Ο ΠΟΝΟΣ ΣΑΣ ACIMIZDIR - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
DünyaManşet

Ο ΠΟΝΟΣ ΣΑΣ ACIMIZDIR

Yunanistan’da Pazartesi gecesi başlayan yangınların neden olduğu felaketin büyüklüğü dün gün ışımasıyla su yüzüne çıktı. En az 74 kişi yaşamını yitirdi

TRAJEDİ BÜYÜYECEK: Atina yakınlarındaki Mati kasabasında başlayan yangınlarda, resmi kayıtlara göre en az 74 kişi hayatını kaybetti. Yangınlarda 23’ü çocuk en az 164 kişi yaralanırken, 100’den fazla kişinin ise kayıp olduğu tahmin ediliyor. Acil durumla ilgili birimler ölü sayısının artmasından endişe ediyor

HARİTADAN KAYBOLDU: Mati beldesi yangının en çok etkisini gösterdiği bölge oldu. Beldede binden fazla ev kül oldu, yüzlerce araç kullanılamaz hale geldi. Bölgenin Belediye Başkanı Vangelis Burnus, “Mati bölgesinin tamamı, Kokkino Limanaki bölgesinin ise yarısı haritadan kayboldu” dedi


YAS VE OHAL: Yaşanan facianın ardından, Atina ve çevresinde OHAL, ülke genelinde ise 3 günlük yas ilan edildi. Ancak yangının tamamen kontrol altına alınması konusunda henüz başarı sağlanamadı. Yangınların söndürülebilmesi için Güney Kıbrıs, İspanya, İtalya, Almanya, Polonya ve Fransa yardım gönderdi

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarında Pazartesi günü başlayan ve hâlen devam eden orman yangınlarında ölü sayısı en az 74’e yükselirken, 187 kişi de yaralandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızlı bir şekilde yayılan yangında hayatını kaybedenler için üç günlük yas ilan ettiğini açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, yangınların çıkış noktası olarak gösterilen deniz kıyısındaki Mati köyünde bir villanın bahçesinde 26 cesede ulaşıldığını açıkladı.

Yangınlarda yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi.

Bir görgü tanığı, “alevlerin kendilerini denize kadar kovaladığını” söyledi.

Atina ve çevresini kapsayan Attiki bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopoulos, hayatını yitirenlerin çoğunun Atina’nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki sahil beldesi Mati’den olduklarını söyledi.

Bu kişiler evlerinde ya da araçlarında mahsur kalarak yaşamlarını yitirdi.

Yunanistan hükümeti, yangınların kontrol altına alınabilmesi için başta Avrupa ülkelerinden olmak üzere uluslararası yardım çağrısı yaptı.

Yunanistan’a yardım gönderen ülkeler ise Güney Kıbrıs, İspanya, İtalya, Almanya, Polonya ve Fransa. Türkiye de Yunanistan ile temasa geçerek yardıma hazır olduğunu iletti.

“Kurtarma ekipleri kapı kapı dolaşıp kurbanları arıyor”

İlk yangınlar Atina ile Korinth arasındaki bölgede ve liman kenti Rafina’da başladı. Kentin Mati Mahallesi alevler nedeniyle kısa sürede neredeyse tamamen yok olurken, Rafina Belediye Başkanı Vangelis Bournous en az bin 200 konutun kullanılamaz hâle geldiğini belirtti. Ulusal Skai kanalına konuşan Bournous, “Kurtarma ekipleri kapı kapı dolaşıp kurbanları arıyor” ifadesini kullandı. Bournous açıklamasında itfaiye birimlerinin kontrol edemediği birçok mesken bulunduğuna işaret ederek, ölü sayısının 100’e ulaşmasından endişe duyulduğunu söyledi.

Yangının büyük bölümü dün sabaha karşı kontrol altına alınırken; balıkçılar, sahil güvenlik ve tatilciler teknelerle 700’den fazla kişiyi güvenli bölgelere taşıdı. Devlet binlerce kişinin geceyi otomobil, açık hava ve spor salonlarında geçirdiğini bildirdi. Gün ışığıyla birlikte helikopter ve uçaklar da devreye sokuldu.

Attiki bölgesinde OHAL ilan edildi

Yunanistan Başbakanı Tsipras, yangınlar nedeniyle Bosna-Hersek ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü. Devlet televizyonunda bir açıklama yapan Tsipras, bölgeye itfaiye ve ek asker gönderilmesi talimatı verdiğini belirtti.

“Hiç kimse yardıma erişemez hâlde kalmamalı ve yanıtı bulunmamış soru olmamalı” diye konuşan Tsipras, öncesinde de yangının kundaklama sonucu başlamış olma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti.

AB devrede

Avrupa Komisyonu yangına müdahale uçaklarının ve itfaiye ekiplerinin harekete geçirildiğini söylerken, kriz yönetimi ile ilgili bir Avrupa Birliği yetkilisi de Atina’ya gönderildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Tsipras’a bir mektup göndererek “Bu zor zamanlarda Yunan halkı ve yetkililerinin yanındayız. Acil duruma müdahale eden çalışanların da yorulmaz ve cesur çabalarını takdir ediyoruz” ifadesini kullandı.

Juncker ayrıca Twitter üzerinden de bir mesaj yayımlayarak hayatını kaybedenlerden dolayı üzüntülerini Tsipras’a ilettiğini kaydetti.

Erdoğan: Yardıma hazırız

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Tsipras’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Anadolu Ajansı’nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, can kayıplarından dolayı duyduğu üzüntüyü Tsipras’a ileten Erdoğan, Türkiye’nin Yunanistan’a yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Türkiye dışında Almanya, İsrail, Kıbrıs da Yunanistan’a yardım teklifinde bulundu. Yunanistan’da 2007 yılında meydana gelen orman yangınlarında 77 kişi hayatını kaybetmişti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar