10 milyon dolarlık Asur eseri açık arttırmaya çıkıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Kategorisiz

10 milyon dolarlık Asur eseri açık arttırmaya çıkıyor

Asurlulara ait 3000 yıllık nadide bir tarihi eserin çarşamba günü New York’taki açık arttırmada en az 10 milyon dolara alıcı bulması bekleniyor.

Eser daha önce Leonardo Da Vinci’nin İsa Mesih tablosu için de müzayede gerçekleştiren dünyaca ünlü Christie’s tarafından açık arttırmaya çıkarılacak.


Geçmiş onlarca yıl içerisinde Asur sanatının şimdiye kadar gün yüzüne çıkarılan en iyi örneği olarak lanse edilen eser 2 metre boyunda bir taşa oyulmuş Asur tanrısı. Eğer değeri 12 milyon dolara ulaşırsa varolan en değerli antik Asur parçası olacak.

IŞİD barbarlığından kurtulan eserlerin değeri arttı

19.yy’da günümüz Irak’ında bulunan Nimrud bölgesinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan parça şimdiye kadar özel kişiye ait bir kütüphanede tutuluyordu.

Nimrud’dan çıkarılmış olan eserler 2015 yılında IŞİD’in bu bölgedeki tarihi kalıntıları parçalaması sonrasında ciddi anlamda azalmış ve geriye kalanların değeri daha da artmıştı.

Paha biçilmez eserler bugün Türkiye’nin olabilirdi

İnsanlık tarihinin ilk imparatorluğu olarak kabul edilen Asurların yok olmasından millattan önce 7. yüzyıla kadar Nimrud bölgesi el değmemiş şekilde korunmuş ve daha sonra bu bölgedeki yeni oluşumlar nedeniyle örselenmeye başlamıştı. 18 ve 19. yüzyıllarda arkeologlar burada ardı ardına paha biçilemez tarihi eserler bulmaya başladı. Kazılar devam ettikçe daha fazla yapı ve eser gün yüzüne çıkarıldı.

Açık arttırmaya çıkacak olan bu eser de 1845 yılında İngiliz bir arkeolog olan Austen Henry Layard tarafından bulundu. O dönem Irak, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı ve Osmanlı yetkilileri bu ve başka birçok eserin yurtdışına çıkarılmasında sakınca görmedi.

Dönemin Osmanlı Sadrazamı İngiliz Büyükelçiye gönderdiği mektupta Layard’ın kazılara istediği gibi devam edebileceği ve bulduklarını beraberinde götürebileceğini yazdı. Layard da bu şekilde çok sayıda eseri başta Londra olmak üzere yurtdışına götürdü. Bugün bunların çoğu British Museum’un Asurlar bölümünde sergileniyor.

Hristiyan misyonerler de eserlerin peşine düştü

Layard’ın bulguları Amerikalı Hristiyan misyonerleri de heyecanlandırdı çünkü Asur tarihinin İncil’de atıf yapılan pek çok şeyi doğrular nitelikte olduğu ve buna ilişkin eserlerin Hristiyanlıkla ilgili kitapta geçen hikayelerin kurmaca olmadığını kanıtladığı düşünüldü.

Bu misyonerlerden biri olan Henri Byron Haskell 1859’da bazı eserleri dini akademik çalışmalar için küçük miktarlarda paralara satın aldı. Bu eserler bugün Virgina Teoloji Okulu’nda bulunuyor değerleri paha biçilemez bulunduğundan her yıl tanesi 70 bin dolardan sigortalanıyor. Şimdi bu Teoloji okulu da bu eserlerden birini akademik fonlara destek sağlamak için satılığa çıkarmaya hazırlanıyor ve hengi parça olursa olsun değerinin milyon dolarları bulacağı tahmin ediliyor.

Irak Kültür Bakanlığı uzun süredir bu eserlerin kendilerine geri verilmesini talep ediyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar