Yeni madenciliğe izin yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

Yeni madenciliğe izin yok

“Hedef maden atıklarının temizliği öne çıkarılarak yeni madenciliğe adım atmaktır… oldubitti yaratılmaya çalışılıyor”

“İnşaat izni almadan tesis için tırlarla malzeme getirildi… Malzemenin ülkeye girişine izni kim verdi?… Temizlik yöntemi belli değil…”


Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü, Lefke bölgesinde madencilikle ilgili “oldubitti” yaratılmaya çalışıldığını ifade ederek, “maden alanının peşkeş çekilmesine, yasa dışı uygulamalara ve bölgede yeni madencilik faaliyetlerine kesinlikle ve asla müsaade etmeyeceklerini” bildirdi.

Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü yazılı açıklamasında, bölgede hedefin maden atıklarının temizlenmesi değil, aksine maden atıklarının temizliği öne çıkarılarak yeni madenciliğe adım atmak olduğunu savunarak, bölge halkının yeni bir maden macerası başlatılmasını asla kabul etmeyeceğini vurguladı.

Açıklamada, CMC maden alanına bayram tatilinde malzeme yüklü kamyonların getirildiği belirtilerek, bu konularda yetkililerden açıklama talep edildi.

Açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ın hatta Doğu Akdeniz’in en büyük çevre sorunlarının başında gösterilen ve 42 senedir temizliği konusunda hiçbir ciddi adım atılmayan CMC maden alanında son günlerde dikkat çekici ve yasal olmayan girişimlerin başlatıldığı savunuldu.

1468138460

“Tırların getirdiği malzemeler yeni madencilik için ilk adım”

3 Temmuz Pazar günü Gemikonağı bölgesindeki CMC Maden alanına tesis kurmak için malzeme taşıyan tırların getirildiği belirtilen açıklamada, Lefke bölge halkı tarafından bunun; “yeni madencilik faaliyetinin gizli gizli başlatılmasına yönelik ilk adımların atıldığı” yönünde değerlendirildiği belirtildi.

CMC maden alanının temizliği için herhangi bir proje üretemeyen, ciddi bir temizlik çalışması başlatmayan Port-İsbi şirketinin bayram tatilinde çok sayıda tırı üzerlerinde çok miktarda malzeme ile CMC maden alanına getirdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kurulması planlanan tesisin ÇED Raporu onaylanmadan, CMC şirketinden kalma maden atıklarının hangi yöntemle temizleneceği belli olmadan, kurulacak tesis için Lefke Belediyesi’nden inşaat izni almadan tesiste kullanılması düşünülen malzemenin ülkeye girmesine neden izin verilmiştir? Bunu denetleyen bir makam yok mu? Bu izni kim vermiştir?  İzin makamının kim olduğu konusunda hükümetten resmi açıklama bekliyoruz.”

Açıklamada, bölgede madencilikle ilgili bir “oldubitti” yaratılmaya çalışıldığı savunularak, hedefin; “maden atıklarının temizlenmesi değil, aksine maden atıklarının temizliği öne çıkarılarak yeni madenciliğe adım atmak” olduğu savunuldu ve “Bölge halkı yeni bir maden macerası başlatılmasını asla kabul etmeyecektir” denildi.

1468138461

Hukuk komitesi oluşturuldu

Açıklamada, Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri’nin yasal girişim başlatmak için hukuk komitesi oluşturduğu da belirtildi.

Buna göre komite çalışmalarının tamamlanmasından sonra hükümete ve ilgili firmaya, yasalara ve sözleşmelere uymadıkları, hukuk dışı uygulama yaptıkları için dava açılacak.

Yeni gelişmeler karşısında hareket belirlemek için ileriki hafta Lefke Bölge STÖ’leri ve bölge halkı ile bir dizi çalışma başlatılacak.

Açıklamaya göre talepler şöyle:

“CMC maden alanının zaman kaybetmeden; yaptığı anlaşmaya uymayan ve bölge halkının yaşam hakkını hiçe sayarak uzun bir süredir alanda temizlik başlatmayan PORT-İSBİ ile olan sözleşme derhal iptal edilmeli, maden alanının temizlenme yöntemi belirlenmeli, temizleme süresi 5 yıl ile sınırlandırılmalı, şirket tarafından alandaki maden atıklarının temizlenmesi işlemi yapılırken, sözleşmeye ve şartnameye uygun olarak yapıldığını, zaman takvimine uyulduğunu denetleyecek denetleme komitesinin oluşturulması, denetleme komitesinde, konunun uzmanları yanında yerel güçler Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Lefke Bölgesi STÖ’lerinden temsilcilerin bu komitede yer alması, tüm bunları kapsayacak teknik şartnamenin hazırlanması, şeffaf bir ihale açılması ve maden atıklarını temizleyecek firmanın bu ihale sonunda belirlenmesi.”

Açıklamada, hükümet de; gerekli önlemleri alması, CMC maden atıklarının yarattığı çevre kirliliğinin sonlandırılması ve halkın sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlamak için acilen göreve çağrıldı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar