Çavuşoğlu ve Ertuğruloğlu bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Bilişim ve E-Arşiv Projesi için KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi.

Bilişim Altyapısı Projesi
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan bilişim altyapısının açılışını yaptı.
Dışişleri Bakanlığı bünyesinde ve dış temsilciliklerle elektronik ortamda güvenli yazışma ve belgelerin elektronik ortamda arşivlenmesini içeren Bilişim Altyapısı’nın açılışı Dışişleri Bakanlığı Toplantı Salonu’nda yer alan sunumun ardından yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı’nda bilgiye güvenli ve süratli bir şekilde ulaşılmasını ve 1975’ten sonraki arşivinin elektronik ortama aktarılmasını sağlayan proje 25 Ağustos 2015’de imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde geliştirildi.
Projenin gelişimi
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan Bilişim Teknolojileri Dairesi Başkanı Elçi Haldun Koç projenin gelişimi hakkında sunum yaptı.
Sistemin güvenli görüntülü görüşme, mesajlaşma ve yazışma yazılımları içerdiğini kaydeden Koç, “Bizim kullandığımız tüm sistemleri buraya da aktardık” dedi.
Koç, KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın 24 dış temsilciliğinden 18 tanesinin sisteme dahil edildiğini, geriye kalan 8 tanesi için de çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Koç, esas hedefin sistemin diğer kamu kuruluşlarla da entegre edilmesi olduğunu kaydetti.
Açılışa Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı, Dışişleri eski Bakanı Emine Çolak da katıldı.

Çözüm için deskter
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile birlikte “Bilişim ve E-Arşiv Projesinin” açılışı için basın karşısına geçen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasında Ak Parti hükümetinin “Kıbrıs’ta iki toplumunda geleceğe güvenle bakabileceği bir çözüme geçmişte olduğu gibi en güçlü şekilde destek vereceğini” vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:
“Bir çok sebepten dolayı burada bulunmaktan ve böyle bir ortak projenin açılışını yapmaktan mutluluk duydum. İki Dışişleri Bakanlığı arasındaki bu dayanışma Türkiye ile KKTC arasındaki dayanışmanın en güzel örneğidir. KKTC’nin yurt dışı temsilcilik sayısının artması için çaba sarf ediyoruz. KKTC’nin yurt dışı temsilciliklerindeki çalışanların çalışma şartlarını iyileştirmek içinde çalışıyoruz. Eski Dışişleri Bakanları Özdil Nami ve Emine Çolak’ında bu projenin hayata geçmesinde büyük bir emeği oldu. Devlet belgeleri ve yazışmalarının dijital ortamda iyi saklanması lazım ve kolay ulaşılabilir olması lazım. Çabalarımız devlet arşivini dijital hale getirmek içindir. Bundan sonraki süreçte de iki bakanlık olarak dayanışmalarımız devam edecektir.”

“Adil ve kalıcı bir çözüm için desteğe devam edeceğiz”
Müzakerelerde önemli bir sürece geldik. KKTC’ye adil ve kalıcı bir çözüm için destek vermeye devam edeceğiz. Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını gözetmek bizim asli görevlerimizdendir. Müzakereciler hassas konuları görüşüyorlar ve daha sık görüşme gerçekleştiriyorlar. Kıbrıs’ta iki toplumunda geleceğe güvenle bakabileceği bir çözüme geçmişte olduğu gibi en güçlü şekilde destek vereceğiz.
































