YÖK bize YOK mu dedi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Köşe Yazarları

YÖK bize YOK mu dedi?

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK) geçtiğimiz ay içerisinde aldığı bir karar geçen hafta KKTC’de üzüntüyle karşılandı. YÖK 2022 yılından itibaren Merkezi Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı(MYÖS) yapmaya karar verdi. Dolayısı ile KKTC vatandaşları da Türkiye’deki üniversitelere girişte bazı bölümlere A Level sınav sonuçları ile girmesinin önü kapatıldı.

YÖK’ün kararına göre Tıp, Eczacılık, Hukuk, Öğretmenlik ve Mühendislik bölümlerine girişte sadece bu MYÖS isimli sınav geçerli olacak. Bunun dışındaki bölümlere yine Abitur, Sat ve diğer uluslararası sınavlar ile öğrenci alınacak. YÖK’ün kararından benim anladığım belirlenen bölümler dışındaki bölümlere yine A Level sınav sonuçları ile öğrenci alınacağı yönünde… Ancak işin ilginç yani KKTC’li öğrenciler A Level sonuçları ile daha çok tıp ve mühendislik bölümlerini seçiyorlar.


Doğru söylemek gerekirse 2010 yılından beri devam eden bu uygulama yani KKTC’li öğrencilerin A Level sonuçları ile Türkiye’deki üniversitelere girişleri meselesi bir türlü Türkiye’deki üniversiteler tarafından özümsenmedi. Sistemi doğru dürüst anlayamadılar. Öğrencilere çeşitli sıkıntılar çıkardıkları hep bilinen bir gerçek. Hatta birçok KKTC’li öğrenci A Level yanında bir Amerikan sınav sistemi olan SAT sınavına da alarak Türkiye’deki üniversitelere girmek zorunda kaldı.

Bu karar elbette KKTC liselerinde A Level programlarını takip eden öğrencileri direkt etkileyen bir konudur. Bu konuda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yetkililerinin çeşitli girişimler yaptıklarını biliyoruz. YÖK’ün aldığı karar sadece KKTC’li öğrenciler için değildir. Dünyanın birçok yerinden Türkiye’ye gelen yabancı öğrenciler için alınan bir karardır. Yapılan girişimler sonunda KKTC bu kararın dışında bırakılır mı? Hep birlikte göreceğiz.

Her geçen yıl yurt dışında üniversite öğrenimi gören öğrenci sayımız düşüyor. Örneğin İngiltere’de öğrenim gören öğrenci sayımız 7-8 yıl önce 200 civarında iken, bu rakam geçtiğimiz yıl 59’a düşmüştür. Önümüzdeki yıllarda bu daha da düşecektir. Geçen yıl öğrencilerin bir kısmı diğer Avrupa ülkelerine yönelmiştir.

Yaklaşık 100 öğrenci de diğer Avrupa ülkelerinde öğrenim görmeyi tercih etmiştir. Bunun en önemli sebebi İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması ve sterlinin TL karşısında sürekli değer kazanmasıdır. Son döviz artışı ile belki de gelecek yıl Avrupa’ya gidecek öğrencilerde ciddi bir azalma olacaktır.

Dolayısı ile A Level ile Türkiye’deki üniversitelere girme daha da önem kazanacaktır. Hal böyle iken sıcağı sıcağına Türkiyeli yetkililer ile bu konunun her kademede istişare edilmesi kaçınılmazdır. Tabii şunu da söylemeden edemeyeceğim. YÖK böyle bir karar alırken KKTC’li öğrencileri bu kararın içine niye katmıştır?

Son iki yıldır tüm dünya pandemi ile mücadele etmektedir. A Level sınavları yapılmamakta bunun yerine öğretmenlerin verdiği notlar dikkate alınmaktadır. İngiltere’de özellikle özel okullarda verilen notlarda ciddi yükselmeler olmuştur. Devlet okullarında bu durum daha az görülmüştür.

KKTC’de de böyle bir durum olmuş mudur? Son iki yılda verilen notları YÖK’ü bu kararı almasına neden olabilir mi? Elbette bu sorular kafaları karıştırıyor. Bu konuda yetkililer, YÖK’ten mutlaka gerekçeli kararı alacaklardır.

KKTC’de hem devlet kolejlerinde hem de özel okullarda A Level programını takip eden yüzlerce çocuk vardır. Bu çocukları yüz üstü bırakmamak gerekir. Brexit dolayısı ile İngiltere kapısı büyük oranda kapandı, Dövizin artması ile yakında Avrupa kapısı da kapanma tehlikesi yaşayacak. Eğer Türkiye kapısı da kapanırsa, bu çocuklara çok büyük bir haksızlık yapılmış olacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar