20 haftayı asla kabul etmem - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

20 haftayı asla kabul etmem

Faiz Sucuoğlu

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “kürtaj sınırlaması” konusunda ortaya atılan “20 hafta önerisini” reddetti. Sucuoğlu, “20 haftalık bir bebek, bildiğiniz can taşıyor” dedi

KABUL EDİLEMEZ: ‘Bebeğin yaşama hakkı’ olduğuna vurgu yapan Sucuoğlu, 10 haftadan sonra gebeliğin sonlandırılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek, “20 haftalık bir bebek canlıdır ve isteğe bağlı tahliyesini onaylayan bir uygulama kabul edilemez bu mümkün değildir” dedi

 ONAY VERİLMEDİ: Faiz Sucuoğlu, kısa süre önce 33 haftalık bir gebeliğin “bebeğin ayakları kısa olduğu” için sonlandırılmasına izin verilmediğini söyledi. Sucuoğlu, “Bebek canlı, sadece bacaklarında kısalık var. Bunun dışında herhangi bir tıbbi sorun yok.Kurul bebeğin tahliyesine onay vermedi” dedi

 BAŞVURULAR ARTTI: Toplum gündemini meşgul eden ve Şubat 2016’da gündeme gelen “FETÜS DAVASI” sonrası, kürtaj süreci ile ilgili uygulanan yasal başvurular arttı. Doktorlar daha hassas davranmaya başladı. Yasal süreç, tüm doktorlara ders oldu

Duygu ALAN

Kürtaj süresine yönelik başlayan tartışmalara dahil olan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, 20 haftalık bir bebeğin anne karnından tahliye edilmesini kabul etmeyeceğini söyledi.

20 haftalık bir bebeğin “canlı” olduğunu söyleyen Sucuoğlu, bu nedenle “olağanüstü haller dışında” 10 haftanın kürtaj için yeterli bir süre olduğunun altını çizdi.


Aynı zamanda kadın doğum uzmanı olan Sucuoğlu, 20 haftalık önerinin tıbben kabul edilmesinin sakıncalarına dikkat çekti.

Fetüs Davası ile birlikte, tüm kliniklerde hassasiyet artarken, artık tüm kürtajlar hem bakanlık, hem de Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ne bildiriliyor.

 

Yasal başvurular attı, ders oldu

Girne’de gebeliği yasadışı sonlandırma olayının ortaya çıkması ve olaya ilişkin 1 yılı aşkın süre devam eden yargı süreci, Sağlık Bakanlığı’na ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne kürtaj süreci ile ilgili uygulanan yasal başvurular arttı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu süreçte Tabipler Birliği’ne 10, Sağlık Bakanlığı’na ise 1 kürtaj bildirimi yapıldığı kaydedildi.

KKTC yasalarına göre, 10 haftadan fazla gebeliklerde kürtaj için tıbbi gerekçe koşulu var. Tıbbi gerekçenin genetik raporlarla veya ultrasound raporu ile ispatlanabilir olması gerekiyor.

Yasalarımıza göre, tıbbi gerekçelerle gerçekleştirilecek olan kürtajın müdahale yapılmadan önce Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ne bildirilmesi gerekiyor.  Acil müdahale gerektiren durumlarda ise Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ne 24 saat içerisinde bilgi vermek gerekiyor.

10 haftadan büyük gebeliklerde, gebeliğin sonlandırılmasında annenin kendi sistemik hastalıkları söz konusu ise tansiyon ve kalp gibi o konu ile ilgili branş doktorun da o vücudun bu gebeliği kaldıramayacağı yönünde rapor vermesi ve bu raporun da hastanın dosyasına işlenmesi gerekiyor.

 

Her hasta kayıt altında olmalı

KKTC yasaları, gerek muayenehanede, gerek klinik ve ya özel hastanelerde gerekse de devlet hastanelerinde, sağlık ocaklarında muayene olan her hastanın bir kaydı olması, hastaya uygulanan tedavi veya tıbbi müdahalelerin bu kayıtlara işlenmesini emrediyor.

Kürtaj da tıbbi bir müdahale olduğundan KKTC yasalarına göre, kürtajın da dosyası düzenlenmek durumda. Dosyada; gebeliğin durumu, kürtaj gerekçesi ve kürtaj işlemine müdahil olan doktor ve personelin isimleri yazılması koşulu var.

İsteğe bağlı kürtajda yasal süre 10 hafta

KKTC’de isteye bağlı kürtajda yasal süre 10 hafta. 10 haftalığa kadar olan gebeliklerde anne ve babanın çocuk planlama nedenleri, kendilerine göre çocuk sahibi olmanın zamanı olmamasına karar vermeleri veya tıbbi bir sakınca olup olmaması durumunda rahim tahliyesi yani kürtaj isteme hakları var. Örneğin kadın tansiyon hastası ise ve “ben bu bebeği doğurmak istemiyorum” diyorsa gebelik de 10 haftalıktan büyük değilse ve kadının yaşı 18’den büyük ise kürtaja tek başına bile onay verebilir. Kürtaj gerçekleşebilir.

10 haftadan sonra tıbbi gerekçe koşulu var

KKTC’de 10 haftalığa kadar gebeliklerde sosyal ve tıbbi nedenler kürtaj isteme hakkını veriyor.

10 haftadan büyük gebeliklerde kürtaj için bebeğin anne karnında yaşamını yitirebileceği, doğduktan sonra yaşamla bağdaşmaması, hayatını genetik veya yapısal bozukluklarla sürdürmek durumunda kalması koşulu aranıyor.

 

16 yaşından küçüklerle cinsel ilişki suç

10 haftalığa kadar olan gebeliklerde evlilik bağı varsa kürtaj için karı-kocanın onayı gerekiyor.

Anne adayı 18 yaşından büyük ve bekar ise kürtaj için tek başına onay verebiliyor.

Kadının 18 yaşından küçük ve bekar olması durumunda ebeveynlerinin onayı isteniyor. 16 yaşından küçüklerle cinsel ilişki ise suç. 16 yaşından küçük bir kadına yapılacak doğum, kürtaj gibi tıbbi müdahalelerde ilgili yasanın dikkate alınması, durumun muhakkak polise ve ilgili makamlara bildirilmesi gerekiyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar