24 Kasım mı, 5 Ekim mi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Köşe Yazarları

24 Kasım mı, 5 Ekim mi?

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Sosyal medya dün yine öğretmenler günü resimleri ile doldu taştı. Bildiğiniz gibi ülkemizde resmi olarak da 24 Kasım tarihi “öğretmenler günü” olarak kutlanıyor. İyi güzel de nedir bu 24 Kasım? Sokaktaki insanlara sorsanız “eee işte Atatürk’ün öğretmenlere verdiği bir gün” diyecek büyük bir çoğunluğu… Peki durum öyle midir gerçekten?

Peki nerden çıktı bu 24 Kasım? Ona bir bakalım. Mustafa Kemal’in önderliğinde Anadolu halklarının emperyalist devletlere karşı verdiği mücadele sonrasında 1923’te kurulan Türkiye cumhuriyeti ve sonrasında ardı ardına gelen Mustafa Kemal’in devrimleri 24 Kasım’ı da beraberinde getirdi. TBMM’de 1 Kasım 1928’de çıkarılan 1353 sayılı kanunla Arap alfabesinden vazgeçilmiş ve yerine Latin alfabesi kabul edilmişti. 11 Kasım 1928’de bakanlar kurulu Mustafa Kemal’e Millet Mektepleri başöğretmenliği ünvanı vermiş ve 24 Kasım’da da Millet Mektepleri Talimatnamesi yayınlanarak kararı resmileştirmiştir. İşte bu 24 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ün okuma yazma seferberliği başlatılan millet mektepleri başöğretmeni olduğu gündür.


Peki nasıl oldu da 24 Kasım öğretmenler günü olarak kutlanmaya başlandı?

Türkiye’de 1980 yapılan askeri darbeden sonra öğretmenlerin büyük çoğunluğunun örgütlü olduğu TÖB-DER kapatıldı. Yöneticileri ya işkenceden öldü ya da yurt dışına kaçmak zorunda kaldı. Bu dönemde 5 bin civarında TÖB-DER üyesi öğretmen meslekten atıldı, on binlerce öğretmen de ülke içinde sürgün edildi. Hayatları altüst oldu.

Türkiye’deki askeri yönetim öğretmenlere çektirdiği bu kadar eziyetten sonra, öğretmene şirin görünmek adına, işin içine Atatürk’ü de katarak Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılında yani 1981’de 24 Kasım’ı öğretmenler günü olarak kabul etti. Ancak ilginç olan 24 Kasım’ın kutlanması, 26 Kasım 1992’de resmi gazetede yayınlanan “öğretmenler günü kutlama yönetmenliği” ile resmen başlamış oldu.

Görüldüğü gibi zannedildiği kadar eski bir geçmişi yok bu öğretmenler gününün… Tabii biz Kuzey Kıbrıs’ta her şeyi Türkiye’den kopyalamaya meraklı olduğumuz için bunu da kopyaladık.

Geçen bu süreç içerisinde gerek toplum olarak gerekse öğretmenler, bu 24 Kasım’ı öğretmenler günü olarak kanıksadık, kabullendik. Türkiye’de askeri yönetimin öğretmenlere yaptıklarını düşündükçe sol yanım sızlıyor ancak ellerinde çiçeklerle gelen çocukları da kıramıyorsun işte…

***

5 Ekim 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”nda öğretmenler adına çok önemli kararlar alınmıştı. Bu konferansa atfen, pek çok ülkede UNESCO’nun tavsiyesi ile 1994’ten beri 5 Ekim tarihi birçok ülkede öğretmenler günü olarak kutlanıyor.

KTÖS’ün öncülüğünde 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü bir süreden beridir bu ülkede de kutlanıyor. Kutlanıyor kutlanmasına da toplum bunu şu ana kadar pek benimsemiş değil. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nin geçmişte aldığı kararlarla kutlamaların 24 Kasım’da yapılması öngörülüyor.

Gelinen noktada öğretmenler her ikisini de kutluyor aslında… Hem 5 Ekim’i hem de 24 Kasım’ı isteyerek veya istemeyerek kutluyor, etkinliklere katılıyor, törenler düzenliyor. Aslında burada sorulması gereken soru şu: “İki tane öğretmenler günümüz mü var yoksa ikisini birden kaybettik mi?”

Karar sizin…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar