmedik. Bundan sonra da ne olursa olsun evlerimizi terk etmeyeceğiz. En karanlık günlerde bile güneş bir gün yeniden doğacak dedik, halen de bu düşüncedeyiz. Beklenen gün sanırım geldi. Benim fikrim, eğer garantör devletler işi dışarıdan kepçe gibi karıştırmazlarsa yeni başlayan bu müzakereler bir sonuca varır ve Haziran ayına kadar bir çözüm olur. Türk, Rum kardeştir, aralarında ayrım yoktur. Şimdi Türkiye’de çözüme destek veriyor. Umudumuz daha çok. Biz barış istiyoruz. Tek devlet, bir bayrak ve aynı para birimi istiyoruz.”

Eşini 4 yıl önce kaybetmişti

Kıbrıslı Türk ve Rumların bir arada yaşam sürdüğü Sipahi köyünün en popüler Kıbrıslı Rum’u Savvas

Erenköylü olan 89 yaşındaki Savvas Liassi Argiru, hayat arkadaşı Marulla Argiru’yu 5 Nisan 2015 tarihinde kaybetmişti.

Argiru, bu acı ayrılıktan sonra yaşamını Sipahi’deki evinde gündüzleri bakıcı ile sürdürmeye devam etti.

Eşinin vefatından sonra enerjisini kaybeden Savi, kilisenin de bakımını köy muhtarlığına devretti.

Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Savvas Liassi Argiru, çok sevdiği köyüne ve arkadaşlarına önceki gece veda etti.

 Sipahi’de defnedilecek

Savvas Liassi Argiru, Pazar günü Sipahi köyünde defnedilecek. Savvas Liassi Argiru’nun mezarı 69 yıl aynı yastığa baş koyduğu eşi Marulla Argiru’nun yanında olacak.