Çiğdem Bozkurt: Hayallerinizin peşinden koşun - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Poli

Çiğdem Bozkurt: Hayallerinizin peşinden koşun

çiğdem bozkurt

Hasan Düzgün

“Hayallerinizin peşinden koşun ve hiçbir nedenden dolayı vazgeçmeyin…” diyor Çiğdem Bozkurt. Kendisi öyle yaptı. Okul öncesi öğretmenliği bölümündeyken son sınıfta  karar verdi ve aşçı oldu. Erkek şeflerin “kadınlar bu işi  yapamaz” önyargısına rağmen okulunu başarıyla bitirdi ve şimdi dünyayı gezip farklı kültürlerin lezzetleri peşinde koşmaya hazırlanıyor.


Çiğdem Bozkurt işi ile ilgili Poli’nin sorularını yanıtladı:

 

Nerede eğitim aldınız ?

Ben ilk olarak Okul Öncesi Öğretmenliği eğitimi aldım. Eğitimimin son yılında kendimi sorguladım ve bu mesleği yapmak istemediğime karar verdim. Kendime hangi mesleği yapsam keyif alırım sorusunu sordum. Çocukluktan beridir mutfağa hevesim vardı. İnsanlara yemek yapmak ve onları mutlu etmek hoşuma giderdi. Bu yüzden aşçılığı seçtim. Daha sonra eğitim almaya karar verdim ve bu alanda iyi olan okulları araştırmaya başladım. İstanbul’da Mutfak Sanatları Akademisini buldum. Profesyonel aşçı yetiştiren bir kurumdu ama  biraz pahalıydı. Üniversiteyi okurken para biriktirmek için iş bulup çalışmaya başladım. Maddi olanaklar olgunlaşıncaya kadar çalıştım. Paramı biriktirince eğitime gittim.

Mutfak Sanatları Akademisi  zor bir okul muydu ? Giriş şartları nelerdi ?

MSA paralı bir okul olduğu için giriş şartları çok zorlu değildi. Ancak mülakatı çok zordu. İlk olarak sizden neden bu meleği seçtiğine dair yazı isterler. Eğer bu yazıdan ikna olursalar mülakata çağırırlar. Mülakatta da  eğer bu mesleği yapacağına emin olurlarsa kabul alırsın. Okula girdikten sonra mutfaktaki hiyerarşiye seni alıştırmak için gerçekten çok sıkı bir eğitim var. Çok sıkı bir yönetim var. Saat 8’de mutfakta olmak zorundasın ve 3 derse girmeyen okuldan atılır. Yani aşçılık mesleğinin zorluğunu bilmeyenler için çok zor bir süreçtir.

Çiğdem Bozkurt
Çiğdem Bozkurt

Eğitim kaç ay sürdü ?

Aldığım eğitim 8 aylıktı. MSA’nın daha kısa süreli eğitimleri de var ama ben 8 aylık olanı seçtim. İlk 4 ay teorik olarak eğitim aldık. 4 ayın sonunda okuldaki eğitim durumlarına göre belli staj lokasyonları var ve sizi restoranlardaki mutfaklara yönlendirirler. Ben teorik eğitimin 2. Ayında çalışma imkanı buldum. Çalışmam gerekiyordu çünkü ailemden hiçbir yardım almadan okuyordum.

Aşçılık nasıl bir meslektir? Zorlukları nelerdir ?

Aşçılık sabır isteyen bir meslektir. Mutfakta bir hiyerarşi vardır ve sizin konumunuzdan üst biri size süt beyazdır dese bunun tartışmasını yapamazsınız.  Bu mesleğin çok uzun çalışma saatleri vardır. Özellikle İstanbul’da iken bunun zorluklarını çok yaşadım 13-14 saat hiç oturmadan çalışmak zorunda kaldım aylarca. Mutfaktaki disiplin sizin zorunuza gidebilir. Eğer oradaki disipline alışkın değilseniz bu mesleği yapmanız çok zordur. Ben bunu bazı arkadaşlarımda da gözlemledim. İlk olarak bu mesleğe hevesle başlayıp daha sonra bu mesleği bırakan bir çok insan var. Belli başlı izin günleriniz var ve bu günde sadece dinlenmekle geçer. Gece çalıştığımız için hayatı da zorlaştıran bir meslektir. Bu mesleği seçmemde bana destek veren erkek arkadaşım Mehmet Burhan’a da buradan çok teşekkür etmek istiyorum

Aşçı olmak isteyenlere eğitim almasını tavsiye eder misiniz ?

Ben alaylı ustalarla da çalıştım. Kendini geliştiren ve bu alanda çok iyi olan bir çok usta var ama  benim görüşüm bu devirde her şeyin eğitiminin alınması yönünde. Küçükten çırak usta ilişkisiyle yetişmekte güzel bir şey fakat günümüzde en ufak bir şeyin eğitimini almak gereklidir. Günümüzde yani modern dünyada değişken bir süreç vardır. Dünya değişiyor ise mutfak kültürü de değişir ve sizin buna ayak uydurmanız gereklidir.

Bu alanda iş imkanı var mı ?

Eskiden alaylı ustalar daha revaçtaydı çünkü bu alanda eğitim veren bir kurum yoktu. Ama artık eğitimli aşçılara daha çok ihtiyaç oluyor çünkü eğitim veren kurumlar çok. Birde artık kendi ülkemiz için gastronomi alanında kendimizi geliştirmemiz gerekli. Dünya pazarıyla rekabet ediyoruz ve bu gelişim ancak eğitimli aşçılarla olur. Bu meslekte birçok iş imkanı var diyebilirim.

 İlerideki hedefleriniz nelerdir ?

Her aşçının hayalidir bir gün kendi mekanını açıp kendi mutfağının şefi olmak. Benimde hayalim budur. Ama şuan için kendimi geliştirmek istiyorum. Gezerek değişik kültürlerden değişik tarifler öğrenmek istiyorum.

Kadınlar için bu meslek zor mu ?

Kadınlar için bu meslek zor diyebiliriz. İstanbul’da çalıştığım mekanlarda bunun zorluklarını yaşadım. Özellikle erkek şeflerde bunun takıntısı var. Kadınların yeni yeni bu mesleğe girmesiyle birlikte erkek şeflerde kadınların bu mesleği yapamayacağına dair bir görüş var. İşe başladığında senin o işi yapamayacağını ve o işi bırakacağını düşüncesi vardır. Ama kadınlar artık her meslekte olduğu gibi bu meslekte de kendilerini göstermeye başladılar.  Bu yüzden söylemek istiyorum ki hayallerinizin peşinden koşun ve hiçbir nedenden dolayı vazgeçmeyin.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar