30 öğrenciye sertifika - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

30 öğrenciye sertifika

52 KATILDI 30 TAMAMLADI: İTÜ’nün verdiği derslere 50 öğrencinin katıldığını ama eğitimi tamamlayan öğrenci sayısının 24 olduğunu belirten Çolakoğlu,  YDÜ eğitimlerine başvuruların 50 civarında olduğunu, daha sonra katılımcıların 12’ye düştüğünü ve eğitimi tamamlayanların sayısının ise 6 olduğunu kaydetti

Şifa Çolakoğlu

 


PARA KAZANMAK İÇİN KATILMADILAR: Eğitim için kayıt yapan lise çağındaki birçok öğrencinin maddi olanaksızlıklardan dolayı yaz aylarında çalışmak zorunda kaldıklarını ve ailelerine destek olmak için iş bulduklarını söyleyen Çolakoğlu, gençlerin bu nedenle kurslara katılmadıklarını vurguladı

Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu, Gençlik Dairesi, Evkaf İdaresi ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde yürütülen, 50 öğrencinin katıldığı “Herkese Eşit Eğitim Projesi” ile ilgili Havadise konuştu. Çolakoğlu, projeye kimlerin katkı koyduğunu kaç öğrencinin eğitimler katılarak sertifika aldığımı anlattı.

 

“Proje Mayıs ayında konuşulmaya başlandı”

Projenin 2018’in Mayıs ayında konuşulmaya başlandığının altını çizen Çolakoğlu, özellikle Mağusa ve Lefkoşa’da kendini geliştirmek isteyen ancak imkanı olmayan öğrenciler için düşünülen bir proje olduğunun söyledi. Herkese Eşit Eğitim Projesi ve diğer projelerin yaz tatili döneminde uygulanmasına karar verildiğini aktaran Çolakoğlu, Surlariçi’ne yönelik ise Vakıflar İdaresi’nin İyilik Evi’nde farklı alanlarda çeşitli eğitim katkısında bulunduklarını ve bu eğitimlerin çocuklara, gençlere ve kadınlara yönelik olduğunu belirtti.

 

“İTÜ eğitimini 50 öğrenciden 24’ü tamamladı”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile farklı alanları içeren Herkese Eşit Eğitim Projesi’ni hazırladıklarını ve bu projeye Vakıflar İdaresi’nin sponsorluk yaptığını söyleyen Çolakoğlu,  bu projenin iki aylık bir sürede tamlandığını vurguladı. Proje kapsamında öğrencilere rehber öğretmenleri tarafından danışmanlık yapıldığını aktaran Çolakoğlu, bilgisayar, yabancı dil, hızlı okuma, felsefe,  Kıbrıs Tarihi ve takı tasarım gibi dersler aldıklarını kaydetti. Eğitimlerin sabah başlayıp, öğleye kadar devam ettiğini söyleyen Çolakoğlu, İTÜ’nün verdiği derslere 50 öğrencinin katıldığını ama eğitimi tamamlayan öğrenci sayısının 24 olduğunu belirtti.

 

“YDÜ eğitimini 12 öğrenciden 6’sı tamamladı”

Çolakoğlu, proje’nin bir ayağının ise Yakın Doğu Üniversite’sinin katkıları ile gerçekleştiğini aktararak, 2 ayrı grup olarak, iki ayrı üniversite katılarıyla, iki ayrı yaş gurubu ile gerçekleşen ve tamamlandığını söyledi. projenin YDÜ ayağının başvurularının 50 civarında olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, katılımcıların 12’ye düştüğünü ve eğitimi tamamlayanların sayısının ise 6 olduğunu kaydetti. YDÜ eğimtiminde öğrencilerin hemşirelik, gastronomi, İngilizce, muhasebe, güzellik, beslenme ve resim  gibi derseler verildiğini belirten Çolakoğlu, öğrencileri okula kadar götüren ve kampus içinde eğitim alacakları bölümlere taşıyan aracıda temin ettikleri anlattı.

YDÜ’de eğitim gören ve başvuran öğrencilerini birçoğunun lise öğrencisi olduğunu sözlerine ekleyen Çolakoğlu, bu öğrencilerin bir kısmının ailelerine desek olmak amaçlı çalışmak zorunda kaldığını ve eğitimlerin tümüne katılmakta sorun yaşadıklarına dikkat çekti.

 

“DAÜ’de öğrenciler eğitimlere devam etmedi”

Bu projenin Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ayağının da başladığını ama öğrencilerin derslere gelmediğini aktaran Çolakoğlu ,bu nedenle DAÜ’deki eğitimlerin sürdürülemediğini sözlerine ekledi. Çolakoğlu, İTÜ’deki eğitim alanlar içinden 24 kişinin devam etmesinin nedeni olarak yaş guruplarının YDÜ’dekilerden daha küçük olması ve projenin mimarlarından ve emek verenlerinden olan Sosyal Riskleri Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hatice Düzgün şahsi emekleri olduğunu belirtti. Düzgün’ün Surlariçi’nde eğitimlere katılmayan çocukların ailelerini bizzat arayıp konuştuğunu ve onları ikna ettiğini söyleyen Çolakoğlu, İTÜ’deki eğitimi tamamlayan sayısının yüksek olmasında Düzgün’ün katkılarının büyük olduğunu vurguladı.

 

“Projeden memnun kaldılar”

Eğitimi tamamlayan öğrencilerin, projeden memnun kaldığının altını çizen Çolakoğlu, eğitim süresince kendilerini geliştirme fırsatı bulduklarını ve projenin bitiminde ise Kantara Gençlik Kampında eğitim ve eğlence kampı düzenlediklerini aktardı. Öğrencilere sertifika verdiklerini söyleyen Çolakoğlu projeyi bu şekilde tamamladıklarını ifade etti. Bunların yanında çocukların gelecekte meslek edinecekleri mesleklerle ilgili de fikir sahibi olduklarını vurgulayan Çolakoğlu, bazı çocuklarında akıllarındaki meslekleri değiştirdiğini sözlerine ekledi.

Katılan gençler açısından projenin beklentiyi karşıladığını sözlerine ekleyen Çolakoğlu, öğrencilerin bir kısmından “proje size ne kattı” konulu yazılar yazdıklarını ve o yazılarda çok duygulandırıcı ifadeler olduğunu kaydetti.

 

“Öğrencileri rehber öğretmenleri belirledi”

Projede görev alan eğitimcilerin bazılarının özelde, bazılarının kolejlerde, bazılarının ise üniversite öğretmenleri olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, proje kapsamında okuldaki tüm rehber hocaları ile istişare içinde olduklarını söyledi. Çolakoğlu, projeden yararlanacak öğrencileri rehber öğretmenlerinin seçtiğini ve kendini geliştirmek isteyen fakat buna çok fazla maddi imkan ve fırsat bulamayan başarılı gençleri belirlediklerini aktardı.

 

“Sırada Gençlik Sosyal Destek Projesi var”

İlerisi için benzer projeler olduğunu da aktaran Çolakoğlu, farklı farklı bölgelerde bu projelerin uygulanmasını hedeflediklerini söyledi. Herkese Eşit Eğitim Projesi’nin bütçe anlamında sürekliliğini sağlamanın ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı zor olduğuna dikkat çeken Çolakoğlu, şu anda geliştirdikleri Gençlik Sosyal Destek Projesi diye bir projeleri olduğunu ve bu tür projeleri kırsala da yaymayı düşündüklerini belirti. İlk etapta bu projeyi değirmenlik bölgesinde başlatmayı düşündüklerini söyleyen Çolak, projeyi bir model olarak tasarladıklarını aktardı.

 

“Surlar içine gençlere yönelik yaşam merkezi”

Surlariçi ile ilgili daha farklı çalışmaları olacağını da aktaran Çolakoğlu, eski Ziraat Bankası’nın olduğu yeri Vakıflar İdaresi’nden orayı gençlik merkezi yapmak için kiraladıklarını söyledi. Bu binayla ilgili programları oluşturmak için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Çolak, bu tür projeleri kendi bünyeleri içerisinde yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Çolakoğlu, Surlariçi’ndeki o binayı gençlere yönelik bir yaşam merkezi olarak düşündüklerini ifade etti.

Eniz ORAKCIOĞLU

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar