1700 yıllık devasa bir at arabası yarışı mozaiği bulundu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Güney Kıbrıs

1700 yıllık devasa bir at arabası yarışı mozaiği bulundu

Την πλήρη αποκάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού δαπέδου, που βρέθηκε στο Ακάκι της Επαρχίας Λευκωσίας, παρουσίασε σήμερα το Τμήμα Αρχαιοτητών, το οποίο απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο,Τρίτη 9 Αυγούστου 2016.Η αποκάλυψη ολόκληρου του ψηφιδωτού δαπέδου και οι νέες παραστάσεις που εμφανίστηκαν επιβεβαιώνουν την χρονολόγηση του δαπέδου στον 4ο αιώνα μ.Χ. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

 

Güney Kıbrıs’ta MS 4. yüzyıla ait olduğu belirlenen ve hipodromda gerçekleşen bir at arabası yarışını betimleyen devasa bir taban mozaiği bulundu. Mozaik Kıbrıs’ta türünün tek örneği durumunda.


11 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde olan mozaiğin tümü henüz ortaya çıkarılamadı. Mozaiğin, Romalı zengin ya da soylu bir bireyin villasının parçası olabileceği düşünülüyor. Mozaik Lefkoşa’nın 30 km batısında bulunuyor.

ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΑΠΕΔΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ

Dünyada sadece 7 tane var

Kıbrıs Tarihi Eserler departmanı arkeologu Fryni Hadjichristofi Associated Press’e yaptığı açıklamada dünyada bu mozaiğe benzer, hipodromda geçen bir at arabası yarışı betimleyen sadece yedi adet mozaik olduğunu söyledi.

Bu mozaiği diğerlerinden ayıran özelliğinin ise her birine 4 at koşulmuş dört at arabasının yarıştığı yarıştan sahneleri çok ince detayları ile betimlemesi. Bu antik Roma’da birbiriyle rekabet içinde olan farklı grupları temsil ediyor olabilir.

Hadjichristofi “Hipodrom antik Roma zamanlarında çok önemliydi, imparatorun insanlara göründüğü ve gücünü yansıttığı yerdi” şeklinde konuştu.

Mozaik aynı zamanda, hakkında çok az şey bilinen, adanın iç bölümlerinin antik tarihine de ışık tutuyor.

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ - ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΑΠΕΔΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ

Çiftçi tarafından bulundu

Mozaiğin küçük bir parçası ilk olarak 1938 yılında, tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulundu. Eserin bulunduğu yeri kaydeden yetkili makamlar bölgedeki çalışmalara neredeyse 80 yıl sonra tam teşekküllü ekipmanlarla başladı.

Bunun nedeninin Tarihi Eserler Departmanı’nın başka yerlerdeki çalışmalara öncelik vermesi olduğunun altını çizen Hadjichristofi bir nehrin yanında bulunan bu bölgenin verimli topraklarıyla ve meyve bahçeleriyle bilindiğini belirtti.

Hadjichristofi antik dönemde Kıbrıs’ın zengin bir ada olduğunu, bakır, kereste ve çanak-çömlek ürettiğini söyledi. Bunların birçok örneği çevredeki ülkelerde görülebildiğini belirten Hadjichristofi “Kıbrıs’ın bir zamanlar zengin olduğunu biliyoruz, bu son keşifler de bunu kanıtlıyor” dedi.

Geçen ay da deniz kıyısında olan bir şehir olan Larnaka’da kanalizasyon çalışmaları sırasında, Herkül’ün Görevlerini betimleyen başka bir nadir mozaik bulunmuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar