Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği 6 gündür Lefkoşa’da sürdürdüğü eylemi sorunun çözümüne dair söz almaları üzerine 10 gün askıya aldı. Araçlı eylem yapmaları önlenen hayvancılar dün eylemlerini yaya olarak gerçekleştirdi
Nadire BAHADİ
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyeleri 6 günden beri Lefkoşa’da sürdürdükleri eylemlerini dün yürüyerek gerçekleştirdi. Günlerdir devam eden eyleme karşılık polis güçleri dün ülke genelinde eylemciye karşı geniş güvenlik önlemi alarak hayvancının araçları ile eyleme katılmalarını önledi. Lefkoşa’da Küçük Kaymaklı bölgesindeki birlik binası önünde toplanan birlik üyeleri, davullu zurnalı ve atlar eşliğinde önce Cumhuriyet Meclisi’ne ardından da Başbakanlık önüne yürüdü. Çok sayıda polis Meclis önünde eylemciye karşı etten duvar örerek meclise girilmesini engellerken, polis bariyerini aşmaya çalışan 3 kişi tutuklandı. Mesai bitimine kadar Başbakanlık önünde oturan hayvancılar saat 16:00 sıralarında Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’tan sorunların çözümüne dair söz alması üzerine eylemi 10 gün askıya aldı. 6 günden bu yana gereken tepkiyi ortaya koyarak taleplerini açıkladıklarını bildiren Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları “ bu süre içerisinde hükümetin ne açılım yapacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz. Üreticinin sıkıntılarına çare bulunmasını istiyoruz. Tarım ve hayvancıya önem verilmesini ve gerçek anlamda bu işten ekmek yiyenin devlet memurlarından ayrılmasını istiyoruz. Aksi takdirde hayvancı daha güçlü ve daha acımasızca yeniden yollarda olacak” dedi.
Eyleme araçlarla katılım engellendi
Eylemin 6’ıncı gününde yeniden iş araçları ile birlikte eyleme devam etmeyi planlayan hayvancı dün polis engelli ile karşılaştı. İş araçlarının Lefkoşa’ya giriş ve köylerden çıkışı polis tarafından engellendi. İlçelerde tüm çemberlere ve köy çıkışlarına polis ekipleri yerleştirildi, hayvancının eyleme araçlarla katılması engellendi. Birlik üyeleri ile birlikte Küçük Kaymaklı bölgesindeki birlik binası önünde bir araya gelen birlik başkanı Mustafa Naimoğulları, orada yaptığı açıklamada eyleme yürüyerek devam edeceklerini açıkladı. “Biz kararlıyız hakkımızı alacağız, bu yola çıktık sonuna kadar yürüyeceğiz çünkü siyasilere güveniyoruz” diyen Naimoğulları, polisin araçlı eyleme izin vermediğini, köyler dahil tüm bölgelerde polisin iş araçlarına engel olduğunu, ceza yazdığını, hatta ısrar edeni tutukladığını belirtti.
3 eylemciye Meclis önünde tutuklama
Hayvancılar, birlik binası önünden başlattığı yürüyüşle Lefkoşa terminali önünden Girne kapısına oradan da Meclis önüne ulaştı. Polisin ve çevik kuvvetin geniş güvenlik önlemleri aldığı Meclis önünde, polisler etten duvar örerek eylemcilerin meclis önüne geçmesine izin vermedi.
Zaman zaman eylemciler ile polis arasında itiş kakış ve gerginlik yaşandı.
Gerginlik sırasında polis bariyerini aşmaya çalışan, Zahide Kuyucu, Feza Deviren ve birlik sekreteri Adil Onalt polis tarafından gözaltına alındı. Haklarında “polisi görevinden men” ve “ darp” davası okunan 3 eylemci, daha sonra serbest bırakıldı.
Naimoğulları: “Gerçek hayvancı, gerçek çiftçi artık ayrılmalı”
Meclis önünde polis barikatıyla karşılaşan eylemciler, Şehitler Abidesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Lefkoşa’da sürdürdükleri eylemin, hayvancının kararlılığını göstermek amacıyla yapıldığına vurgu yaparak, “Hayvancının artık dayanacak gücü kalmadı, gerçek hayvancı ile gerçek çiftçi ayrılmalı, destekler ona göre verilmeli” dedi.
Eylemciler başbakanlık önüne yürüdü
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin Cumhuriyet Meclisi önünde gerçekleştirdiği eylem sonrasında hayvancılar, Meclis önünden Başbakanlığa yürüdü.
Polis yetkilileri ile görüşen Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, Başbakanlık önünde 50-60 civarında iş aracı olduğunu belirterek, eyleme Başbakanlık önünde devam etmek istediklerini söyledi.
Bunun üzerine Meclis önündeki polis barikatı açıldı ve eylemciler polis eşliğinde yürüyüşe geçti.
Eylem dolayısıyla trafiğe kapanan Girne Kapısı- Meclis güzergahı da yeniden trafiğe açıldı.
Polis, Başbakanlık önünde de geniş güvenlik önlemleri alırken, birlik üyeleri de davul- zurna ve atlarla birlikte eylemi sürdürdü.
Eylem askıya alındı
Eylemciler Başbakanlık önünde 15:30 sıralarına kadar oturdu. Saat 16:00 sıralarında ise Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile yaptığı görüşme sonrasında sorunların çözüme kavuşacağı yönünde söz alarak 6 günden beri devam eden eylemi 10 gün askıya aldıklarını açıkladı. Naimoğulları kararın ardından yaptığı açıklamada “bu günden sonra hükümetin yapacağı açılımları bekleyip göreceğiz. 6 gündür gereken tepkiyi koyduk, taleplerimizi açıkladık. Hükümet bu süreyi iyi değerlendirsin” şeklinde konuştu.
































