Türkiye’nin Maraş maliyeti: Senede 365 milyon Euro - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Güney KıbrısKıbrısManşet

Türkiye’nin Maraş maliyeti: Senede 365 milyon Euro

Kapalı-Maraş

Rum avukat Ahilleas Dimitriadis, Kapalı Maraş bölgesinin orada yaşayan insanların hak kazandıkları kira kaybının Türkiye’ye günlük olarak 1 milyon Euro, senelik olarak ise 365 milyon Euro’ya mal olduğunu açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davaları almakla tanınan ayrıca Titina Loizidu’nun avukatlığını da yapan Rum avukat Ahilleas Dimitriadis, Fileleftheros gazetesine verdiği söyleşisinde kapalı Maraş bölgesine ilişkin görüşlerini ortaya koydu.

“Yasal sahiplerinin  hakları çiğnenemez”


Fileleftheros gazetesine göre Dimitriadis söyleşisinde, Türkiye’nin, kapalı Maraş bölgesi için herhangi bir gerekçe göstermesinin ve yasal sahiplerinin insan haklarını çiğnemesinin mümkün olmadığını belirtti.

“Türkiye’ye 1 günlük maliyeti 1 milyon Euro”

Dimitriadis, bir süre önce bir inceleme yaparak kapalı Maraş bölgesinin, bir günde Türkiye’ye ne kadara mal olduğunu hesapladıklarını, bir diğer deyişle, orada yaşayan insanların hak kazandıkları kira kaybının günlük olarak 1 milyon Euro, senelik olarak ise 365 milyon Euro olduğunu savundu.

“Rum Tarafı’nın baskısı yeterli değil”

Türk tarafının, kapalı Maraş bölgesini Kıbrıs Rum idaresi altında açılmasını ileriye götürmesinin zor olduğunu düşündüğünü de ifade eden Dimitriadis, bir soru üzerine, kapalı Maraş bölgesinin açılması konusunda yapılması gerektiği kadar baskı yapılmadığını belirtti. Dimitriadis, Türkiye’ye yapılması gereken baskının, Rum tarafınca yapılmadığını belirtti.

“74’ten bu güne birçok hak sahibi öldü”

Maraş’ın yasal sahiplerinin kimler olduğu şeklindeki bir soru üzerine Dimitriadis, 1974 yılındaki sakinlerin ve hak sahiplerinin olduğunu, 1974 yılından 2017 yılına kadar birçok hak sahibinin öldüğünü, bu kişilerin mirasçılarının da hak sahibi olduğunu söyledi.

“Göçmenler mülklerini çocuklarına devretsin”

Dimitriadis ayrıca göçmenlere, mülklerini çocuklarına devretmelerini, böylelikle ayırmanın, hisseli mülkiyet olarak değil ayrı tapuyla yapılacağını, bu yöntemle de yasal hak sahibi olarak mülkü talep etme hakkına sahip olacaklarını belirtti.

“6 bin 300 başvuru 800 aşkın uzlaşı”

KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na ilişkin bir soru üzerine Dimitriadis, bugüne kadar buna 6 bin 300 başvurunun yapıldığını 800’ü aşkın konu üzerinde uzlaşmaya varıldığını savundu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar