“40 dk ders, 40 dk teneffüs” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Köşe Yazarları

“40 dk ders, 40 dk teneffüs”

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Türkiye’de yeni bir tartışma başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni öğretim yılında “40 dakika ders 40 dakika teneffüs” uygulamasının yaygınlaştırılacağını söyledi. Bu uygulama Antalya’da 14 okulda başlamış durumda… Peki ne yapılıyor bu uygulama sırasında? Ders bitince çocuklar öğretmenlerin kontrolünde müzik, resim, satranç, halk dansları, yakan top, ip atlama gibi etkinlikler yapılıyor.

Bununla birlikte Ziya Selçuk göreve geldiğinden beri Türkiye’de özellikle liselerde ders yükünün fazlalığından söz ediyor. Türkiye’de lisede öğrenim gören bir gencin Avrupa’daki yaşıtlarına göre iki kat fazla ders gördüğünü neredeyse her konuşmasında vurgulayan Ziya Selçuk’un yeni öğretim yılında yapacakları merakla bekleniyor.
Türkiye’de orta öğretim kurumlarında 16-17 ders varken Japonya, Kanada, İngiltere, Yeni Zelenda ve ABD’de 5-6 ders bulunduğunu iddia eden Ziya Selçuk, yeni öğretim yılında 9’uncu sınıflarda benzer bir uygulamanın başlayacağını söyledi.
Şimdi öyle anlaşılıyor ki Türkiye’de yeni öğretim yılında çocukların daha çok oyun oynayacağı, dünyada gelişmiş ülkelerde olduğu gibi daha az ders yapacağı bir döneme girilecek. Umarım başarılı olur. Türkiye gibi coğrafyası büyük bir ülkede bazı dönüşümlerin olması sıkıntılı olabilir.
Ancak Ziya Selçuk’un bu düşüncelerine karşın, Milliyet Gazetesi’nin deneyimli eğitim yazarı Abbas Güçlü bu konuda pek iyimser değil. Güçlü: “Kırk yıllık gazetecilik hayatımda, müfredatın hafifletileceğini, ödevlerin kaldırılacağını, ders sayısının azaltılacağını, teneffüslerin uzatılacağını, en az kırk kere duymuşumdur. Eğitim gibi çok ciddi konularda, uluorta açıklamalar yapmak ya da pilot uygulamaları görmeden iddialı konuşmak hiç doğru değil.” dedi.
Şunun şurasında Eylül’e 5-6 aylık bir süre kaldı. Hep birlikte Ziya Selçuk mu yoksa Abbas Güçlü mü? haklı çıkacak, hep birlikte göreceğiz. Ben Ziya Selçuk’un haklı çıkması taraftarıyım. Özellikle çocuklar üzerindeki ders yükünün azaltılması gerektiğini düşünenlerdenim.
*****
Gelelim bize… Elbette bu uygulama KKTC’yi de etkiler. Özellikle liselerde ders sayıları Türkiye’de azaltılırsa, KKTC de doğal olarak bundan nasibini alır. Çünkü KKTC liselerinde okutulan kitapların büyük bir çoğunluğu Türkiye’den geliyor.
Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk araştırmadan konuşmaz herhalde… Eğer dediği gibi dünyanın birçok yerindeki liselerde gençler 5-6 ders yapıyor ve özellikle PİSA sınavlarında Türkiye’den daha çok puan alıyorsa ortada bir yanlışlık var demektir. KKTC’de de özellikle liselerde yoğun bir ders programı vardır. Dersler sayıca Avrupa’ya göre çok fazladır. Bu durumun artık KKTC’de de değiştirilmesi gerekmektedir.
Örneğin KKTC’de ilkokullarda 80 dk ders 20 dk teneffüs uygulaması vardır. Aralıksız 80 dk ders yapan bir çocuk acaba kaç dk o derse konsantre olabilir? O dersten ne kadar verim alabilir? 20 dk’lık bir teneffüste hangi ihtiyacını karşılayabilir veya hangi aktiviteleri yapabilir? Beslenme mi, tuvalet mi, dinlenme mi, oyun mu? Bence hiç birini doğru dürüst yapamaz. Hal böyle iken KKTC Eğitim Bakanlığı’nın da bazı adımları atması gerekmektedir. Gereksiz dersler okutulmasından vazgeçilmeli, çağdaş anlamda çocukların gelecekteki hayatlarına dokunacak derslerin programlarda yer alması kaçınılmazdır.
Yani anlayacağınız, eğer dünya ile yarışmak istiyorsak, onlarla aynı kategoride olmak zorundayız. Yoksa onların arkasından bakmaya devam ederiz.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar